Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Anusia ja taka zabiegana że przegapiłam otwarcie twojego nowego wątku.
A tu już 12 str. Wstyd mi. :oops:
W tym czasie miałaś przykre życiowe chwile...Nie wiem czy umiałabym tak rozsądnie wybrać jak ty. Jesteś bardzo mądrą mamą! ;:180
Co do wiór rogowych , pozwolisz że napiszę coś Kaszce.
Warto rozejrzeć się jeszcze teraz po Lidlu. U mnie są w przecenie po ok. 9 zł za opakowanie.
A worki były Aniu po 2,5kg i chyba w cenie coś ok. 19 zł o ile się nie mylę...
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę, już bez takich niemiłych przeżyć. ;:3
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Aneczko, piękne portreciki róż... Pashmina śliczna... a ja ją wyrzuciłam z koszyka...
Czytam o wiórach rogowych... u nas chyba nie ma czegoś takiego, bo nie spotkałam się z tym... Aneczko, a na co one są ?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit
Czy już się chwaliłam, że upolowałam cztery takie paczuszki? ;:183 No nie mogłam się powstrzymać... ;:131 Choć w sumie nawet nie próbowałam... ;:182
Może w końcu w trzecim roku polowania uda mi się mieć Angelique a nie "pseudo -pomyłkę -Angelique" jak do tej pory. :oops:

Obrazek

Gabi toś naprawdę wielki błąd zrobiła... Jak można było Pashminę z koszyka wywalić?! No jak?! ;:202 Masz jeszcze czas, szybko kup ją nim wyślą paczkę. ;:215 No może ja nie jestem obiektywna wobec tej róży, bo opętała mnie doszczętnie. Kocham ją!
Wióry rogowe to wiórki z rogów i racic zwierząt (bydlęcych?) Mają wiele cennych składników mineralnych i wolno rozkładają się w glebie, przez co nie można ich przedawkować. No i to nawóz naturalny a nie mineralny. ;:215
No zobacz jaka Pashmina jest piękna! Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu ależ nie potrzebnie Ci wstyd. Ja tam miewam spóźniony zapłon bardzo często. Na dodatek nie bywam we wszystkich zaprzyjaźnionych wątkach tak często jak bym chciała... :oops:
Dziękuję Ci za sprostowanie sprawy o wiórach... ano nigdy nie ukrywałam, że pamięć ma ulotna... Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu doskonale Cię rozumiem, bo ja na Pashminę dostałam takiego samego pypcia w zeszłym roku a dopiero jesienią udało mi się ją upolować. I stwierdzam, że jest przepiękna, wyjątkowa, nawet z tymi swoimi piegami. Obrazek
Wypasione sadzonki pozostawiają jak widać wiele do życzenia. Mam nadzieję, że to był tylko zbieg okoliczności.
A Colette i Laguna muszą się sprawować, bo widziałam co potrafią wyprawiać w innych ogrodach. Obrazek

Obrazek

Dorotko moja Pashmina niestety nie wyrosła aż tak bardzo. Mam nadzieję, że nadrobi to w przyszłym roku. Obrazek
Dobrze postanowiłaś w sprawie Dolce Vity. Jestem pewna, że będziesz z niej zadowolona.

Obrazek

Kasiu koniecznie spraw sobie Pastellę i Pashminę. Jestem jak najbardziej za! ;:215
Wampiry... ech nie chce mi się nawet myśleć o swoim. Nie dam się! Wszystkim tego życzę!

