Przydomowy ogródek Eweliny .
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny .
Ewelinko, super róże zamówiłaś
Jakże się cieszę, że Abraham Darby zagości u Ciebie. Będę go oglądała i podziwiała jak rośnie w Twoim ogrodzie. Ciekawa jestem, czy podbije Twoje
tak jak podbił moje
Mam nadzieję, że tak będzie.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko w lutym byliny budzą się do życia.
Dylematy z pnączami na ścinę prawie rozwiązane, ale pojawiają się kolejne, taki los ogrodnika.
Winchester Cathedral wyjątkowo ładna, świetnie, że zagości na rabacie.
Ja trawy polubiłam i coraz więcej ich rośnie, są świetnym tłem dla kwitnących roślin. Pogoda dziś przyzwoita na prace w ogrodzie, w dodatku miałaś pomocnicę.
Też trochę popracowałam w słońcu na rabatkach.
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Olu może jeszcze odmieni się Twojej córce
. Ja też nigdy bym nie przypuszczała, że to tak mnie wciągnie
. Kiedyś za dzieciaka nie interesowały mnie w ogóle te sprawy a tu proszę. Moja Emilka póki co dzielnie mi pomaga i zobaczymy jak to będzie za kilka lat.
Moniko musiałaś mieć taką pogodę jak ja
. O tak , oby więcej takich dni . Ty masz dużo więcej pracy niż ja i z pewnością nie jedno popołudnie przed Tobą. Jednak jak ktoś to lubi to nie ma z tym problemu
.
Małgosiu "wszystko" to może za dużo powiedziane, ale uczę się powoli jak mogę . Ja jeszcze nie mam takich bujnych powojników jak Ty i roboty mam dużo mniej ale myślę, że z czasem będzie u mnie to samo. Powojniki mają rzeczywiście bardzo delikatne pędy i trzeba uważać.
Reniu dziękuję za zdjęcia i informacje. Widziałam właśnie, że ta róża w niektórych ogrodach jest pnąca w innych krzaczasta i sądząc po Twojej to faktycznie nie nadaje się na łuk. No zobaczymy co ja wymyślę. Do jesieni mam jeszcze kilka miesięcy i na pewno znajdę różę odpowiednią dla siebie. Mimo wszystko bardzo mi się ona podoba więc jeśli nie na łuk to może gdzie indziej znajdę dla niej miejsce
.
Dorotko cieszę się, że tak uważasz. Mam nadzieję, że wszystkie podbija moje serce
. Wiem, że róże potrzebują czasu i liczę się z tym, że od razu nie będą takie wielkie jakbym tego chciała. Nie mniej mam nadzieje, że doczekam się takich okazów jak u Ciebie.
Soniu oj tak, dużo bylin już budzi się do życia tak jakby to był już marzec. Bardzo liczę na tą różę i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie. Trawy są świetne! Dziwię się, że wcześniej nie zwracałam na nie uwagi . Zimą wyglądają zjawiskowo i w sezonie również. Warto je mieć w ogrodzie i dlatego dosadzę jeszcze . Emilka tak zmęczyła się pomaganiem mamie, że potem usnęła na łóżku przed telewizorem
. Fajnie, że też mogłaś trochę popracować u siebie
.
Spajder jeszcze niewiele u mnie tego ale dziękuję bardzo.
Za mną piękny i słoneczny dzień. Grzechem byłoby nie skorzystać . W godzinach południowych było u mnie 15 stopni w cieniu
.Starsza córka była przez cały weekend łącznie z dniem dzisiejszym u dziadków więc z jedną miałam mniej zamieszania i mogłam dzisiaj trochę popracować w ogródku. Sprzątnęłam co mogłam, przycięłam hortensje bukietowe ( mam nadzieję, że nie za szybko ) . Razem z Emilką zdarłam trawę i zrobiłam miejsce pod maliny, wytyczyłam też sobie nową rabatę i w najbliższym czasie muszę zabrać się za zdzieranie darni z tego miejsca. Większość roślin budzi się do życia, byliny które sadziłam jesienią także i bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieję, że nie przyjdą większe mrozy. Z tego co zapowiadają to póki co cisza ale nie wiemy co przyniesie marzec a on lubi być różny.
Miłej nocy życzę Wszystkim i pozdrawiam
.
Olu może jeszcze odmieni się Twojej córce
Moniko musiałaś mieć taką pogodę jak ja
Małgosiu "wszystko" to może za dużo powiedziane, ale uczę się powoli jak mogę . Ja jeszcze nie mam takich bujnych powojników jak Ty i roboty mam dużo mniej ale myślę, że z czasem będzie u mnie to samo. Powojniki mają rzeczywiście bardzo delikatne pędy i trzeba uważać.
Reniu dziękuję za zdjęcia i informacje. Widziałam właśnie, że ta róża w niektórych ogrodach jest pnąca w innych krzaczasta i sądząc po Twojej to faktycznie nie nadaje się na łuk. No zobaczymy co ja wymyślę. Do jesieni mam jeszcze kilka miesięcy i na pewno znajdę różę odpowiednią dla siebie. Mimo wszystko bardzo mi się ona podoba więc jeśli nie na łuk to może gdzie indziej znajdę dla niej miejsce
Dorotko cieszę się, że tak uważasz. Mam nadzieję, że wszystkie podbija moje serce
Soniu oj tak, dużo bylin już budzi się do życia tak jakby to był już marzec. Bardzo liczę na tą różę i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie. Trawy są świetne! Dziwię się, że wcześniej nie zwracałam na nie uwagi . Zimą wyglądają zjawiskowo i w sezonie również. Warto je mieć w ogrodzie i dlatego dosadzę jeszcze . Emilka tak zmęczyła się pomaganiem mamie, że potem usnęła na łóżku przed telewizorem
Spajder jeszcze niewiele u mnie tego ale dziękuję bardzo.
Za mną piękny i słoneczny dzień. Grzechem byłoby nie skorzystać . W godzinach południowych było u mnie 15 stopni w cieniu
Miłej nocy życzę Wszystkim i pozdrawiam
Szczęściara... Ja mam za daleko na działkę, a popracować by sie przydało - musze dużo miejsca pod dalie przygotować. W weekendy dziwnie pogoda się psuje. Zresztą i dzisiaj przez cały dzień lało i woda wszędzie stoi, więc obawiam się, ze ta praca w ogrodzie wyglądałaby jak zapasy w błocie
Co do darcia darni pod rabatę to tak się zastanawiam Ewelinko czy by czymś nie przykryć najpierw trawnika - jakimś gumoleum na przykład. Osłabi to trawę. Zwykle pod takim przykryciem gromadza się dżdżownice, wiec jest szansa, ze dodatkowo spulchnią ziemię i łatwiej będzie usuwać pozostałości po trawie.
A co planujesz posadzić na nowej rabacie?
Co do darcia darni pod rabatę to tak się zastanawiam Ewelinko czy by czymś nie przykryć najpierw trawnika - jakimś gumoleum na przykład. Osłabi to trawę. Zwykle pod takim przykryciem gromadza się dżdżownice, wiec jest szansa, ze dodatkowo spulchnią ziemię i łatwiej będzie usuwać pozostałości po trawie.
A co planujesz posadzić na nowej rabacie?
-
chmielakowo
- 200p

- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Przyślijcie dziewczyny troche słońca do nas, bo u nas deszcz i wieje szaleńczo ,ponoć tak ma być jeszcze półtora tygodnia
Fajnie, że córka pomaga, moje dzieciaki owszem lubią coś porobić w ogrodzie, ale różnie się to kończy np. Oli pomagał pielić warzywniak, ale później bardziej spodobała mu się cukinia i zanim się obejrzałam już wyrwał ich chyba z 6
trzeba mieć oczy naokoło głowy i refleks 
Fajnie, że córka pomaga, moje dzieciaki owszem lubią coś porobić w ogrodzie, ale różnie się to kończy np. Oli pomagał pielić warzywniak, ale później bardziej spodobała mu się cukinia i zanim się obejrzałam już wyrwał ich chyba z 6
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
Ewelinko, super jak dzieci pomagają, nawet jak się będą później buntować to i tak sobie kiedyś przypomną o ogrodzie. Po sobie to widzę. Mi trochę pomaga 7 letni syn.
Mogę cos podpowiedzieć Vimen? Katarzyno, żeby osłabić trawę połóż Agrotkaninę. Trawa się osłabi do wiosny a ziemia będzie oddychać. Agrotkanina przepuszcza wodę i powietrze między splotem.
Mogę cos podpowiedzieć Vimen? Katarzyno, żeby osłabić trawę połóż Agrotkaninę. Trawa się osłabi do wiosny a ziemia będzie oddychać. Agrotkanina przepuszcza wodę i powietrze między splotem.
- ewelkacha88

Witajcie
.
Nie potrzebnie chwaliłam się słoneczkiem bo dzisiaj już go nie mam
.
Kasiu rzeczywiście mieć ogródek przed domem to jest niesamowite szczęście
. Nie wyobrażam sobie co by to było gdybym musiała jechać gdzieś dalej a tak w wolnej chwili zawsze mogę wyjść. Musisz sporo miejsca pod te dalie przygotować nie zazdroszczę . Twój pomysł z przykryciem darni dobry tylko nie wiem ile czasu to wymaga bo nie mam go zbyt wiele, do połowy marca muszę mieć bynajmniej część zdartą
. A na nowej rabacie to będzie w zasadzie wszystko tzn. jakieś krzewy z tyłu , trochę róż, hortensji i bylin . Jeszcze do końca nie wiem co konkretnego tam będzie ale czekam na "olśnienie "
.Na tej rabacie muszę też postawić piaskownicę a raczej chcę tą piaskownicę jakoś mądrze "wpisać" w rabatę i zobaczymy jak mi to wyjdzie
. Z pewnością pochwalę się postępami ale póki co nie ma co pokazywać.
Paulinko u mnie dzisiaj nie ma słońca
. Deszcz nie pada ale jest pochmurno i tak nijako. Córka w zeszłym roku też wyrywała co nie trzeba w warzywniku
a najbardziej uwielbia zbierać nasionka z aksamitek, wyciąga je z suchych kwiatków i chowa do pudełka albo sypie wprost gdzieś na ziemie i potem mi kiełkują w różnych miejscach.
Asiu fajnie jak dzieci chcą pomagać a moja właśnie chce. Bynajmniej na razie bo co to będzie za kilka lat to nie wiem
. A Emilka jest taką małą buntowniczką i nie da sobie nic powiedzieć. Z Weroniką jest inaczej bo Ona to ma swój świat i jak pielę chwasty i wyrzucam do wiaderka to Ona bawi się tymi chwastami i muszę znowu zbierać . No ale niech ma i się bawi
ważne , że jest zadowolona.
PS. Czemu Wszyscy mają taką pogrubioną czcionkę ?? Źle mi się to czyta
.
Nie potrzebnie chwaliłam się słoneczkiem bo dzisiaj już go nie mam
Kasiu rzeczywiście mieć ogródek przed domem to jest niesamowite szczęście
Paulinko u mnie dzisiaj nie ma słońca
Asiu fajnie jak dzieci chcą pomagać a moja właśnie chce. Bynajmniej na razie bo co to będzie za kilka lat to nie wiem
PS. Czemu Wszyscy mają taką pogrubioną czcionkę ?? Źle mi się to czyta
Naciśnij "CTRL" i " - ", mi dziecko często przestawia wielkość ekranu.
- ewelkacha88

