Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witam wszystkich serdecznie.

Wiosenne prace zajmują w ogrodzie wiele czasu, więc mało go zostaje na przyjemności, czyli na forum :) . Wczoraj sadziłam pomidorki, ogórki, cukinie i melony.
Roślinki z tunelu powędrowały już do ogrodu, na razie jeszcze stoją w doniczkach, ale już niedługo znajdą swoje miejsce na rabatach.
W oczekiwaniu na róże, czas umilają kwitnące jeszcze tulipany i zaczynające kwitnienie rododendrony i azalie. Kwiatów niestety nie ma za dużo, ubiegłoroczna susza mocno dała im w kość. Pięknie za to kwitną kupione w tym roku :D .
Również hortensje ogrodowe wyglądają raczej marnie, nie ma się co spodziewać obfitego kwitnienia. Czekałam długo z wycinaniem pędów, ale już decyzję podjęłam i do końca tygodnia mam nadzieję uporać się z nimi. Pędy odbijają jednak od samej ziemi, więc jest nadzieja, że w przyszłym roku znowu będą w pełnej krasie.
Róże tez jeszcze będę przycinać, wiele młodych przyrostów na niektórych pędach zamiera, więc też nie obędzie się bez cięcia korekcyjnego.
Jadziu pytałaś mnie czy będę jeszcze przycinała Mrs J.Lainga, nie, na razie pozostawię go/ją tak jak jest, choć już wiem, że aby ładnie się prezentował/a powinien/na :wink: być cięty/a krótko inaczej pokazuje gołe nóżki.
Na szczęście rośnie przed nim/nią niska rabatówka nn-ka, i szczypiorek ;:224 , które zasłonią mu /jej goliznę ;:224 .

Troszkę aktualnych fotek, niestety fotosik strajkuje ;:224 , więc fotki wkleję później ;:108

Iwonko
, ja tez nie byłam zachwycona kartonikowymi zakupami, jednak w tym roku, po raz zakupionymi w Auchan jestem zachwycona. Krzaczki dorodne, pięknie rosną, no i cena zachęcająca, czego chcieć więcej ;:333 . Za miłe słowa dziękuję z całego ;:167

Danusiu u mnie angielki chyba najlepiej przezimowały Graham T, W.Shakespeare, M.Wood, chociaż rosną na największym wygwizdowie poradziły sobie bardzo dobrze, więc chyba nie są zbyt wrażliwe. Jeśli masz obawy, to spróbuj je posadzić w bardziej zacisznym miejscu, nie powinny stwarzać problemów.
Róże z Obi były zawoskowane tak mocno, że nie mogłam ich oczyścić, więc może się zdarzyć, że róże po prostu się "uduszą" zanim zdążą rozpocząć swoja wegetację.
A co do marzeń... to zawsze warto je mieć ;:215

Alegoria
zapraszam zawsze i o każdej godzinie. Z nowościami to przesada, u mnie raczej trudno je znaleźć. Tak Alexia z pewnością jest inspiracją dla każdego różomaniaka. Pamiętam pierwszą wizytę w jej wątku, byłam oszołomiona, że można mieć tak cudowne róże w donicach.
Miałam odszukać kartonik z Lavender Blue, niestety prawdopodobnie mąż wszystkie kartoniki zutylizował ;:224 , bo nigdzie nie mogę ich znaleźć. ;:131 Krzaczek w tej chwili może mieć z 50 cm wysokości, to róża wielkokwiatowa. Dzisiaj zrobię jej zdjęcie, bo następne 2 pąki się rozwijają, to wstawię jutro, będą świeżusie jak bułeczki :wink:

Wspomniane wcześniej rododendrony dla moich gości :D

Obrazek

Obrazek

Nadal kwitnące tulipany

Obrazek

Obrazek

I kilka ogólnych

Obrazek

Obrazek

To już robione wieczorkiem, więc z jakością troszkę słabo ;:224 Tak wygląda aktualnie rabata założona w ubiegłym roku. Zrobił się straszny tłok ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądała w maju ubiegłego roku- dokładnie 24,05.2015r.
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ niesamowita różnica pomiędzy rabatą z zeszłego roku, a tą dzisiejszą ;:oj Wyglądają jak dwie zupełnie inne rabaty, aż trudno poznać. Gdyby nie murek, to pewnie bym nie uwierzyła :wink:
Wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach ;:138
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, jak zwykle piękne widoczki pokazujesz, naprawdę ogląda się z przyjemnością ;:63 .
Ja też mam różaneczniki - ponad 40 i na razie też kwitną tylko tegoroczne zakupy (podpędzone wysoką temperaturą w sklepie) i Cunningham White.
CW zawsze zakwita u mnie jako pierwszy, nie mam wątpliwości, że za chwilę ruszą kolejne.

W temacie róż jestem dopiero początkująca (3 sezon), bez wątpienia będę więc odkrywała kolejne odmiany i hodowców róż, nie wiem tylko gdzie je posadzę.
Oglądając forumowe ogrody i ilość prezentowanych odmian mam wrażenie, że macie wielohektarowe ogrody. Ja chciałabym chociaż upchnąć część nadwyżek z donic (ok. 30 szt.), biegam z nimi po całym ogrodzie i ciągle nie mogę znaleźć im miejscówek ;:131 .

Ja narzekałam na ubiegłoroczne, nazwane odmianami róże w doniczkach z Obi, faktycznie były mocno zawoskowane i w ogóle kiepsko rosły. Może powinnam dać im szansę, ale zdegustowały mnie i szybko oddałam. O tegorocznych angielkach z kartoników nie mogę natomiast powiedzieć złego słowa - sadzonki były ładne i teraz też ładnie rosną. Właśnie dlatego się skusiłam, bo w planie nie miałam już zakupów.

Do kartonikowych angielek z Auchan i Carrefoura (dokładnie to samo) podchodzę z baaaardzo dużym dystansem, ale chyba też jestem marzycielką, bo mogłabym przysiąc, że w malutkich pączkach widać morelowy kolor :;230 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Uwielbiam takie zdjęcia przed i po...kolejny sezon...i kolejny ;:167
Daje nadzieje ;:333 Lubię sobie czasem poprzeglądać moje archiwum. Murowany kop energetyczny, że jednak się da. Mimo że jeszcze mnóstwo bałaganu i gołej ziemi/czytaj ściółki pod drzewami.

Za Lavender Blue dziękuję ;:180 Moje ulubione barwy ;:63

Orliki tuż tuż. Będzie kolejna roślina do podziwiania. Bardo je polubiłam ostatnio, nawet trochę wysiałam ;:170
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczna ta rabata, lubię takie gęstwiny... :)
A te niebieskie kwiatki, co to?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x-ja-a

Post »

Super ta rabata przed i po. Tak, to pokazuje siłę natury. I talent sadzącej, oczywiście :D
A Grace jest śliczna. Ostatnio bierze mnie na pomarańczowe róże ;:167
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Czy już wiesz jak ma na imię Twoja sztandarowa różyczka? Ciągle z zachwytem wracam do pierwszej strony.
Niestety i mnie ciągle jeszcze zamierają pędy u różnych róż - niech sie to skończy, bo cały czas biegam z sekatorem :(
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :wit

Wreszcie popadało troszkę solidniej, od rana wieje zimny, nieprzyjemny wiatr. Mogłoby jeszcze popadać, bo jak na maj jest za sucho ;:224 .
Wczoraj sadziłam kwiaty do doniczek, nawet nie sądziłam, że mam ich tak dużo. Zostały jeszcze petunie i niecierpki, które miały być białe, a okazały się amarantowymi ;:131 .
Ale to nie koniec niespodzianek, proszę zobaczyć jaką różyczkę mam w doniczce, teraz jestem ciekawa co jeszcze się ciekawego przytrafi jak rozkwitną wszystkie posadzone w tym roku.
Na szczęście angielki nie są pomylone, wszystkie zakwitły zgodnie z pokazanymi kolorami na etykietach ;:333 .
Oszczędne cięcie róż wiosną nie opłacało się zupełnie, wczoraj znowu cięłam krzaczki, mam nadzieję, że to już ostatnie.

To właśnie jedna z niespodzianek, proszę o pomoc w identyfikacji

Obrazek

Obrazek

Pierwsze nieudane kwiaty na Nevadzie i M.Hilling pokazały się 13-go maja, tj.o cały tydzień wcześniej niż w ubiegłym roku

Obrazek

Obrazek

A tak, już wystawione do ogrodu kwitną Lavender Blue, Grace i Fresia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już w pąkach jest ciemna angielka, ale fotki wstawię, jak będzie miała już kolorki ;:108 .

Dorotko może takie samo ujęcie przekona Cię, że to ta sama rabatka ;:333 Masz rację, że poszalały różyczki w tym roku, ale mogłam się tego spodziewać, w końcu to prawie same historyczne i angielki, tylko te w pierwszym rzędzie to rabatówki. Teraz muszę pomyśleć jak je okiełznać ;:224 Już teraz mi trudno przejść obok nich, a co będzie za 2-3lata? Strach się bać.

Obrazek

Danusiu mam dla Ciebie dobrą wiadomość- znalazłam namiary na producenta Lawender Blue

Gorczyn 65,
98-100 Łask
tel/fax +48 43 675 30 95
http://www.ebsplant.pl

Trochę pogrzebałam w śmieciach ;:306
Masz różaneczniki 40-letnie ;:oj , to musi być widok :shock: , niesamowite, niestety ja już się takich nie doczekam, ale cieszę się z tych młodziaków co mam.
Ja też jestem początkująca w temacie róż, staram się jak mogę, ale różnie to wychodzi, przeważnie zbyt dużo sadzę, czyt. za gęsto ;:224 ale jak tu sobie odmówić, jest tyle pięknych róż. Poza tym sama przyroda reguluje ilość róż w moim ogrodzie, w tym roku też nie obędzie się bez start.

