Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Olu, Marysiu, Mariolu, Iwonko, Lucynko ;:196

W telewizorni mówią, że to już ostatnie ciepłe dni, więc uszczupliłam pulę urlopu o jeden dzień i znów zrobiłam sobie wagary w środku tygodnia :heja . Kradnę te chwile dla siebie, za każdym razem opłacając je wzmożoną pracą zawodową i domową po powrocie, ale dopóki plusy przeważają, to warto :D .
Kilka dzisiejszych zdjęć - kto rano wstaje, temu ... dana jest rosa na kwiatkach :D

Graham Thomas przywitał mnie dwoma kwiatami a ma jeszcze sporo pąków. Chciałabym jeszcze w tym roku zobaczyć resztę tych ciepłych kwiatów.

Obrazek

Louise Odier.

Obrazek

Eden Rose kwitnie w parterze. Pąki na pięterku jeszcze czekają.

Obrazek

Bonica

Obrazek

Charles Austin. Tak go lubię w tym roku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sezon już się kończy a ja systematycznie robię porządki na rabatkach. Dzisiaj szło mi nie najlepiej z powodu upału i osłabienia fizycznego (kobietki wiedzą, co mam na myśli 8-)) . Tak więc w tempie muchy, co to wpadła do smoły, snułam się po działce, co chwila zbierając siły fizyczne i wolę walki do "zrobienia" kolejnego kawałka. Idę do szopy, idę, a właściwie, to po co ja idę? ;:218 Zapomniałam, hmmmm ... pewnie po sznurek. Biorę sznurek, wracam na rabatkę. A nie! Nie szłam po sznurek, no przecież po łopatkę szłam! :roll: Dobra, idę po łopatkę. Z łopatką wracam na rabatkę. No tak, ale jeszcze tyczkę chciałam, no to drepczę po tyczkę. W połowie drogi, a po co ja idę? ;:218 Aaaa, no tak, po tyczkę przecież. Przyniosłam tyczkę ale co się nadreptałam, to moje. No to teraz pić się chce. To do domku po picie. No i tak to właśnie wszystko mi szło :roll: . Pielę siedząc na małym wiaderku odwróconym do góry dnem. Wiaderko postawiłam krzywo na ziemi, co spowodowało, że po posadzeniu na nim szanownej, wygięło się i połamało. W końcu stanęłam w prawdzie i stwierdziłam, że pożytku ze mnie dziś w ogrodzie nie będzie. Zrobiłam sobie zatem kawkę, wyciągnęłam ciastko, zerwałam maliny i ostatnie borówki, wystukałam na komórce numer do Mamy i tak spędziłam resztę działkowego dnia. Było cudnie! :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu i właśnie o to chodzi, żeby nic na siłę nie robić. Widać był to dzień na picie kawki i pogaduchy :heja Charles Austin pięknie przyozdobił się diamencikami
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzisz Kasiu jak to rzeczy martwe potrafią wyczuć kiedy potrzebujemy po prostu odpoczynku..?
Poduchy wyszły Ci przecudne! Zdolna Babka z Ciebie!
Ostróżki uwielbiam! ...do czasu aż nie łapią namiętnie mączniaka. :evil: Wiosną na szczęście znów o tym zapominam. ;:131 Twoje mają piękny odcień błękitu.
Specjalistką od dereni to ja zdecydowanie nie jestem. ;:131 A swojemu nogę co roku podwyższam o troszkę. ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Kasiu, każda z nas ma taki dni. I dobrze bo właśnie wtedy możemy sobie z ową kawą usiąść i w końcu naprawdę odpocząć. Takie dni mają swój urok. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Oj Kasiu, zauroczona jestem tymi poduchami. ;:333 Są piękne, chętnie bym sobie takie zrobiła, ale jest mały problem....nie potrafię haftować. I w ogóle nic nie umiem taką zwykłą igłą robić :lol: Taki feler, bo na drutach śmigam od dzieciaka.
A dzień miałaś cudny, bo odpoczęłaś, wyhamowałaś i tego było potrzeba. Praca sama nas znajdzie, spokojnie. Zaczynam marzyć o takim dniu wyrwanym w ciągu pracowego tygodnia. Takim tylko dla mnie i dla ogrodu. Na razie to sfera marzeń, ale....marzenia się też potrafią spełnić. ;:172
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu tak sugestywnie opisałaś dzień, że poczułam jakbym koło Ciebie siedziała na tym wiaderku ;:306 Oj i ja miewam takie dni mimo, że przyczyny już nie ma :lol: A czasem praca i organizacja perfekcyjna jakby dwie różne osoby ;:215
Graham Thomas to jedna z moich pierwszych kupowanych róż :D , a kropelki na Charles Austinie wyszły bosko ;:167
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Kasiu śliczny domek, poduchy też.
Czas na odpoczynek też musi być, bo szybko byśmy się zniechęciły :lol:
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Witaj Kasiu ;:168
Zdjęcia różyczek przypudrowane jakby cukrem pudrem -urocze ;:303
Bez względu na kolor formę czy kształt kwiatów, które nam pokazujesz-wszystkie ;:215 ;:215
Podoba mi się jak starannie dobierasz rzeczy, które jak ulał pasują stylem do Twojego domku.
A odpoczynek należy nam się zawsze ale nie umiemy sobie, go zorganizować
Ciągle gdzieś się spieszymy i brakuje nam czasu- nawet na emeryturze.
Dobrze ,że wyczułaś ten moment i zrobiłaś sobie zasłużony odpoczynek. :uszy
Ostróżki pięknie powtórzyły kwitnienie i kolorowo zrobiło się u ciebie w ogrodzie -cudne kolory. ;:180
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, Dorotko, Kasiu, Marysiu - sasanko dziękuję za wsparcie. Same jesteście pracusie, to miłe, że popieracie lenia :lol: . Wolałabym, żeby takie rozmemłane dni nie zdarzały się jednak zbyt często ;:219 Moja działka jest rekreacyjna tylko gdy mamy gości. Normalnie to przecież miejsce ciężkich robót :lol: .
Aneczko, tak właśnie myślę, że będę derenia prowadziła wyżej ale wtedy chyba nie mogę go ciąć górą dla zagęszczenia, tylko dążyć do pojedynczych pędów , które będę sukcesywnie zaplatała.
Małgosiu, a ja umiem haftować ale nie umiem szyć ani szydełkować a szydełkowanie przydałoby się dla obrusów i firanek. Tak, takie wolne dni, to dla nas prawdzie święto ale może dlatego tak smakują :D . Życzę Ci, żebyś wyrwała dla siebie chociaż jeden taki dzień :D .
Marysiu, ja tak sobie tłumaczę, że to wiaderko straciło równowagę z powodu złego ustawienia i pękło właśnie od tego a nie, że szanowna ciężkawa :wink: . Zauważ, że w każdej mojej relacji działkowej występują słodycze w różnych postaciach, jako wstęp, rozwinięcie lub zakończenie :lol: .

Zdjęcia kropelek niedoskonałe ale w pamięci mam jeszcze, jak to wyglądało naprawdę

na mięcie

Obrazek

ozdoba na choince

Obrazek

i na żywopłocie

Obrazek

Obrazek

Kto robi takie pajęczyny? Jestem ciekawa, jak wyglądają te pająki ;:218 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Elfy będą wdzięczne pająkom za taki piękny hamaczek na choince :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu może te słodycze przyciągnęły mnie na to wiaderko ;:306 Jak jeździłam na działkę kiedyś kiedyś to też słodycz musiała być ;:306 miałam nawet specjalną puszkę, w której zamykałam resztę bo myszeczki zawszę zwęszą ;:306
Kropelki doskonałe, mięta z kutnerkiem i jak ładnie napisała Iwonka hamaczek pierwsza klasa ;:215
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Kasiu już rano podziwiałam, te koronki -piękne ujęcia ;:215 ;:333
U mnie też, są pajęczyny pięknie utkane i zastanawiałam się jak je uwiecznić.
Teraz widzę ,że potrzebna jest rosa. U mnie niestety nie ma na tyle, żeby
można, by było pokazać tak piękne wzory.A może za długo śpię. :;230 :;230
Dzisiaj nawet widziałam tego pająka "tkacza" niezła bestia.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Kasiu szkoda, ze dopiero deszcz pozwolił mi pozwiedzać Twój cudny ogród. Ciągle mam mało czasu ,ale już wiem co będę robić ;:196 oglądać oglądać w każdej wolnej chwili.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, jakie ładne porównanie pajęczyny do hamaka. Mnie skojarzyło się z ozdobą świąteczną. Być może dlatego, że coraz częściej myślę o Świętach :shock: . Gdyby tak udało się przenieść te delikatne pajęczyny z kropelkami na choinkę do domu, podświetlić je lampkami. Myślę, że to byłby hit.
Marysiu, ja mam kankę na słodkości 8-) :lol: .
Marysiu, a czy pająk - tkacz, którego widziałaś to krzyżak, czy taki, który robi te siatki bez ładu i składu z moich zdjęć? Ja naprawdę jestem bardzo ciekawa, który to pająk robi sieci, które w dużej ilości są u mnie na trawie i krzewach. Faktycznie, dopiero rosa uwydatnia te delikatne nitki.
Julko ;:196 .

Wczorajszy pobyt na działce miał jeden ogrodowy cel sprecyzowany - cięcie brzóz. Szpaler poszedł mocno w górę, zacieniał sporą część działki a nie o to przecież szło. Brzozy miały nas cieszyć gałęziami w zasięgu wzroku, smyrać gałeziami po czubkach głów, dawać cień świetlisty a nie ścigać się, która pierwsza do nieba. Mężulo mój nie nadąża za modą i nie zapuścił wszechobecnej w środowisku brody ale na pół dnia zamienił się jednak w prawidziwego drwala. Mam teraz śliczne, białe żerdzie, ociosane z gałazek i czekające na moją wenę. Jak się nie wysilę na żaden pomysł, to wylądują w ognisku, więc dumam ;:219 , a może podpory do róż? Tylko jak z trwałością materiału?
Na rabatach ciąg dalszy porządkowania. Pod szpadel poszły lwie paszcze i dalie. Czułam się, jak przestępca, który morduje :( . Naprawdę. Na głowę mi padło na stare lata, tak się rozczulać nad kwiatkami :roll: Ale one takie ładne jeszcze były i tyle było na nich motyli. Trzeba było też odsunąć od siebie rośliny, które wzmocniły masę. Dużo pracy miałam tego dnia, w którym każdej pracy niekoniecznej powinnam się wystrzegać. Jeżeli każda taka niedziela ma być mi policzona, to przyjdzie mi w mękach piekielnych spędzić wieczność. Pozostaje tylko liczyć na łagodny wymiar kary ze względu na nikłą szkodliwośc społeczną czynu :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Kasiu ja często robię coś w niedzielę, więc będziemy się razem smażyć :;230
Muszę M zagonić do obcięcia gałęzi jabłoni.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”