Obrazek

Zobaczcie, kto mi zakwitł z wciśniętego wiosną w ziemię patyczka! Obrazek

Obrazek

A tak wygląda rodzic powyższego patyczka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mam kupić towarzystwo dla Chopinów i różowej NN, trudny wybór. ;:218 Pastella śliczna, ale Pashmina bardziej kolorystycznie pasuje do różowej NN w pobliżu. Opuchlaki maja barwę od zielonej do prawie czarnej. Niszcz jak tylko widzisz, są ogromnie żarłoczne, a larwy jedzą korzenie wielu roślin. ;:202
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu oczywiście, że Pashmina! ;:215
Staram się wybijać dziadostwo. Jednak one tak szybko potrafią odlecieć, nim zgniotę. :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu dzięki. ;:196 Decyzja podjęta szybko. :) Mnie się udaje co piątego opuchlaka złapać, ale i tak się cieszę, że je trochę przetrzebię.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Aniu...twoje różyczki niezaprzeczalnie piękne. ;:63 . Ja także nareszcie podjęłam decyzję ;:oj ...będzie to Pashmina i Laguna . :D ...choć tu problem. :wink: W Rozarium Pashminy nie ma a tam chciałam obie zamówić. Zastanawiam się tylko czy nie lepiej do wiosny poczekać. ;:173 . Przyznaję że swoich róż nigdy przed zimą nie sadziłam, czy goły korzeń nie zmarznie. :?: Cebulowe po części także już kupiłam :heja, choć nie wierzę że nic już mi przypadkiem do koszyka nie wpadnie. ;:306 . Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Aniu obejrzałam poprzedni wątek, a tak mnie wciągnął, że przejrzałam cały, i przed i po tulipankach :D
Te cebulki z poprzedniej strony zwabiły mnie do Lidla już pierwszego dnia, jak weszła oferta cebulowych. Jechałam tylko po te, ale po przekopaniu wielu kartonów znalazłam tylko jedną torebę ;:131 Nie tylko mi się spodobały! Na pocieszenie wzięłam też inne, mieli dużo ładności.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

...bo Ania jest chodzącą reklamą ...i dzięki niej sprzedaż cebul w dyskontach w całej Polsce wzrasta o 50%. :D
Twój ogród Aniu wygląda nadal pięknie, chociaż lato się kończy, ale w Twoim ogrodzie tego nie widać.
U mnie n ie pada już około miesiąca, a u Ciebie czytam, że popadało. No n ie mogła ta chmura zahaczyć o moją wieś?
Po obejrzeniu Twoich zdjęć zbieram szczękę z podłogi i idę sobie popatrzeć na moje pomidory-tylko one mogą zmniejszyć moją zazdrość. :roll:
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Oj Twoja Pastella i Artemis od dawna mnie zachwycają (między innymi one :wink: ), a juz na jesień będę miała swoje! ;:65 Tylko na kwitnienie czekać do następnego sezonu, to jedyny minus jesiennego sadzenia... ;:222

Aniu, ponieważ jesteś moim różanym mentorem :lol: napisz proszę jak zabezpieczasz swoje róże na zimę? Kopczykujesz tylko czy wory z agrowłókniny? A może to zależy czy krzaczek nowy, czy starszy? Przybędzie mi parę okazów i zastanawiam się czy wszystkie owijać w całości. No i 3 będą w skrzyniach drewnianych, to dopiero zimowe wyzwanie ;:131
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

ależ duzo jeszcze masz cudnie kwitnących rózyc ;:215 ;:215
U mnie juz tyle nie kwitnie:(

Pashmina jest naprawdę cudna .Ja jej ne mam.Werbena z Artemisem - piękny , kontrastowy duecik.Lubie takie.
I nowe tulipcie.Pełne.ładne:)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kto tu dóbr nakupował ;:306 Takie sklepowe najlepsze są ;:108 Tylko że potem przestać nie można ;:306 A zimowity masz? Te cebulki bardzo ładnie kończą sezon ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie jesienną porą. :wit Mam nadzieję, że ta pora roku będzie nas raczyła dużą ilością ciepłych promieni. ;:215
W ostatnią środę zrobiłam sobie rajd po Lidlach w moim mieście i nazbierałam sobie troszkę czosnków. Brałam tylko te olbrzymie. :D Choć kusiły i inne. ;:131 W trzech sklepach tylko tyle upolowałam czosnków gigantów:

Obrazek

Zobaczcie jakie cebule!

Obrazek

Kliknęłam też zakupy różane u naszej Ewci. Obrazek No nie mogłam się powstrzymać. Obrazek
Oto lista:

Róża Garden of Roses? / Cream Flower Circus/ Cream Veranda? / Joie de Vivre 2szt
Róża Hansestadt Rostock? (Tantau 2010)
Róża Jude de Obscure? (Austin 1989) 2szt
Róża Uetersener Klosterrose -
Róża Sweet Laguna? (Kordes 2012) -
Róża Charming Piano ? (Tantau 2011)-
Róża Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose (Tantau 2011)

I tak sobie myślę, że tej ostatniej to też powinnam wziąć dwie sztuki... bo ona piękną i zdrową panną jest. Obrazek

Obrazek

Mati oczywiście, że mam zimowita. Aż jednego. Aż od dwóch tygodni. ;:306 Właśnie zaczyna przebijać ziemię. ;:65
Z tym kupowaniem cebul oczywiście muszę się z Tobą zgodzić. Powyżej widać efekty... ;:131

Obrazek

Aniu -anabuko1 nie masz Pashminy?! ;:oj Czas to zmienić! ;:172
Jak na koniec września, to rzeczywiście jeszcze trochę tych kwitnień jest. Bardzo mnie to cieszy.

