Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

clem3 ja się nad tym zastanawiam i w sumie widzę same plusy ;:224 No i kosiarkę można sprzedać ;:306
Aniu znów takie piękne zdjęcia zaserwowałaś, fajne róże i kwitnące trawy :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko niby ROD a roślin w ogrodzie jakbyś miała z hektar ziemi ;:oj , gdzie Ty to wszystko mieścisz. Tyle cuuudnych roślinek u Ciebie i trawy, masę powojników no i piękne róże.
Widzę, że masz Comte de Chambord i należysz, do nielicznych zadowolonych z tej róży, cieszy mnie to ogromnie, bo ja też ją mam i powiem, że to jedna z nielicznych róż, które w tym roku dawały sobie znakomicie radę w ogrodzie, czy u Ciebie także?
Wiem, że masz spore doświadczenie z powojnikami, ja dopiero próbuję wprowadzać je do siebie, czy mogłabyś mi polecić jakieś powojniki z którymi mogłabym sobie poradzić. Wiem, że w szkółkach jest ich mnóstwo, ale chciałabym poznać Twoja opinię, bo masz już doświadczenie w ich uprawie a ja wchodząc na stronę dostaje małpiego rozumu ;:131 , bo jedne piękniejsze od drugich a w opisach same ogóły. I bądź człowieku mądry ;:224
Przyglądam się Twoim trawom i ciekawi mnie jak znoszą zimę w Twoim ogrodzie, czy je okrywasz na zimę? Wydaje mi się, że masz Zebrinusa i bardzo podobną trawę do kupionej przeze mnie /kupiłam w tym roku miskanta chińskiego "Strictus" i kortaderię pampasową /
W różnych źródłach różnie podają, jedni, że dają sobie znakomicie w radę w naszym klimacie inni, że lepiej je przechowywać w pomieszczeniach i już sama nie wiem, co mam z nimi zrobić.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też się dziwiłam że tyle tych paczuszek jeszcze leży. Widocznie nie są w modzie w moich okolicach. Ja sama mam kilka i to mi wystarczy. Nie mam na nie koncepcji :lol:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit

Małgosiu doprawdy nie wiem czemu czosnków u Ciebie nie wykupiono. Obrazek
Co do Twojego pomysłu obcinania im liści, to pamiętaj by ucinać tylko zaschniętą część liści. Inaczej cebule na zgromadzą zapasów, by kwitnąć w kolejnym roku. ;:196

Obrazek

Daysy ano jakoś mieszczę. ;:131 Mam obsadzone wszystkie płoty, drzewa, ściany altanki.
Ja też nie rozumiem dlaczego Comte de Chambord nie zadowala innych forumowiczów. Ja bardzo ale to bardzo lubię tę różę. Jest w dziesiątce moich najulubieńszych. Kwitnie niemal bez przerwy. Kwiaty ma śliczne a do tego jak pachną..? Mmmmmm... marzenie... A i zdrowotnością nie odbiega od pozostałych. Czyli róże równomiernie załapały u mnie plamki pod koniec sezonu.
Co do powojników to ja znów będę nudna, znów będę się powtarzać. Polecam wszystkie powojniki z grupy Viticella -włoskie, Integrifolia - bylinowe, polecam też tanguckie ale te rosną bycze! ;:202 I może nie mają tak spektakularnych kwiatów jak powojniki wielkokwiatowe wcześniekwitnące za to kwiatów jest tak dużo, że bez dwóch zdań rekompensuje to wszystko. I nie musisz się martwić, czy Ci dopadnie uwiąd powojnika nim zdąży zakwitnąć, czy może a nuż się uda... :oops:
Co do traw... niczym ich nie okrywam. Ostatnie dwie zimy nie były jednak złe. Z pasiaków mam Zebrinusa i Little Zebra.
Papmasówkę to raczej ciężko przezimować. Nie tyle ze względu na mróz, co wilgoć zalegającą w korzeniach.

