Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Dziękuję bardzo :D ;:138 za zdjęcia z OB, nie pojechaliśmy bo jeszcze wszyscy zakatarzeni a dowiedzieliśmy się,że z 2 godziny stania :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta jasnota ma srebrne listki :D Jak mi się rozrośnie, to rozsadzę jeszcze w kilka miejsc, bo fantastycznie rozjaśnia pod drzewami.

Przez tą rurę (czy raczej jej brak) to teraz rycząca laska jestem :;230 Mówię Wam - wrażenia nieziemskie. Jutro jadę do mechanika..

Jak wychodziłam z OB, to słyszałm w kasie, że z biletów mają trochę ponad 9000, czyli więcej niż 3000 ludzi (bilet 3,00). Szklarnia malutka - nic dziwnego że kolejka się zrobiła.

Ewa - tam ludzie często palną czym popadnie. Z komina przynajmniej w górę idzie, gorzej jak liście w ogródkach likwidują. Kiedyś tak się z psem uwędziliśmy, że domyć włosów nie mogłam :?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Marto to jestem ja hi hi bo pytają stale o tę straż pożarną w Harbutowicach! Obrazek
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

O Matko! Ewa! :;230 Zupełnie inaczej sobie Ciebie wyobrażałam! :;230

Dobra - to ja jutro dzwonię do Harbutowic. Zmotywowałyście mnie :)
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

Martusiu,byłam, podziwiałam, zwiedzałam...
tak ciepło u Ciebie, że aż wychodzić się nie chce...
w podziękowaniu za tyle wrażeń...

Obrazek
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="Kocina"]O Matko! Ewa! :;230 Zupełnie inaczej sobie Ciebie wyobrażałam! :;230

i dobrze.
u Kamedułow w Nowicjacie rośnie jasnota różowa, mogę się postarać o szczepkę jak chcesz na wiosnę.
Radzę iść spać bo moze jutro skoro świt powita nas widok następujący?Góral dziś mówił, że zima będzie "konkretna"cokolwiek by to miało znaczyć.... Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Jasnota zachwyca równiez mnie. W tym roku dostałąm od Hanki :D
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

tija pisze:a Marty jeszcze na nic nie naciąnęłam
Tija - naciągaj ile wlezie, tylko u mnie bidno :( Sama u Ciebie wysępiłam floksy :twisted: Ale jak coś urośnie i zechcesz, to szepnij tylko słówko :D

Ewik - dziękuję za ciepłe słowa :D Zapraszam zawsze - jak Motor przy tym kamieniu z wymalowanym Dzień Dobry :D Prawda jest taka, że gdyby nie Wy, nie byłoby wątku. Bo co? Sama ze sobą nie będę gadać 8)

Ewa - jasnotę różową to ja zdaje się mam i myślałam że to chwast. Jeszcze się jej przyjrzę. Co to za piękne Anioły?

Szukałam na dysku i chyba znalazłam ładne kwiatki z .. Pustyni Błędowskiej :D Obrobię jutro to Wam pokażę :) Na dzisiaj się odmeldowuję Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłego dnia Marta Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto,

Ewa - jasnotę różową to ja zdaje się mam i myślałam że to chwast. Jeszcze się jej przyjrzę. Co to za piękne Anioły?

Szukałam na dysku i chyba znalazłam ładne kwiatki z .. Pustyni Błędowskiej :D Obrobię jutro to Wam pokażę :) Na dzisiaj się odmeldowuję Obrazek[/quote]
Anioły są z mojego okna od kuchni i od pokoju,tak to wyglądalo zeszłego roku.Jasnota różowa z muru Nowicjatu, tak się tam usadziła od strony klauzury i taka była bardzo wczesną wiosną, przeor zezwolił sfotografować, myślał,że chodzi o spękanie muru które go martwiło.Ojciec Benedykt twierdzi,że i ta różowa jest lecznicza.A to kwiatek z obramień okna wewnątrz Nowicjatu-Młoda Polska. Autor nie znany.W projekcie stanowczo zaleciliśmy zachować, bo do zamalowania na biało zawsze są chętni.
Z Pustyni Błedowskiej też coś mam, zajrzę wieczorem na wątek.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I poszło bez obrazków, nadrabiam to: Obrazek Obrazek
Z lewej jasnota, z prawej Młoda Polska.
(opis pod zdjęciem tow. Nikity Siergiejewicza Chruszczowa:Z lewej I Sekretarz tow....,na rękach prosię z kołchozu im.)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, mam pól godziny to piszę wstęp o Pustyni Błedowskiej zw. Polską Saharą nad Białą Przemszą.Położona jest między Chechłem -Kluczami a Błędowem w Parku Krajobrazowym Orlich Gniazd.
Pustynia jest terminem geograficznym w prowadzonym w połowie XIX wieku(wtedy miała 80 km kw.)
Nie jest pustynią w sensie klimatycznym.Bywa tu obserwowane zjawisko fatamorgany.Obecny obszar Pustyni to 32 km kw., dł 8-9 km, szer 3-4.
Teorie powstania:
ludowa-to przez diabła, lecial sobie z workiem piasku i zawadził o krzyz na kosciele, piach mu sie wysypał
naukowa:powstałana przełomie trzecio i czwartorzędu(2,3 mln lat temu).dolina dolomitowo-wapienna w czasie zlodowaceń pleistoceńskich została wypełniona osadem piaszczysto-żwirowym.Z czasem na nim cienka warstwa gleby.
winien jest czlowiek:W XIII wieku w okolicy Olkusza rozwinąl się przemysl-wydobycie rud ołowiu i srebra. Piece opalane były węglem drzewnym i wycięto drzewa. Drewno było tez potrzebne do obudowy sztolni.Na koniec na zrębach wypasano bydło.Spod cienkiej warstwy gleby wychynęły luzne piaski.
W czasie I i II wojny światowej(Afrika Korps i rakiety) i do 1948 roku był tu poligon wojskowy.Pozostal żelbetowy niemiecki schron obserwacyjny.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Pustynia Błędowska

Post »

tija pisze:Miłego dnia Marta Obrazek
Tija - dziękuję :D Miłego wieczoru, bo dzień już właściwie za nami..
Ewa Janina Sadowska pisze:Z lewej jasnota, z prawej Młoda Polska.
(opis pod zdjęciem tow. Nikity Siergiejewicza Chruszczowa:Z lewej I Sekretarz tow....,na rękach prosię z kołchozu im.)
Ewa - ten motyw młodopolski śliczny :) I kto to chciał zamalować! :cry: A podpis genialny :D Oni to mieli fantazję :)

Dziękuję za wprowadzenie do Pustyni :D Ja tam wierzę w teorię ludową - najbardziej przemawia mi do wyobraźni.

Jak już schron na tapecie, to zacznijmy od schronu. Najpierw miniaturka, bo warte powiększenia i poczytania - uzupełnienie do wprowadzenia.
Obrazek

A tutaj widok ze schronu i sam "budynek". Niestety gdzieś mi wcięło zdjęcia od strony pustyni.

Obrazek Obrazek

Do dziś niektóre obszary Pustyni służą jako poligon. A przynajmniej jeszcze niedawno tak było.
Obrazek

Zobaczcie co ja tam znalazłam! W pierwszej chwili chciałam zabierać do domu, ale mój M przytomnie zadzwonił do kolegi-wojskowego, który odradził nam natychmiast. Myślałam, że to już zepsute, ale skutecznie mi wyperswadował dotykanie. I tylko zdjęcie zrobiłam - z ręką, dla porównania wielkości.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pustynia zarasta.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ja też uważam,ze wersja ludowa jest najciekawsza.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”