Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Zrobiłam wczoraj dynię wg. w/w przepisu. Zobaczymy jak będzie jak się przegryzie.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dziękuję szarotka66, nie wiedziałam jak to skasować. Dynia ma super smak, pewnie będzie jeszcze lepsza jak poleży dłużej.
Dzisiaj zrobiłam kotlety z dyni [http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5682651], ale trochę inaczej. Zamiast ryżu kasza jaglana, dodałam pora i czosnek. Kukurydzę zastąpiłam kawałkiem czerwonej papryki i jajko. Może mało dietetycznie, ale M. zjadł! Polecam.
Dzisiaj zrobiłam kotlety z dyni [http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5682651], ale trochę inaczej. Zamiast ryżu kasza jaglana, dodałam pora i czosnek. Kukurydzę zastąpiłam kawałkiem czerwonej papryki i jajko. Może mało dietetycznie, ale M. zjadł! Polecam.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dzisiaj kolejny przepis czyli grochówka z dyni. Pachnie smakowicie!
Beata
- marcin10312
- 500p
- Posty: 512
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Iłża [Radom]
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Możecie polecić jakiś przepis na zupę z dyni ale bez blendera? Można zamiast tego użyć miksera?
Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?
Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?
Pozdrawiam Marcin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Możesz użyć blendera "unplugged", czyli pałki i sitka. .
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Nie zawsze trzeba przecierać, pyszna jest zupa dyniowa z ziemniakami, porem i cebulą. Ja dodaję do niej trochę kurkumy.
Beata
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Nie znam smaku melonowej żółtej, ale najlepsze dynie na zupę, to te z posmakiem kasztanowym np. Hokkaido. Dla dyni bez tego smaku wybrałabym jakąś wersję zupy z curry.marcin10312 pisze:Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?
U mnie dziś tradycyjnie w naszej rodzinie w Swięto Niepodległości: zupa dyniowa, konfitowana gęś z buraczkami i pieczone ziemniaki. Na deser ciasto dyniowe.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Zastanawiałam się gdzie ten przepis wstawić czy tutaj, czy w http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=69009 .
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4513
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Wypróbowane przeze mnie wersje dżemów z dynią w roli głównej:
Dżem dyniowy z pomarańczą:
1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.
* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne.
Dżem z dyni i jabłek:
1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu
Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).
Dżem dyniowy z pomarańczą:
1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.
* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne.
Dżem z dyni i jabłek:
1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu
Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sąsiadce zza miedzy zostało dużo przemrożonych dyń olbrzymich i dyń zwyczajnych na grządkach. Żeby się nie zmarnowały dała mi je.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja tak robię, część dyń zamrażam w kostkach i służą mi jako dodatek do gulaszów i zup, mięsnych lub wegetariańskich. Wszędzie tam gdzie potrzebne są ich kawałki a nie pulpa.SandraABC pisze:Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
Nie polecam jedynie mrożenia na frytki ( bo to też zrobiłam któregoś roku). Nie są smaczne i po rozmrożeniu robią się niefajne.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa