Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu, przecudne masz te tulipany, dziś mój M powiększył mi kwietnik by posadzić coś nowego i zażartował że trzeba dokupić tulipanów, nie wiedział że ja już mam co do tego plan :wink:
Patrząc na Twoje mniej więcej wiem już czego szukać ;:3
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza jestes pewna ze chcesz u siebie szkarłatke amerykanską mi ten potwór zniszczył tuje danice która przy nim rosła..... wyrzuciłam ją i nie chce jej u siebie w ogrodzie.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko, i u mnie w nocy był mrozik i to nawet dość spory ;:222
Miłka, tulipany zmieszczą się praktycznie w każdy zakątek. Kilka cebul zawsze się gdzieś wciśnie, a wiosną bardzo cieszą oczy Obrazek Ja jeszcze muszę ilość narcyzów powiększyć, też jestem z nich zadowolona.
Małgoś-PEPSI, hortensja za cień powinna się odwdzięczyć Obrazek A ma tam żyzną ziemię humusową, bo ona taką lubi i lekko kwaśną. Humusem możesz podlewać płynnym lub podsypać ziemią humusową. Jeszcze wodę ona lubi, jak jest gorąco to ja dodatkowo swoją podlewam.
Iwona, ja tak maiłam poprzedniej wiosny, wszyscy cieszyli się wiosennymi widokami, a u mnie było pusto. Teraz, jak nasadziłam cebul jesienią, widzę ile te wiosenne kwitnienia dają radości :tan
Małgoś-clem3, dobrze że my możemy schować się w ciepłych domkach, zawilce muszą sobie inaczej radzić ;:198 A floks tak, to floks szydlasty "Coral Eye" Obrazek
Lucynko, chyba to jednak jeszcze nie będzie szkarłatka, Kasia podpowiada że jeszcze na nią czas. Ale mimo wszystko na razie nie wyrywam, poczekam sobie ;:224
Olka, tak, po zimie tulipany cieszą bardzo Obrazek Kupuj kochana jesienią i sadź. Wiosną jak zaczną wyłazić, to nawet bólu pleców od sadzenia nie będziesz pamiętać ;:306
Kasia-kasia100780, tak, tulipany najładniej prezentują się w kępach, sadzone pojedynczo nie dają takiego efektu. Ja nigdy nie stosuję się do przepisu sadzenia z torebek, sadzę blisko siebie jeden obok drugiego co 2-3cm cebula.
Beata, hortensja ma dobrą miejscówkę i rośnie ochoczo. A wcale nie jest taka stara bo ma chyba trzeci sezon teraz u mnie. Ona nie jest wymagająca, trochę cienia i dobra podpora jej wystarczy.
Anka, na razie podobają mi się te wysmukłe, ale jeszcze się nie otwarły więc nie wiem jak będą wyglądały w rozkwicie. Na teraz prym niezmiennie wiedzie Agelique. Van Eijki też są sweet. Wciąż czekam jeszcze na te w formie lodów - ice creamy i te drugie fioletowe, teraz zapomniałam nazwy ;:131
Hortensja pnąca przy starym świerku poradzi sobie bezproblemowo, byle miała tam trochę cienia i glebę musi mieć żyzną dość kwaśną. Podlewać będziesz musiała, bo drzewo wybiera wodę korzeniami i może mieć ciut za sucho. Jak będzie miała spełnione warunki to pójdzie jak burza Obrazek
Kasiu-Kasiula17, dzięki za info o szkarłatce, czekam więc dalej czy coś nowego się w tym miejscu pokaże ;:65 Zawilec sadzony z kłączy chyba 10 w paczce był. Nie wiem jak się rozrasta w ziemi, ale jak się pomnoży albo da rozłogi to jasne że dla Ciebie będą Obrazek
Elwi, tulipany nie powinny dostawać obornika? :shock: A wiesz że ja od początku sadzę je w mieszance ziemi z obornikiem i co roku posypuję tymże nawozem po wierzchu ;:oj Te wszystkie sadzone jesienią co teraz wstawiam zdjęcia też w oborniku były sadzone ;:173 Co prawda zawsze mam obornik granulowany, ale to chyba bez różnicy, ten granulowany to podobno nawet bardziej intensywny jest. A humus płynny dostały wszystkie niewykopywane. Podlałam je nim wczesną wiosną jak zaczęły wyłazić. Ja tam nie zamierzam nic zmieniać, u mnie takie nawożenie się sprawdza ;:333
Z wyborem najładniejszych odmian czekam aż reszta się pootwiera. Ale oczywiście będę meldować i zamęczać zdjęciami ;:198
Dorotko, dziękuję za info o Asashi, po dzisiejszym przymrozku chyba prysnę również niektóre bylinki, bo źle zniosły ten mróz ;:218 Fajnie że lubisz oglądać tulipany, bo teraz pewnie jeszcze trochę nimi pomęczę ;:198
Aniu-anabuko1, hortensja pnąca występuje oczywiście w odmianach Obrazek Ja nie znam odmiany swojej, bo w ogrodniczym oczywiście wiedzieli tyle że jest ona pnąca :twisted: Ale są też np. z pstrymi liśćmi - śliczne Obrazek Aniu floksik jak po kwitnieniu będzie cięty to mogę podesłać Tobie kawałek. Napisz adres na pw, jak się zbiorę to naszykuję Ci paczuszkę.
Karolcia, tak hortensja pnąca dość wcześnie zawiązuje pączki, chyba najwcześniej z hortensjowych. Dziękuję w imieniu tulipanków Obrazek
Jolu, no jestem przeszczęśliwa że otwarłaś wreszcie furtę :tan (właśnie przed chwilą ten fakt zajarzyłam ;:oj ;:131 ) Wreszcie będę mogła oglądać twoje zatulipanowane na maksa rabaty. Ciekawe czy pokazałaś hortensję, zaraz polecę zobaczyć Obrazek Moja dość wcześnie pokazała kwiaty, co prawda pierwszy raz chyba ze trzy-pięć, ale w kolejnym sezonie już dość sporo Obrazek
Aniu-zara, ten tulipan to zawsze ma u mnie miejsce na podium Obrazek Wyobraź sobie że to jest niewykopywany od trzech sezonów Angelique, moja tulipanowa miłość niezmienna Obrazek Jak wyłazi jest prawie biały, potem dostaje bladoróżowego rumieńca i z czasem dojrzewania nabiera coraz więcej różu. Szukaj ich kochana jesienią szukaj, są cudne Obrazek
Aguś, nie przyznawaj się Emowi że kupujesz tulipany, jak nie będzie wiedział a jest na nie chętny, to zaciągnie Cię do sklepu i kupicie razem, oczywiście kolejną partię ;:183 A wiosną udasz zdziwienie że chyba się podzieliły w ziemi że tak ich dużo Obrazek
Anita, a dlaczego Tobie ta szkarłatka zniszczyła tuje, nie słyszałam żeby się jakoś rozłogami rozchodziła. Nie chciała bym żeby mi coś poniszczyła Obrazek Mam mocną, gruba rurę o średnicy ok 35cm rurę po zakładaniu kanalizacji, może w tę rurę posadzę żeby nie robiła szkód Obrazek
--------------------

