Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek
- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2
Odpowiednia donica plus papu to pójdzie jak strzała i będziesz musiał widlakiem wystawie na stanowisko letnie. Ale ładna to roślinka. Czyli mimo wszystko nie rośnie aż tak wolno jak czytałem. Bo to mnie odstraszało od zamówienia porcyjki nasion.
Ciekawe przy jakich rozmiarach zakwitnie.
Wiesz coś może??
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tą zbieżność regionu zauważyłem już jakiś czas temugracesz pisze:Trafiłam przypadkiem na ten wątek i z pewnością będę tu regularnie zaglądaćpiękne rośliny tu zobaczyłam i wiele takich, co to na innych wątkach się nie widuje... urzekły mnie zwłaszcza zbiorowe kwitnienia Mammillaria guelzowiana. Cuda
a tak patrząc skąd jesteś, to może sąsiadami jesteśmy....
Ja mam je jako ciekawostkę , teraz żałuję nawet , że kupiłem jedną szt. Mówisz o kwitnieniu Saguaro ? Nie liczę na to .peter86 pisze:Odpowiednia donica plus papu to pójdzie jak strzała i będziesz musiał widlakiem wystawie na stanowisko letnie. Ale ładna to roślinka. Czyli mimo wszystko nie rośnie aż tak wolno jak czytałem. Bo to mnie odstraszało od zamówienia porcyjki nasion.Ciekawe przy jakich rozmiarach zakwitnie.
Wiesz coś może??
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Czytałem kiedyś że zakwita w wieku około 70 lat, więc to mnóstwo czekaniapeter86 pisze:Odpowiednia donica plus papu to pójdzie jak strzała i będziesz musiał widlakiem wystawie na stanowisko letnie. Ale ładna to roślinka. Czyli mimo wszystko nie rośnie aż tak wolno jak czytałem. Bo to mnie odstraszało od zamówienia porcyjki nasion.Ciekawe przy jakich rozmiarach zakwitnie.
Wiesz coś może??
EDIT :
Sprawdziłem teraz i jedne źródła podają że około 70 lat, gdy zaczyna odrostować, inne że 30-35 lat, gdy osiągnie 2 metry. To drugie byłoby bardziej obiecujące
- ejacek

To teraz mnie utwierdziłeś , że jednak nie doczekam 
- peter86
- 500p

Na moje przy 50-100 cm powinno kwitnąć. Jacek ma rękę do roślin więc pierwsze kwiatki powinny tak być. Kwestia żeby się rośliny nie pozbył bo ciekaw jestem czy się moje kalkulacje sprawdzą. W naturze ponoć rosną wolno do pewnego momentu a potem przyśpieszają. Kupie jedną porcje nasion z ciekawości czy rosną jak pisał Jacek bo czytałem że do 10 lat rośnie bardzo wolno i ma coś jak orzech włoski rozmiar. Jednak uprawa a uprawa to jest różnica bo głodząc rośliny i dając mało wody to można mieć takie nawet i 20 letnie co mają 2-3 cm.jandom1 pisze: Czytałem kiedyś że zakwita w wieku około 70 lat, więc to mnóstwo czekania![]()
EDIT :
Sprawdziłem teraz i jedne źródła podają że około 70 lat, gdy zaczyna odrostować, inne że 30-35 lat, gdy osiągnie 2 metry. To drugie byłoby bardziej obiecujące
Zaweźmij się i poczekaj a nie mówisz że nie doczekaszejacek pisze:To teraz mnie utwierdziłeś , że jednak nie doczekam
Pozdrawiam Grzesiek
- ejacek

sama długość to za małopeter86 pisze: Na moje przy 50-100 cm powinno kwitnąć.
- peter86
- 500p

Kaktusy jak wszystko co żyje są nastawione na rozmnażanie. Na moje większa doniczka i papu i wciągu 10-15 lat doczekasz się kwiatków fakt że będziesz z czasem narzekał że rośnie jak bydle itp. Ale to ciekawa roślina. Wzrost roślin zależy od wielu czynników i Cb widać że mu pasuje więc może będziesz jednym z niewielu kaktusiarzy na świecie co się doczekają kwitnącej Carnegii u siebie pod folią. Musi mieć też odpowiednią średnice. Na moje jak będzie miał 15-20 cm średnicy i około metr to zacznie kwitnąć. Bo nie możnością żeby czekał gatunek 70 lat na wydanie nowego pokolenia. Tyle może być w niekorzystnych warunkach. Np ja wstrzymałem wzrost siewek przez to że miały ubogie podłoże i mam 4 letnie Echinocereusy co po 2 latach większe można mieć na własnym korzeniu. Podobnie z Escobariami Gymnocalycium i resztą, Dlatego mam foliaka pełnego roślin a kwiatków póki co mało. Ale w tym roku większość przesadziłem i widziałem że zaczęły nagle rosnąć i nadrabiają stracony czas.
W dobrych warunkach np Eriocereus jusbertii potrafi w sezon skoczyć 20-30 cm w górę.
W dobrych warunkach np Eriocereus jusbertii potrafi w sezon skoczyć 20-30 cm w górę.
Pozdrawiam Grzesiek
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
To one np.10 letnie potrafią mieć tylko te 2-3 cm? Bo pisałeś Grześku nawet o 20 latach. Ja mam także Carnegie, gdy ją kupowałem to była opisana jako forma z wyjątkowo długimi cierniami. Ogólnie rosła w doniczce 4x4 cm, w jakimś zbitym podłożu, dramat ! Korzenie strasznie marne, małe,kruche, widać było że stare i w niezbyt dobrym stanie. Przesadziłem ją w zimie do większej doniczki, oczywiście otrzepując korzenie, dałem im swobodę. Jednak przez moje gapiostwo już po wyniesieniu na zewnątrz pewnego dnia spiesząc się do wyjścia z domu i wyjazdu na studia trąciłem ją i wyskoczyła z doniczki, jak to nieukorzeniony jeszcze kaktus. Nie że wypadła całkiem, ale przechyliła się i nieco żwirku nasypało się pod roślinkę. Wyprostowałem ją tylko z braku czasu i lekko spróbowałem wcisnąć, pokłułem się przy tym niemało. Tak ją zostawiłem, była nieco wyżej niż po przesadzeniu. Nie ruszałem już później, wyszedłem z założenia że ma być z niej dorodny i wielki kaktus więc musi sobie dać radę. Ukorzeniła się i jakoś od lipca dość mocno ruszyła ze wzrostem, sprawdzałem i solidnie trzyma się już w podłożu, czyli z korzeniami już wszystko ok
Wrzucę jutro fotkę, tylko czy autor wątku wyraża zgodę abym ją tutaj zamieścił ? 
- ejacek

Jak masz wolne moce przerobowe i masz zamiar kupować nasiona to pewnie , że weź porcję . Choćby z tego względu , że jakbyś jednak chciał "odchudzać" kolekcję za jakiś czas , brak czasu itp , to na Carnegiea zawsze znajdziesz chętnych . Pewnie w przyszłym roku będę przesadzał. Ja na razie nasion nie kupuję , i tak mam zebrane i nie wysiane epitelanty , L.wil , wysiewałem to na czym mi zależy.peter86 pisze: Kupie jedną porcje nasion z ciekawości czy rosną jak pisał Jacek bo czytałem że do 10 lat rośnie bardzo wolno i ma coś jak orzech włoski rozmiar.
Wracajmy do kwitnień , pomimo ochłodzenia takie coś dziś uchwyciłem , jeszcze parę innych kwiatków by się znalazło ale wybrałem wg mnie najciekawsze i efektowniejsze.

- ejacek

To dobrze , że przeżyła bo już myślałem , że napiszesz, że padła. Możesz wrzucić , pewnie , że tak , ale myślę , że lepiej pokaż ją w swoim wątku. Albo i tu , i tu.jandom1 pisze:Ukorzeniła się i jakoś od lipca dość mocno ruszyła ze wzrostem, sprawdzałem i solidnie trzyma się już w podłożu, czyli z korzeniami już wszystko okWrzucę jutro fotkę, tylko czy autor wątku wyraża zgodę abym ją tutaj zamieścił ?
- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycznie "najciekawsze i efektowniejsze". Wszystkie i bez wyjątku piękne
To ja doprecyzuje, że Śremianką jestem ;-)ejacek pisze:(...)Tą zbieżność regionu zauważyłem już jakiś czas temu(...)
- peter86
- 500p

Moce przerobowe ?? Ja nie fabryka
Zdrowy nałóg jak dla mnie lepiej zamówić nasion w roku za parę stów niż inaczej się bawić. Tu trzeba myśleć czytać i się uczyć żeby coś mieć.
Ja to lubię wyzwania i sieje tematy które kiedyś omijałbym szerokim łukiem po prostu żeby sobie udowodnić że potrafi się coś zrobić.
Za 2-3 tygodnie będę miał kilka porcji PYRRHOCACTUS umadeave to za kilka miesięcy będę mógł się wypowiedzieć czy rzeczywiście takie to trudne do siania.
Hamatocactus to fajny rodzaj i mam do nich sentyment. Wiele lat miałem jedną taką roślinkę która mi kwitła pod folią całe lato. Niestety przez roszady i brak stałego miejsca co trzymać rośliny padła . Mam kilka siewek takich 2-4 cm i będę Ci za 2 lata robić z kwiatkami konkurencje
Pelecyphory mają jakieś owoce?? Wysiewasz je czasem ??
. Chwal się u siebie tu wzdychamy do roślin Jacka po to są wątki żeby każdy mógł mieć swoją publikę i fanclub 
Ja to lubię wyzwania i sieje tematy które kiedyś omijałbym szerokim łukiem po prostu żeby sobie udowodnić że potrafi się coś zrobić.
Hamatocactus to fajny rodzaj i mam do nich sentyment. Wiele lat miałem jedną taką roślinkę która mi kwitła pod folią całe lato. Niestety przez roszady i brak stałego miejsca co trzymać rośliny padła . Mam kilka siewek takich 2-4 cm i będę Ci za 2 lata robić z kwiatkami konkurencje
Wielkość roślin zależy od metody uprawy. I możesz mieć np 10letnie Astrophytum asterias o średnicy 2-3 cm tylko musisz męczyć je w ciasnej doniczce i czystko mineralnym podłożu i doniczce 2-3 cm średnicy.Kwiatków może nie być. Takie kaktusowe bonsaijandom1 pisze:To one np.10 letnie potrafią mieć tylko te 2-3 cm? .....autor wątku wyraża zgodę abym ją tutaj zamieścił ?
Pozdrawiam Grzesiek
- ejacek

Pelecyfory ukrywają swoje nasiona , na razie robiłem zewnętrzne oględziny i nic nie znalazłem. Oczywiście pylę , być może nawet nasiona są schowane.
Pięknie, a najbardziej podoba mi się astraczek z kwiatem poprzetykanym cierniami.
Bardzo fajny ten ragoneseii z odrostami. Podobają mi się takie, ale to raczej nie częste u nich. Bukiecik nie mniej ładny