Udało się
. Asiu dziękuję
.
- RenataC
- 100p

- Od: 24 sie 2012, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyszłam się przywitać
Twoje metamorfozy ogrodowe przebiegają w ekspresowym tempie.Wyczytałam,że szukałaś róży pnącej i pachnącej.Może Laguna ?
Twoje metamorfozy ogrodowe przebiegają w ekspresowym tempie.Wyczytałam,że szukałaś róży pnącej i pachnącej.Może Laguna ?
Renata Różany ogródek
- ewelkacha88

Renatko witaj u mnie
. Dziękuję za sugestię, poczytam o niej bo prawdę mówiąc niewiele o niej słyszałam
.
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Posiadanie ogródka/działki nie przy domu też ma swoje dobre strony. Pamiętam jak jeździłam na działkę rodziców i miałam tam swoje kawałki działeczki, gdzie uprawiałam różne rośliny ozdobne. Miło wspominam tamten czas.
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Ewelino..zrobiłam się zazdrośnica o pracę.
. Tyle się u ciebie już dzieje w ogrodzie a ja...nic.
. Pewnie z początkiem wiosny będziesz mogła napawać się widokami kwitnących bo wszystko już będziesz miała porobione, no prawie wszystko.
U mnie mokro, zimno i daleko na działkę.

No właśnie Laguna, tą wytypowałam i tą kupię, zdania już chyba nie zmienię.RenataC pisze:
.Wyczytałam,że szukałaś róży pnącej i pachnącej.Może Laguna ?
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - Pracusiu!
Ja jeszcze odpoczywam po powrocie od mamy, odrabiam zaległości w domu, doglądam moich wysiewów i myślę o tym, że trzeba by na działeczkę....Tylko pogoda mnie przeraża.
Słoneczko mi się marzy.

Ja jeszcze odpoczywam po powrocie od mamy, odrabiam zaległości w domu, doglądam moich wysiewów i myślę o tym, że trzeba by na działeczkę....Tylko pogoda mnie przeraża.
- ewelkacha88

Witajcie
.
Olu wszystko ma swoje plusy i minusy
. Może gdybym miała działkę dalej to więcej czasu poświęcałabym innym rzeczom? Poza tym ja nie pracuję więc w zasadzie prócz wyjazdów na rehabilitacje i do lekarzy ,czy na zakupy to ja siedzę w domu więc w każdej chwili mogę wyjść na ogródek. Co innego gdybym pracowała i miała tylko popołudnia wolne .
Zeniu oj tam , u Ciebie też będzie w końcu pogoda i wykorzystasz to. Jak zrobi się wiosna to ja będę sadziła z nosem w ziemi i sadziła nowe nabytki
. O Lagunie poczytałam, całkiem interesująca jest
. Problem w tym, że doszłam do wniosku, że jednak muszę szukać czegoś w innym kolorze bo róż chyba będzie mało widoczny w tym miejscu
. Sama już nie wiem
.
Lucynko odpoczywaj, odpoczywaj. Na ogródek będzie jeszcze czas
. Pogoda jest teraz do bani - u mnie także. Dobrze, że wykorzystałam słoneczko w ostatnich dniach tak jak mogłam . Oglądałam prognozy i na pewno szybko do ogródka nie zajrzę, tzn zajrzę
ale nie będę mogła nic zrobić.
Nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda pod psem
. jest brzydko, ponuro, zimno i w dodatku pół dnia leje deszcz. Wysiałam wieczorkiem niecierpki i seler. Zobaczymy co z tego będzie . Niestety nie było czasu na leniuchowanie a z miłą chęcią zrobiłabym tak :

Albo tak :

Takiemu to dobrze
.
Miłego wieczoru Wam życzę i pozdrawiam
.
Olu wszystko ma swoje plusy i minusy
Zeniu oj tam , u Ciebie też będzie w końcu pogoda i wykorzystasz to. Jak zrobi się wiosna to ja będę sadziła z nosem w ziemi i sadziła nowe nabytki
Lucynko odpoczywaj, odpoczywaj. Na ogródek będzie jeszcze czas
Nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda pod psem

Albo tak :

Takiemu to dobrze
Miłego wieczoru Wam życzę i pozdrawiam