Domowo i zdrowo cz. II
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Możesz podpowiedzieć jakiej próżniowej używasz? Mam wielką zamrażarkę, mrożę mnóstwo produktów i te przenikające sie zapachy to wróg nr 1.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Magda, ja mam pakowarkę próżniową firmy Zepter, kiedyś innych domowych dobrej jakości nie było.
Ważne są również worki, Zepter ma w rolce moletowane i tanie nie są, znalazłem w Stalgasie pakowane pojedynczo 25 x 35 cm i takie używam.
Teraz można kupić pakowarkę próżniowa w granicach 300-400 zł, wybór jest duży.
Tanich po 100-150zł nie polecam.
Ważne są również worki, Zepter ma w rolce moletowane i tanie nie są, znalazłem w Stalgasie pakowane pojedynczo 25 x 35 cm i takie używam.
Teraz można kupić pakowarkę próżniowa w granicach 300-400 zł, wybór jest duży.
Tanich po 100-150zł nie polecam.
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Biotit ile wędzonki zapakowane próżniowo poleżą w lodówce? My wędzimy i nadwyżkę mrozimy, ale to już nie jest tak samo pyszne jak na świeżo. Powodem jest kiepskiej jakości mięso dostępne w sklepach za dużo w nim wody.
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witam Przez przypadek tu trafiłam i jestem zafascynowana. Sporo przetworów sama robię, piekę pieczywo, piekę i duszę mieso na kanapki, aleeee to, co tu się dzieje, to magia. JUż wybrałam kilka przepisów Zaraz kupuję szynkowar.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Re: Domowo i zdrowo cz. II
3 tygodnie minimum.Ewa5 pisze:Biotit ile wędzonki zapakowane próżniowo poleżą w lodówce? My wędzimy i nadwyżkę mrozimy, ale to już nie jest tak samo pyszne jak na świeżo. Powodem jest kiepskiej jakości mięso dostępne w sklepach za dużo w nim wody.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7669
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze troszkę pusto w tym wątku bez twoich poczynań wędliniarskich, zajrzyj raz po raz co by nas zmotywować do działań.
Nastawiłam schab na dluogodojrzewajacy i jutro kładę w pończochę a szynki i boczki leżą w solance w przyszłą sobotę jest plan rozpalenia wędzarni. Stad mam pytanie do ciebie po wyjściu z solanki mięso poddajesz jeszcze jakimś zabiegom I jak długo powinny wisieć szyneczki aby obeschły
Nastawiłam schab na dluogodojrzewajacy i jutro kładę w pończochę a szynki i boczki leżą w solance w przyszłą sobotę jest plan rozpalenia wędzarni. Stad mam pytanie do ciebie po wyjściu z solanki mięso poddajesz jeszcze jakimś zabiegom I jak długo powinny wisieć szyneczki aby obeschły
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witam.Piotrze mam pytanie dotyczące kiełbasy drobiowej parzonej.Czy można ją wykonać z udek kaczych oraz piersi drobiowych.Jest to mięso z własnego chowu więc wymaga dłuższej obróbki.Co o tym sądzisz.Pozdrawiam