Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Jaki masz jeszcze piękny ogród ;:oj Kukurydza ozdobna mimo, że już napoczęta przez ptaki, nadal wygląda pięknie. I koraliki nic nie straciły na intensywności koloru ;:63 Płożący dereń ładnie się przebarwił. Cudowne masz jeszcze widoki, aż chce się zaglądać

Jak to możliwe, że w jednym,średniej wielkości kraju, są takie różnice temperatur? To niesprawiedliwe ;:145 U mnie już ponad tydzień temu był taki przymrozek, że wszystko na działce zmrożone. Jest buro, szaro i byle jak. Chyba muszę się przeprowadzić, bo mnie chandra zeżre ;:218
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea ślicznie prezentuje się Twój ogród jesienią. Zapomniałam o dereniu płożącym, koniecznie muszę na wiosnę poszukać, bo tam gdzie znalazłam to dereń niedrogi ale przesyłka na tyle wysoka, ze jednej rośliny nie opłaca się zamawiać. Kocham derenie i nie wiem dlaczego ;:306
Kukurydza naprawdę ozdobna ;:215 Ja też oglądam z radością zmieniające się hosty :D Przypomniałaś mi, że u mnie biała krzewuszka kwitnie i kosmos też jeszcze dzielnie stoi!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bea ja też przyszłam z pochwalami za kwitnacy ogród mimo, że jesień mamy.
Podziwiam astry moje juz poczerniały i dzisiaj poszły do wora.
U mnie dzisiaj pogoda iście jesienna ze sloneczkiem i ciepełkiem więc cały dzień w rabatkach ale i tak jeszcze pozostało do zrobienia.
Bea co zrobisz z Rozmarynem na zimowe dni, mój w gruncie i zamierzam wykopać.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie podobne chryzantemy w podobnej fazie czyli Beatko prawie jednakowa pogoda panuje u nas .Dzisiaj wreszcie mogłam wyruszyć z w ogród i jestem trochę zadowolona z postępu prac :wink: Super ujęcie kukurydzy i wygląda jakby owoc granatu ;:3
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko, dziękuję za miłe słowa.
A, że jeszcze mam troszkę kolorków w ogrodzie to nazwijmy, że jest to logistyka ogrodowa ;:306
Ja także byłam bardzo zaskoczona, wręcz zszokowana, że są aż takie różnice w zachowaniu się roślin zimą. Byłam pewna, że hortensje ogrodowe wszędzie dają radę a tu proszę - dowiaduję się, że niekoniecznie. A u nas ich pełno.
U mnie tylko raz była zimniejsza noc, że trzeba było drapać szyby aut ale nie przymroziło roślin, więc nadal dalii nie zabrałam.

Marysiu, jeśli wystarczy Ci troszeńkę tego derenia płożącego to przyślę. Krwawnika czerwonego też dla Ciebie mam, choć malutko - ale on się szybko rozrośnie przecież. Zebrałam Ci nasiona czerwonego nachyłka, ale gwarancji za powodzenie, że będzie czerwony to nie dam ;:oj O ślazówce też pamiętam.
Ja także uwielbiam wszelkie derenie ;:172

Krysiu, dziękuję, dziękuję, dziękuję.
Nadal sporo roślin od Ciebie kwitnie ;:196 Nawet jeżówka jeszcze trzyma jeden kwiat, szałwia muszkatołowa też jeszcze ma sporo kwiatów.
Jedne astry też już przekwitły, te niższe. Ale te co na ostatnich zdjęciach to kwitną i kwitną.
A rozmaryn już wykopałam z ziemi i jest w doniczce bym mogła go szybko zabrać do domu jakby się za zimno zrobiło. Jest tylko tak wstawiony do tej drewnianej skrzyneczki. Niestety, nie przezimuje, więc trzeba go zabrać albo pozostawić i na drugi rok kupić kolejnego.

Jadziu - mamy do siebie blisko, więc najczęściej pogodę mamy podobną, choć z tym różnie bywa. Szczególnie z deszczem i mrozem.
Ja też wczoraj zrobiłam w ogrodzie co trzeba było - troszkę to czuję w kościach ale to był ostatni moment by wyczyścić miejsca gdzie się pojawią wiosenne. Dzisiaj też jest ładnie, więc czekam aż się ociepli i ruszam do boju.
Ta kukurydza jest rewelacyjna, potwierdzam. I co najważniejsze - smaczna dla ptaków. ;:108