Po południu odpowiem na pozostałe posty, przepraszam, ale mam gości ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Wydaje mi się, że róża biało czerwona, o którą pytasz to Nostalgie. Piękny masz ogród, jeszcze sobie po nim pobiegam.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też stawiałabym na Nostalię.
Sporo kwitnących różyczek już u Ciebie! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, trochę pokręciłaś, ale wcale się nie dziwię, ja jak poczytam trochę forum to też dostaje oczopląsu i nie mogę sobie przypomnieć o czym, gdzie czytałam :D .

Nie ja pytałam o Lavender Blue, ale myślę, ze zainteresowana osoba sobie informację odnotowała, a rhododendronów mam ponad 40 sztuk, ale najstarsze mają dopiero 12 lat (tak jak mój ogród). Niedaleko mam do arboretum w Wojsławicach, tam jeżdżę podziwiać kilkudziesięcioletnie okazy, ale moje też cieszą oczy i, podobnie jak Ty i wielu forumowiczów, kocham moje niedoskonałe rośliny i pełen błędów ogród za to, że są moje i posadzone moimi rękami.

Tak jak już wcześniej pisałam, jestem bardzo ciekawa Twoich angielek, bo kupiłam je w tym roku po raz drugi, chociaż wiele osób w ub. roku baaaardzo narzekało ;:131 .
W ub. roku miałam szczęście do zdrowych, wigornych, bardzo ładnych i zgodnych z informacją na opakowaniach odmian, ale jestem pełna niepokoju co w tym roku z nich wyrośnie. Cieszę się, że u Ciebie na razie róże zakwitają tak jak na opakowaniu i mam nadzieję, że u mnie też chociaż część będzie zgodna.
W tym roku pojawiły się też w Auchan francuskie pachnące, na razie spisują się u mnie rewelacyjnie - tzn. zbudowały ładne krzaczki i mają dużo pączków. Jeżeli jeszcze okażą się zgodne kolorem i pachnące to z nich też będę baaaardzo zadowolona.

Mało komu róże już tak pięknie kwitną, jesteś wielką szczęściarą ;:215 .

Mam nadzieję, że miło spędzasz niedzielę, pozdrawiam i czekam na kolejne piękne zdjęcia.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu wpadka :oops: , ale już prostuję:

Alegoria to do Ciebie była informacja odnośnie Lavender Blue ;:224

Gorczyn 65,
98-100 Łask
tel/fax +48 43 675 30 95
http://www.ebsplant.pl

Trochę pogrzebałam w śmieciach ;:306

April ja też często wracam do zdjęć z lat poprzednich, Czasem trudno uwierzyć, że tak szybko się wszystko zmienia.
Lavender Blue ma ciekawszy kolor od Novalisa, oczywiście to tylko moje odczucie.
Orliki proszę bardzo, jest ich coraz więcej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
apus pisze:Śliczna ta rabata, lubię takie gęstwiny... :)
A te niebieskie kwiatki, co to?

Basiu to prawdopodobnie floks kanadyjski, śliczny jest,

Obrazek

jajagna pisze:Super ta rabata przed i po. Tak, to pokazuje siłę natury. I talent sadzącej, oczywiście :D
A Grace jest śliczna. Ostatnio bierze mnie na pomarańczowe róże ;:167

Tak fajnie popatrzeć jak zmienia się ogród w ciągu jednego sezonu, teraz mam tylko obawę jak będzie wyglądała za parę lat ;:202 jak ja ją ogarnę. Grace ma piękny kolorek, taki herbaciany, Na razie jednak jest w stanie całkowitego omdlenia, muszę ją podwiązywać .
ewka36jj pisze:Czy już wiesz jak ma na imię Twoja sztandarowa różyczka? Ciągle z zachwytem wracam do pierwszej strony.
Niestety i mnie ciągle jeszcze zamierają pędy u różnych róż - niech sie to skończy, bo cały czas biegam z sekatorem :(

To tak jak ja, wczoraj znowu przycięłam parę krzaczków ;:224 , myślę że ostatni raz, bo zrobiłam "ostre cięcie"
Oj Ewuniu, oczywiście, że wiem to Princess of Infinity :D

Kasiu, Basiu, też podejrzewam, że to Nostalgia, teraz tylko czekam jak rozwiną się pozostałe, żeby wiedzieć, za którą została mi sprzedana ;:131

Kasiu dziękuję ;:196 , biegaj ile chcesz, zapraszam , ogród otwarty ;:108

Danusiu
wybacz wszystko pokręciłam, ale czytałam posty w trakcie szykowania obiadu, więc trochę się pogubiłam ;:131 .
Moje róże kupione w Auchan, też na razie się zgadzają.

Na dobranoc kilka fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Futrzana rozyczka ;:215 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexio 2 różyczki :D Gaspar i Daysy :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-al-ia

Post »

daysy, dziękuję za namiary na Lavender Blue. Miło, że pamiętałaś. :)
Prześliczne Twoje orliki! Dla mnie to kolejne kwiaty z baśni. Na pewno gdzieś w ich środku kryją się elfy. ;:167
Floks kanadyjski także uroczy, taki delikatny... Zawsze kiedy patrzę na takie drobne kwiatuszki, czuję, że wewnętrznie odpoczywam. Trochę przypomina ta roślinka maciejkę...
Kociaki urocze. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”