Obrazek

Aguss85 i Clem3 w sumie to i ja nie raz o tym myślałam. Boje się tylko, że ogród może stracić swą wyrazistość w gąszczu rabat i ścieżek. :oops: Niestety mały metraż nieraz wymusza takie myśli w głowie. :wink:

Małgoś -clemTwój Em jest świetny! Niech sadzi cebule. Zobaczysz jaki będzie dumny wiosną! Jak paw!
Z tego co wiem, to jest sposób na opuchlaki ale dość drogi a niekoniecznie dość skuteczny. :roll:

Obrazek

Tolinko i u mnie ta baba nie urosła więcej jak 50 cm. W przyszłym sezonie musi się to zmienić! Oczekuję metra wysokości. ;:65

Obrazek

Aniu dobry mąż, co grzecznie kopie nowe rabaty. ;:215 Mój też kopie ale nie zawsze grzecznie. :;230
Ja tam powiększam już istniejące rabaty a sadzę oczywiście róże, tulipany i czosnki! Obrazek
Aniu nie martw się plamkami na różach i u mnie one są. :oops:

Obrazek

Soniu gdybym i ja zaczęła skubać liście, to na pewno i mnie opadłby entuzjazm... dlatego jeszcze się do tej czynności nie zabrałam. ;:131
FL jest bardzo w moim guście. Za radą Sabinki muszę ją w przyszłym sezonie podpaść obornikiem to może i u mnie da czadu..?

Obrazek

Basiu a możesz pożyczyć Ema? Tak, na ... hmmm... 10-20 podpór..? Obrazek

Obrazek

Moni -Alaniu czosnki sadź. Ich chyba nornice Ci nie wyżrą. ;:224

Obrazek

Tulapku specjalnie dla Ciebie następne zdjęcia rozchodnikom zrobię na leżąco. ;:333

Obrazek

Eluniu pytasz o cenę czosnków gigantów? To 7,5 za jedną cebulę.
Aż dziwne ale rzeczywiście jeszcze troszkę kwitnień jest o tej porze roku. No w sumie to przecież jeszcze wrzesień! To w sumie nie takie dziwne. :wink:

Obrazek

Aniu Annes a jakie różyce zamówiłaś? Pochwal się. ;:65
Czosnki kup. Są takie piękne i zdobią nawet jak już przekwitną. Obrazek

Obrazek

Gabi toś mnie oświeciła! To już wiem, czemu mój już nie gdera. Myśli, że jak w końcu już miejsce mi się kończy, to i zakupy skończę. Obrazek Męska naiwność, hi hi hi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aniu dla mnie takie widoki są czymś niespotykanym dzisiaj, bo u mnie nie padało jakiś miesiąc, albo dłużej-zero opadów.
Cały czas na deszcz się nie zanosi, a wszystko wygląda jakby głęboki październik był.
Liście na drzewach i krzewach zasychają, kwiaty przedwcześnie przekwitły..... ;:145
Woda kosztuje niemało, a ja studni nie mam, tylko z kranu ciągnąć muszę. Nie wiem co robić? :(
U ciebie wszystko jeszcze w rozkwicie-róże to jednak wspaniałe kwiaty, bo cieszą oko dłuuugo.
Połączenie róż i traw u Ciebie Aniu cały czas powoduje u mnie przyspieszone bicie serca.
Wchodzę i patrzę jak urzeczona.
...i te robaczki jak broszki. ;:215

