Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 19:55 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
EDITA napisał(a):
Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.


Ja również znam to danie i nieraz robię, jak mam jagnięcinę, potrawa pochodzi z Sycylii, robi się małe pulpety jagnięce lub baranie, osobno ricottę łączy się z parmezanem żółtkami, gałką, solą, pieprzem, dodaje się pianę z białek. Pulpety gotuje się w rosole, potem dodaje się ser i wszystko zapieka. Jest trochę pracy, ale danie zacne.
Rzeczywiście jest to tradycyjne Wielkanocne danie rodem z Płd.Włoch.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
amery
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 24 mar 2016, o 11:49 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 44
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Ser + jaja+ sól do smaku, to wszystko mieszam. Proporcje jaj do sera- daje na oko, ale nie ma sie co obawiać że jajek będzie za dużo. Biorę w worek i pod kamień do ocięknięcia z serwatki.Nastepnie wykładam ser na blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika. Po obsuszeniu gorący z powrotem w worek i pod kamień. Smacznego. Ser dodaje do żuru, smaczny jest i sam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 26 mar 2016, o 10:46 
Offline
50p
50p
Postów: 93
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
A tu są moje tegoroczne mazurki kajmakowe:


Obrazek



Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 26 mar 2016, o 16:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 537
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Piękne :) U mnie chleb upieczony, babka majonezowa wyjęta z pieca :) Jeszcze makowiec do zrobienia :)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Raczek
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 26 mar 2016, o 19:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3531
Skąd: Elbląg

 1 szt.
Zaciekawiła mnie ta babka majonezowa,może podasz przepis?

_________________
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7

Sprzedaż bylin,nasion i datur


Góra   
  Zobacz profil      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 27 mar 2016, o 10:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 537
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy( ja mam robiony swój ale może być wanilinowy też)
ok 3/4 szkl majonezu -Winiary ja daję.
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj dużych lub 8 małych
szklanka cukru.
Wszystko miksujemy, konsystencja musi być taka płynno ciągnąca :), te proporcje starczają na dwie małe keksówki ;)
Później wstawię foto ;)
Jest pyszna a majonezu wcale nie czuć ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Raczek
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 27 mar 2016, o 14:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3531
Skąd: Elbląg

 1 szt.
Dzięki Justynko ;:196
A cukier waniliowy jak sama robisz,w jakich proporcjach?

_________________
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7

Sprzedaż bylin,nasion i datur


Góra   
  Zobacz profil      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 27 mar 2016, o 18:04 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 537
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Ja kupuje cukier i miele go w takiej starej maszynce do kawy żeby był drobny, do dużego słoika dam kilo i 2 laski wanilii przekrojone i po kilku dniach cukier pięknie pachnie wanilią, ale dla niektórych może zapach być zbyt intensywny więc można dać sam ten środek z wanilii, codziennie przez kilka dni tym słoikiem trząsam, a potem to jak mi się przypomni :)

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 9 mar 2017, o 13:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 759
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Obowiązkowo święconka, czyli żurek na serwatce z dużą ilością chrzanu, wędliną z koszyka, jajkami - mniam.
Na zimno tradycyjnie sałatka jarzynowa, galaretka z kurczaka lub wieprzowa. Ćwikła, chrzan z jajkiem, wędliny, jajka - obżarstwo. Na słodko babka drożdżowa, sernik.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 9 mar 2017, o 14:51 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Już myślicie o Wielkanocy?
Nie mam dostępu do serwatki, więc u mnie zawsze biały barszcz na zakwasie + śmietana, zakwas nie tak trudno zrobić.
A ten podsuszany ser wart jest grzechu, chyba skorzystam z waszych przepisów. Moja teściowa kiedyś taki robiła, było to coś pysznego, pikantny podsuszony ser dodawany do wielkanocnego żurku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2017, o 12:26 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 759
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
U mnie zawsze przed Wielkanocą mleczarnie sprzedają serwatkę (szkoda, że nie częściej).

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasia100780
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2017, o 18:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2345
Skąd: pomorskie

 ---
Żurek w chlebie, kiełbasa biała pieczona w naczyniu żaroodpornym z cebulką, jajka faszerowane różnymi dodatkami: pieczarkami, szynką, czerwoną papryką, wędliny z chrzanem i buraczkami, jakieś sałatki, może tradycyjna warzywna, albo pieczarkowo-groszkowa,
ze słodkich: babka, mazurki, sernik...

_________________
Nowe życie w starej chatce
Nowe życie w starej chatce cz.II
Moje rękodzieło i inne odstresowujące prace


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 29 mar 2017, o 21:34 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1026
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1
Czy ktoś podałby przepis na zakwas do żurku? Nigdy sama nie robiłam, przepisów miliony, a nie wiadomo, który sprawdzony.

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 30 mar 2017, o 19:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 759
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej, otrąb żytnich lub płatków owsianych
1 - 3 ząbki czosnku
sól
1 kromka żytniego chleba
3 - 4 szklanki wody
Otręby lub mąkę zaparzyć szklanką wrzącej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni, gdy zacznie fermentować, dolać zimnej wody i zostawić do sklarowania.
Płatki owsiane zalać przegotowaną, letnią wodą, posolić, dodać kromkę żytniego chleba, obrane ząbki czosnku i pozostawić w cieple. Po 3 dniach żur jest gotowy.
W zależności od tego z czego jest zakwas, zupy różnią się smakiem i kolorem. Owsiany jest delikatniejszy. Taki zakwas możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Najlepiej kisi się w glinianym garnku (tak robiła moja Babcia), ale ze słoika też jest dobry!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 61 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Lin8 i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *