Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Mrożę szczypiorek, natkę, koper w pojemnikach plastikowych, one mają szczelne przykrywki aż trudno otworzyć, nie ma żadnego zapachu.
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dorcinda obawiam się, że zapach przejdzie na całą zamrażarkę. Miałam tak kiedyś z ciastem, zamrożony sernik miał smak grzybów. Teraz mam zamrażarkę NO FROST i wszystkie zapachy są wywiewane. Jeśli masz możliwość to przełóż grzyby do pojemnika (chociażby po lodach, byle szczelnie zamknięty).
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

ullak pisze:Ocet jabłkowy robiony dowolną metodą składa się głównie z wody. Obecność innych składników jest śladowa. O dobroczynnie działanie podejrzewa się "matkę", która zawiera probiotyki i dobroczynne bakterie.
ullak napisz proszę coś więcej o tej matce, czy ona powstaje na drugim etapie fermentacji? Czytałam, że można ja przechować ale jak to już nie znalazłam... rozumiem, że potem wkłada się ją do nowego octu i przypuszczam, że też przy drugiej fermentacji.
Nastawiłam ocet po raz pierwszy, mieszam kilka razy dziennie, nieprzyjemny zapach zniknął, zaczyna pachnieć octowo więc chyba się uda. :heja
Ewao4
500p
500p
Posty: 840
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Witajcie.Z racji tego,że sezon robienia przetworów w pełni ,chciałabym podzielić się nowym przepisem na sałatkę,którą robi teraz sporo moich znajomych na Garnku .Ja też zrobiłam na próbę kilka słoiczków z podwójnej porcji.Sałatka jest bardzo dobra i już mam kupioną marchewkę i paprykę na kolejną porcję.
http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z ... ej_papryki

Obrazek


Obrazek
Obok to powidła w wersji z octem ale ten przepis chyba każdy zna :)
Pozdrawiam Ewa
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dzisiaj wypróbuje tą sałatkę bo mam urodzaj na marchewkę i paprykę, cebuli i pietruszki jak nigdy tak jakoś sporo wyrosło , więc będzie co w zimie zjeśc :D
Bożena
marcin1979
100p
100p
Posty: 105
Od: 31 mar 2010, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Czaniec (śląskie)

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ketchup już zrobiłem. Pyszny . Dodałem do części raz czosnku ale przebija się znacznie w smaku więc pójdzie kiedyś na spód do pizzy.
Pytanie do osób które robiły sos kubański. Robicie to taj jak ketchup? Czyli blendowanie, przecieranie przez sito a potem przyprawy i gotować jak będzie konsystencji ketchupu. Bo właśnie jestem w trakcie pracy nad nim. Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sos kubański to nic innego jak keczup.Przepis został wydany na "kartce pocztowej " w czasach, kiedy słowo ketchup nie wszystkim przechodziło przez gardło , a my przyjaźniliśmy się z narodem kubańskim F. Castro. :D . http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Obiecałam Wam kiedyś ten przepis, jest to moja, udoskonalona przez lata wersja prawdziwej Lutenicy z Bałkanów.
Pewne rzeczy musiałam zastąpić innymi ( m. in. piekarnik zamiast pieca opalanego drzewem) aby można było jej smak odtworzyć na naszej polskiej ziemi i w warunkach zbliżonych do tych, które mamy .
Nie jest to przepis tak łatwy ja Adżika ale warto go wypróbować.
Macedońska Lutenica:
składniki:
30% papryki czerwonej najlepsza jest tzw pomidorowa, czyli to co większość z nas uprawia na swoich działkach.
20% bakłażana
40% pomidorów czerwonych najlepiej z mięsistych odmian czerwonych, ale ja daje wszystkie łącznie z kolorowymi.
10% stanowi cebula, marchew i ostra papryczka ( ilość tej ostatniej zależy od ostrości, którą chcemy uzyskać)
czosnek ile kto lubi ( może być ale nie musi)
Przyprawy na 6 litrowy gar, jaki ja robię:
5 płaskich łyżek soli)
2 łyżeczki cukru ( nie jest wymagany, wszystko zależy od słodkości pomidorów i naszych smaków)
3 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia warzyw
1,5 płaskiej łyżki czubrycy, czyli cząbru górskiego w czystej postaci, lub 3 łyżki w postaci mieszanek. Z mieszanek najlepsza jest czubryca biała i czubryca czerwona (z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pietruszki i cebulki, czasem suszonych pomidorów, soli, bazylii, tymianku), najmniej mi pasuje czubryca zielona.
Z pomidorów robię przecier, czyli duszę chwilkę aż się rozpaćkają, odcedzam, odlany sok wstawiam do odparowania, reszte przecieram przez sito.
Skórki i pestki z sita wrzucam w odparowujący się płyn i redukuje go znacznie. Gdy osiąga upragniona konsystencję znów przecieram i dodaję do pulpy uzyskanej poprzednio. Te wygotowane skórki i pestki dają przecier znacznie słodszy niż poprzedni i dlatego czasami w ogóle Lutenicy nie słodzę.
Pozostałe warzywa poza marchwią i 1 szt cebuli) czyli bakłażan , paprykę, cebulę i czosnek kroję na pół, obieram i wstawiam do piekarnika na 150 stopni C i piekę do miękkości.
Najszybciej upiecze się bakłażan, potem papryka a na końcu cebula i czosnek. Wszystko zdejmuje z blach i wrzucam do dużego gara pod szczelną pokrywkę.
Za jakiś czas, lub na drugi dzień (jak mi się często zdarza) trzeba te warzywa posiekać ( niektórzy mielą w maszynce ale mnie lepiej smakują siekane), po uprzednim zdjęciu skóry z papryki.
Miąższ z bakłażana wybieramy łyżeczką i nawet siekać go nie trzeba bo się fajnie rozpada.
W garnku z grubym dnem na oleju trzeba zeszklić pozostawiona posiekana cebulę i do niej wrzucić marchew w słupkach. Podsmażyć do uzyskania słodkiego smaku i odpowiedniej twardości marchwi, która powinna być troche miękka i troche chrupka.
Zalać przecierem, wrzucić siekane warzywa i dusić jeszcze 1-3 godzin w zależności pod konsystencji jaka chcemy uzyskać.
Ja nie duszę nigdy więcej niż 1,5 godziny i jest ok. Można nakładać gorące do słoików i odwracać do góry dnem, można pasteryzować, jak kto woli i lubi.
U mnie o ten sos są w domu bijatyki. O ile pozostałe zagrzewają miejsce w kredensie w piwnicy, to ten znika bez śladu. ;:202
Zrobiłam w tym roku 24 słoiki łagodnego i 23 słoiki pikantnego. Następna porcja będzie mega ostra, tylko tak mogę zapewnić sobie, że coś spróbuję ;:224
Chciałam wstawić zdjęcia ale Garnek odmawia mi współpracy, więc musi wystarczyć przepis pisany.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

whitedame, przepis wygląda apetycznie.
Mam tylko jedno pytanie: podajesz ilości przypraw na 6-litrowy gar, ale podstawowe składniki w procentach. Czy np. te 5 łyżek soli to na 6 kg podstawowych składników czy na 10 kg? Ja poprosiłabym o podanie ile na ten 6-litrowy gar potrzeba pomidorów, czyli tych 40%, pozostałe ilości łatwo będzie wyliczyć. Czy te 40% na 6-litrowy gar to 2 kg?3 kg? 5 kg?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Orlik755 w ten 6 litrowy gar wchodzi plus minus 10 kg warzyw surowych. Procentowe proporcje dostałam u źródła, czyli w Macedonii.
Wiadomo, że jeśli je zaburzymy uzyskamy trochę inny smak ( może wcale nie gorszy).
Weź pod uwagę, że warzywa po upieczeniu wypuszczą sok i będą o tyle lżejsze. Pomidor też podczas redukowania straci na wadze.
Ostateczne duszenie skoncentruje sos. Przyprawy dodaję pod koniec i dlatego podałam ich ilość na 6 litrowy gar.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4270
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

rosa13 pisze:
ullak pisze:Ocet jabłkowy robiony dowolną metodą składa się głównie z wody. Obecność innych składników jest śladowa. O dobroczynnie działanie podejrzewa się "matkę", która zawiera probiotyki i dobroczynne bakterie.
ullak napisz proszę coś więcej o tej matce, czy ona powstaje na drugim etapie fermentacji? Czytałam, że można ja przechować ale jak to już nie znalazłam... rozumiem, że potem wkłada się ją do nowego octu i przypuszczam, że też przy drugiej fermentacji.
Nastawiłam ocet po raz pierwszy, mieszam kilka razy dziennie, nieprzyjemny zapach zniknął, zaczyna pachnieć octowo więc chyba się uda. :heja
Nie ma żadnego drugiego etapu fermentacji octowej. Jak masz matkę, wkładasz ją delikatnie do soku, najlepiej na wierzch i zostawiasz w spokoju, żadnego mieszania. Matka musi rozrosnąć się na wierzchu i każdy ruch odrywa ją od ścianek naczynia. Jak zatonie, znowu trzeba czekać na jej rozrośnięcie się i tracimy czas i zagrożona jest prawidłowa fermentacja. Dobrze rozrośnięta matka ma grubość nawet kilku cm i kolor taki, jak sok na którym żyje. Zawsze przechowujemy ją zalaną octem, by nie wyschła.
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Whitedame bardzo dziękuję za odpowiedź, już wiem o co biega. Pewnie jeszcze w tym tygodniu zabiorę się za lutenicę.
A gdzie jest Twój przepis na adżikę, o którym pisze Beata?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

orlik755 W tym wątku, na 51 stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... d%C5%BCika
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”