Czosnki to rozbój w biały dzień, ja kupiłam kiedyś 9 szt. w Castoramie. Miały być olbrzymie w kolorze fioletowym, a w rzeczywistości były białe i wcale nie takie duże, a z roku na rok miały coraz mniejsze kwiatostany i w tym roku je wykopałam.
Może po wypoczynku kwiaty będą większe?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu. Pięknie u Ciebie w dalszym ciągu ;:108. Twoja słabość do czosnkow zdaje się być uzasadniona bo na prawdę są urocze no i mało miejsca zajmują ;:224. Czy długo masz róże Mrs John Laing ? Ciekawi mnie jakie ma pędy i czy lepiej jej przy podporze czy bez. W sieci są jakieś sprzeczne informacje ;:131 . Mam nadzieję, że będę należała do tych zwolenników Comte tak jak Ty ;:108 . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu kupiłam Marc Chagall,Jalitah i Dolce Vita ;:oj Wczoraj w Castoramie czosnki 3 giganty capnęłam,jedna cebula tylko jedyne 17,50,chyba zwariowałam ;:303
Comte de Chambord u Ciebie zdrowa,a u mnie jedynie w czerwcu ma kilka kwiatów,później słabo powtarza ;:222
Piękne masz ozdoby w ogrodzie,biżuteria zdobi roślinność ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też mam słabość do czosnków, ale u mnie jakoś po roku lub dwóch zanikają. A ponieważ tanie nie są, więc dałam sobie z nimi spokój. Trzeba jednak przyznać, że niesamowicie zdobią rabaty.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

aneczka1979 pisze:
Obrazek
Cudowne... Niektóre Twoje zdjęcia, Aniu, wzięłabym na fototapetę i walnęła sobie na ścianę :lol:
... Ale nie mam aż tylu ścian :wink:
Bardzo zdolny z Ciebie fotograf, co nie jest niczym nowym, bo juz masa osób Ci to pisała. Piękne...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak, zdjęcia Ani są rewelacyjne
Też lubię je oglądać
Mam nadzieje, Aniu, że się nie obrazisz, ale jestem pełna zazdrości. :oops: (oczywiście ta zazdrość czysto pozytywna)
Tyle róż Ci kwitnie, sa takie zdrowe
Moje tylko co niektóre i pojedynczymi kwiatkami
Wcale się nie dziwię, że kupujesz kolejne
Baronin jest piękny, ma cudowne porcelanowe kwiaty
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Pięknie ci róże kwitną u mnie już po pierwszych przymrozkach :? ciekawa jestem co to za wampir energetyczny który cię niepokoi :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bardzo fajnie Aniu u Ciebie, tyle wspaniałych roślin! I jak pięknie Ci wciąż kwitną!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aguss nie kuś, bo mnie em z domu eksmituje :;230
Aneczko dzisiaj byłam w ogrodzie na małym rekonesansie, żeby ocenić ile cebulek upchnę :;230 Już mam upatrzone miejsce na co najmniej 8 torebek tulipanów i całe mnóstwo krokusów ;:306 Zmartwiłaś mnie z tymi opuchlakami :( Czyżby pozostawała tylko walka wręcz? :wink:
Troszkę za skromna jesteś, w ogrodzie masz jeszcze przecudnie, róże wciąż świeżutkie ;:215 Proso rózgowate mnie zauroczyło ;:173
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Małgosiu clem niestety walka z opuchlakami to jak walka Don Kichota z wiatrakami. ;:222 Niestety.
Niestety kwitnień coraz mniej... jesień rozgościła się na rabatkach na całego. Nawet trawom maluje już źdźbła na żółto. :oops: Zdecydowanie wolę wiosnę!

Obrazek

Kropelko dziękuję za ciepłe słówko. ;:168 Bardzo mi miło.

Obrazek

Obrazek

Anito na wampira szkoda mych słów. Odcięłam się od niego. Koniec.
Przymrozki już miałaś?! ;:202 Nie strasz kobieto! ;:202 Brrrr nie lubię zimy.