Obrazek

Aniu Ann_85 u mnie wszystkie krzaczki są prawie, ze nowe. ;:131 Wszystkim daję kopczyk. A wdzianko z agro dałam tylko Eden Rose, Alchymist i Pomponelli. Ogólnie staram się też wszystkim różom pnącym zdjąć pędy i zimować je na ziemi, pod przykryciem z kory.
Skrzynie drewniane proponowałabym Ci wnieść do nieogrzewanego pomieszczenia z oknem. Jeśli nie ma takiej możliwości, to skrzynie obłożyłabym szczelnie styropianem i owinęła jakimś starym paltem. I od góry też okopczykowała.
Poczytaj jednak może jeszcze jakieś tematy na dziale różanym, bo ja zaprawdę ekspertem w dziedzinie róż nie jestem. ;:196
Pastella i Artemis to zaprawdę świetny wybór! Najlepiej od razu po trzy krzaczki tych odmian.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eluniu - ela151 a ja z kolei zazdroszczę Ci tych pomidorków. Chciałabym mieć swoje z krzaczka. A nie mam. Obrazek Trzymam Cie jednak za słowo w sprawie kilku nasionek z łatwych w uprawie pomidorków. Obrazek
A ta chmura co z niej padało tak obficie do Ciebie nie dotarła, bo cała wypadała się u mnie. Do dziś jest mokro.Obrazek

Obrazek

Aguss85 z tym Lidlem to niestety już tak jest, że mało dają odmiany na jeden sklep. Jak chce się mieć przyzwoitą ilość z danego rodzaju, to niestety trzeba mieć rękę na pulsie i startować jak tylko pojawi się oferta i w dodatku trzeba rajdy po kilku sklepach urządzać. Wtedy masz szansę uzbierać.
Ładności to oni mają, oj mają i bardzo je lubię za zdrowe cebule i poprawną zgodność odmianową.

Obrazek

Zeniu czytałam we wątku Ewci, że udało Ci się u niej obie odmiany zamówić. Super! Cieszę się. Obyś tylko była zadowolona z obu! ;:168
Zdania na temat jesiennego sadzenia są podzielone. Ja dopiero zaczęłam przygodę z różami i ostatniej jesieni sadziłam róże po raz pierwszy. Oczywiście przez zimę uzbierały mi się kolejne chciejstwa i wiosną też sadziłam. Zauważyłam, że jesienne nasadzenia szybciej wystartowały i zbudowały solidniejsze krzaczki od wiosennych. Szczególnie w czerwcowych kwitnieniach było to widoczne. Teraz już niekoniecznie.

Obrazek

Soniu cieszę się, że decyzja podjęta i to to taka fajna! Obyś tylko była zachwycona Pashminą, tak jak ja jestem! ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Klub Miłośników Larissy" Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pyszności znowu Aniu pokazałaś :tan
Ja też zakupiłam w lidlu czosnki, jednak tylko białe udało mi się w wersji gigant, fioletowe były tylko mniejsze, dlatego te drugie już w biedronce kupiłam, zobaczymy co to będzie. Ale teraz mam problem gdzie je posadzić... ;:306

Zakupy różane też cudowne zrobiłaś, ciekawa jestem czy Uetersener Klosterrose rośnie na takie potwora jak o niej piszą.
Też kupiłam Piano, ale Wedding - biała wybarwiająca się do zielonkawego.
Oprócz tego kilka innych róż no i oczywiście Pashminę x 2 ;:167 Jak duża u Ciebie ona u Ciebie rośnie (na szerokość)?
Bo chcę przy tarasie, obok siebie posadzić dwie, ale żeby w miarę swobodnie im było, a z drugiej strony nie mam już tam zbyt wiele miejsca... ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Aniu....działeczka twoja ciągle kolorowa, zakupy udane. ;:128 . Moje różane troszkę się zmieniły, doszła jeszcze inna i na pewno to będzie ostatnia. ;:306 . Co do czosnków...no to już wiem kto wszystkie mi z przed nosa wykupił. ;:306 . Pozdrawiam. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”