Bardzo miłej i słoneczniej niedzieli życzę ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko śliczne kolorki ma jesień! Oj tak! Ale powiem Ci, że patrząc na Twoje zdjęcia, to ogród letnio bardzo jeszcze wygląda!
Ptaszki będą Ci wdzięczne, że im zostawiłaś kukurydzę... ;:108
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko zachwycona jestem tą kukurydzą, śliczny kolorek ;:215 a dereń płożący?, nawet nie wiedziałam, że takie są, świetny i też ładnie się wybarwia ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na razie pogoda dopisuje ,więc zaraz wybywam do ogródka ,żeby coś podziałać i wreszcie usadowić resztę cebul ;:3
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj naprawdę? to bardzo się Beatko cieszę. Myślę że mogę go wsadzić na początek do doniczki, a jak się przyjmie to pójdzie do gruntu i bardzo chciałabym dać Ci coś w zamian. Poszukasz ;:180
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witaj Beatko, pooglądałam wątek, masa cudnych roślin, pięknie sfotografowanych i niezwykle pokazanych ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Mam tego derenia płożącego całkiem już niezłe poletko, ale skubaniec u mnie coś nie chce kwitnąć ;:192 u Ciebie taki maluch i jak dobrze widzę to ma kwiatuszki ;:oj
Ślicznie przebarwione trawy, teraz ich czas, ja wciąż podziwiam u siebie. Niestety nic innego mi nie pozostało bo reszta moich kwitnących już śpi ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jarzmianka mi ślicznie zakwitła sobie właśnie ;:3

Basiu - jeszcze raz dziękuję za podpowiedź z kukurydzą, na pewno bardziej się przysłuży ptakom niż w suchych bukietach. ;:108
Fakt, w tym roku na jesieni mam bardziej kolorowo niż zwykle, bo postanowiłam w tym roku nic nie obcinać, dopiero na wiosnę, Pięknie się teraz przebarwiły liście irysów.

Iwonko0042 - i mnie bardzo się podoba ten dereń płożący. Przybył do mnie z Niemiec, z wysyłkowego. Ale u nas już też jest teraz łatwo dostępny. Polecam go do cienia bardzo.
A ziarenka kukurydzy chyba zostały zjedzone w gruncie, bo tylko mi te w doniczce pięknie wyrosły. Muszą być na prawdę bardzo smaczne. Tak, ta truskawkowa kukurydza kolorek ziarenek ma obłędny ;:172

Jadziu - no a i u mnie z pogodą jak na razie nie jest źle.
W tym roku nie wsadzałam dużo cebul - jakieś 30 - 40 szt. może, więc sprawnie i szybko mi to poszło.
Różę okrywową przeniosłam, bardzo mocno trzymały korzenie, ale dałam radę. :tan

Marysiu, "w zamian" to ja już coś od Ciebie dostałam - nasiona tego nagietka kremowego ;:136
A wolisz na wiosnę czy jeszcze teraz? Mnie jest obojętne.
Ten dereń chyba woli raczej zaciszne miejsca - z tego co zauważyłam.
Na nasiona tej nasturcji Dzień i Noc trzeba jeszcze poczekać, bo jeszcze są zielone - teraz sprawdzałam.

Aniu Ann85 - tak bardzo się cieszę za odwiedziny :wit
U mnie dopiero początek tworzenia ogrodu, ale powolutku i będzie :heja
Roślin mam sporo bo to ogród wiejski kolekcjonerski ;:136 ale i tak wciąż przed oczyma mam angielski :tan

No właśnie Zuza - bardzo mnie zaskoczył ten dereń, że już na drugi rok mi zakwitł ;:138
Trawy w tym roku są rewelacyjne, z tego co słyszę to każdy zachwala ten rok.
Niestety, 4 kępki niskiej turzycy kupione wiosną w ogóle mi się nie przyjęły. Miały być na część obwódki :roll:
I to dziwne, bo jedna kępka jest bez problemu. Muszę jakąś mocniejszą poszukać z tymże samym przeznaczeniem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie u Ciebie . Jesien pieknie się przebarwia ;:138 Cudna trzmieli , śliczne jeszcze marcinki i to pełne ;:63 Chryzantemy też, jedna kwitną , kolejna zaczynają. Długo będzie kolorowo u Ciebie ;:138
Jesień też jest piękna a w tym roku jest długo ciepło więc mamy tyle kolorków , jak rzadko . Dzisiaj i u mnie słoneczko i tego Tobie życzę ;:3
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie, Karolcia też nawet ładny dzionek. Na plusie 12 stopni i słoneczko od czasu do czasu wygląda.
Trzmielina oskrzydlona już łysa, ale ma takie fajne te gałązeczki, że i tak często na nią sobie spoglądam.
Jedne astry kwitną mi już drugi miesiąc i nie zamierzają na razie spuścić z tonu. A te same ale posadzone w innym miejscu - to zupełnie inna bajka. No to jest niesamowite, przecież to ten sam ogród a jakby dwa światy,,,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko nie przesadzaj proszę ;:180 Ja mam sporo różnych odmian nasturcji to może chciałabyś powiększyć kolekcję. Mam je nawet jeszcze w oryginale z nazwami, bo zbierane to już mix. Zaplotły się i sypały kuleczkami wspólnie ;:306
Roślin mam sporo bo to ogród wiejski kolekcjonerski ;:136 ale i tak wciąż przed oczyma mam angielski :tan
jakbym siebie czytała ;:306 a teraz jeszcze się usprawiedliwiam, ze ukształtowanie ogrodu narzuca mi styl ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”