Obrazek

Margo Małgosiu na pocieszenie Ci powiem, że me róże wcale nie takie zdrowe. :oops: Niektóre naprawdę źle wyglądają. ;:222
Cieszę się, że zdjęcia CI się podobają. Bardzo lubię je robić. ;:131 I robię ich naprawdę dużo. Dużo za dużo. ;:224
I u Ciebie róże kwitną. Nie narzekaj, wcale nie jest tak źle jak piszesz. A jakie masz piękne jesienne rabaty. ;:224
Zauważyłam, ze wielu nas jest zbyt rygorystycznych dla swoich ogrodów. Stale coś nam nie pasuje. A przecież one są takie piękne.

Obrazek

Ann_85 muszę przyznać, że bardzo miło łechcesz moje ego. ;:131 Dziękuję. ;:168 Każdy z nas lubi być doceniony. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu czosnki są fantastyczne! I jak sobie obiecałam nie kupować już ich więcej, to jak zobaczyłam te giganty, to po prostu musiały być moje. To u Ciebie podpatrzyłam, że nawet ususzone mogą być piękną ozdobą na rabatach. Dzięki temu mam setki siewek. :lol:

Obrazek

Aniu Marc Chagall, Jalitah i Dolce Vita to piękne trio. Na Marca i Jalitah sama stale ostrzę sobie ząbki i jakoś nadal ich nie mam. :roll:
W mojej Ciasto czosnków gigantów jakoś nie widziałam. Może to i lepiej..? :lol:
No ja tam zdecydowanie należę do miłośników Comte. Bardzo się u mnie stara. I ja to doceniam.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko Mrs John Laing rośnie u mnie drugi sezon. Prowadzę ją na podporze. Już osiągnęła górę pergoli. ;:65 Jeśli masz sporo miejsca to możesz prowadzić ją jako krzaczastą, pamiętając o wiosennym cięciu. Ja tam chciałam ją nałuku. I byłabym nią całkiem oczarowana, gdyby nie to, że trochę choruje. No ale kwiat i jego zapach nie pozwalają mi nawet myśleć o pozbyciu się jej.

Obrazek

Elu -ela151 pozostaje mi więc życzyć Ci dużo deszczu po nocach. ;:168
U mnie czosnki kwitły dopiero drugi sezon. Sama jestem ciekawa jak się będą u mnie zachowywać. Obrazek
Eluniu i róże i trawy to niezawodne rośliny. Dorzuciłabym do tego jeszcze powojniki, hortensje bukietowe, jeżówki, cebulowe i mamy przepiękny ogród przez cały sezon. Obrazek

Obrazek

NN z marketu, którą dostałam od Córci na Dzień Matki. Wtedy miała bursztynowo pomarańczowe kwiaty. A teraz?! Jaka żarówa!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I, chyba na pożegnanie już, zdjęcie Pashminy. Dla mnie to ona nawet starzeje się z klasą. Taka też bardzo ale to bardzo mi się podoba!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu pięknie się prezentują Twoje róże ;:108 Uśmiechnęłam się,gdy doleciałam do ostatniego zdjęcia piegowatej Pashminy ;:306
Szybko chciałam przeczytać co o niej napiszesz,wiedziałam,że ją obronisz.Naprawdę zdobyła Twoje serducho ;:333
Moją chcę przesadzić na nową rabatę,teraz rośnie w niefortunnym miejscu i żebym mogła ją oglądać muszę się przedzierać przez krzak porzeczki ;:131 natomiast Jubilee Celebration to dopiero piękność.Ostatnia fota mnie powaliła na łopatki ;:63
Trio,które wymieniłaś przełamię fioletem,czyli wkracza Minerva do boju,już opłacona ;:333 Dolce Vita z Minervą podpatrzyłam u Majeczki.
Baronesse mi się już od dawna podoba,no czemu jej nie kliknęłam to ja nie mam pojęcia.Trzeba to naprawić.
Żarówa od córci pokazuje jak żarliwa i mocna jest miłość dziecka do matki ;:167

Pozdrawiam i dziękuję za dzisiejszy wpis,dodał mi skrzydeł ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”