Muszę Wam powiedzieć że dziś rano dostałam prawie zawał jak zobaczyłam ogród. Nie wiem ile było na minusie, ale tulipany wszystkie prawie w połowie wygięte, korony to samo, serduszka leżała na korze, babcine pantalony szafirki też leżakowały, lilie miękkie, pozostałości kwiatów magnolii całkiem zważone, nawet nie pamiętam co tam jeszcze bo szybko zmykałam do domu od tego widoku Obrazek W ciągu dnia wyszło słonko i co nieco wróciło do życia, ale niektórych szkód nie dało się naprawić ;:151
Dla poprawy humoru pojechałam z eMem do sklepu i zanabyliśmy sobie bardzo praktyczne i konieczne dla naszej darni urządzenie zwane wertykulatorem. Jak tylko pogoda dopiszę wezmę się ja za to tałatajstwo które szumnie zwie się trawnikiem a na prawdę to niezbyt skutecznie stara się udawać murawę Obrazek

Nowe tulipki pokazują swój urok

Obrazek

Obrazek

A tu z szminkowym całusem Obrazek

Obrazek

I stare

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden z mieszanki hiacyntów okazał się fajnie ciemny, zobaczcie jaki jest w słońcu a w cieniu prawie czarny Obrazek

Obrazek

Ej no, miałam dla Was jeszcze kilka zdjęć, ale Fotosik coś przestał współpracować Obrazek no nic, nie uciekną, wrzucę następnym razem.
W takim razie na dziś tyle, idę pozaglądać co tam u Was Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Hiacynt niesamowicie piękny. Wręcz atłasowy! On taki jest czy taki wyszedł na fotce?
Dołączę jeszcze, choć spóźniona, do zachwytów nad pnącą hortensją. Moja 3-letnia jeszcze nigdy nie kwitła.
Przy okazji pokazywania hortensji rzucił mi się w oczy Twój ładny tarasik lub ganek. Pokaż go może w większej perspektywie, bo coś mi się wydaje uroczy. :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Skoro miałaś hiacyntową mieszankę może Ci się trafił "mój" Dark Dimension
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

U mnie to samo rano było,tyle że się ogarnęło, bo rano puls ;:97
Tylko-moje kochanie klonikowe palmowe coś źle wygląda ;:145
Jakby czegoś innego nie mogło wziąść ;:110
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne tulipany :wink: A Angelique też mi się bardzo podobają. Jesienią na pewno sobie dokupię, bo są wyjątkowo malownicze. U nas przed godzinką padał grad :|
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Zuza - pogoda zbytnio nie dopisuje, oj! Oby się szybko zmieniło na lepsze a rośliny się otrząsnęły i nadal nas bardzo cieszyły cudownym kwitnieniem! ;:3
Ten ciemny hiacynt - rewelacyjny!
Tulipany cudne. ;:215
Hortensja pnąca też mi się marzy, ale żeby tak się fajnie sprawowała jak ta Twoja ;:172
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Zuziu, ja też się zdziwiłam, jak przeczytałam o oborniku i tulipanach ;:oj Stosuję tak samo jak Ty - granulowany. Na zmianę koński, albo bydlęcy. W tym roku na próbę kupiłam kurzy, ale to chyba pierwszy i ostatni raz - śmierdzi tak, że powinno się go rozsypywać w masce przeciwgazowej :evil: Fuj, fuj, fuj!!!
Nie przejmuj się cudzymi teoriami - jak się sprawdza u Ciebie, to znaczy dobrze jest. Jeżeli chodzi o humus - opóźnione kwitnienie dotyczy tylko humusu w granulkach. Rozsypuje się go zimą, najpóźniej do lutego. Humus w płynie lub papce, rozrabiany z wodą można stosować cały rok i żadnych "skutków ubocznych" nie ma :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, czytam i oczy przecieram. ;:219
Duży mróz miałaś, skoro tyle strat naliczyłaś w ogrodzie. ;:174 Tak mi przykro. ;:167
A tulipany - moje ulubione wiosenne - masz naprawdę ciekawe odmianowo i z pięknymi kwiatami. ;:215 ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ciekawa jestem nazwy tego tulipana z pierwszego zdjęcia? Cudny ma kolor ;:215
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Zuza, piękne to Twoje tulipanowe Show ;:333. Też mam zamiar powiększyć swoją kolekcję, więc może dzięki Twoim pokazom będzie mi łatwiej znaleźć wybrańców na kolejny sezon ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękne tulipany znowu pokazujesz ;:63 Podoba mi się ten "całuśny"- ciekawe co z niego wyrośnie?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuz to też tak właśnie zrobię. Posadzę hortensję przy moim starym świerku. Będzie mieć w południowe godziny cień, bo zasłoni ją domek. ;:215
Piękny jest ten fioletowy tulipan. Jak mu na imię?
I u mnie był przymrozek, dość spory. Jednak na działce, pod wieczór, nie zauważyłam nic niepokojącego. Jedynie wyłażącej z garnka hoście czubki kłów chyba podmarzły. :?
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

W takim razie Angelique na tą chwile to dla mnie najpiękniejszy tulipan!
Dopaść muszę z jesienią i to z dwadzieścia ;:224
Hiacynt natomiast niesamowity nigdy takiego nie widziałam - jest niepowtarzalny ;:333
Miłego wtorku
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”