Ogródek Marty cz.1
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Dziękuję bardzo
za zdjęcia z OB, nie pojechaliśmy bo jeszcze wszyscy zakatarzeni a dowiedzieliśmy się,że z 2 godziny stania 
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Kocina
- 1000p

- Od: 22 lip 2008, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta jasnota ma srebrne listki
Jak mi się rozrośnie, to rozsadzę jeszcze w kilka miejsc, bo fantastycznie rozjaśnia pod drzewami.
Przez tą rurę (czy raczej jej brak) to teraz rycząca laska jestem
Mówię Wam - wrażenia nieziemskie. Jutro jadę do mechanika..
Jak wychodziłam z OB, to słyszałm w kasie, że z biletów mają trochę ponad 9000, czyli więcej niż 3000 ludzi (bilet 3,00). Szklarnia malutka - nic dziwnego że kolejka się zrobiła.
Ewa - tam ludzie często palną czym popadnie. Z komina przynajmniej w górę idzie, gorzej jak liście w ogródkach likwidują. Kiedyś tak się z psem uwędziliśmy, że domyć włosów nie mogłam
Przez tą rurę (czy raczej jej brak) to teraz rycząca laska jestem
Jak wychodziłam z OB, to słyszałm w kasie, że z biletów mają trochę ponad 9000, czyli więcej niż 3000 ludzi (bilet 3,00). Szklarnia malutka - nic dziwnego że kolejka się zrobiła.
Ewa - tam ludzie często palną czym popadnie. Z komina przynajmniej w górę idzie, gorzej jak liście w ogródkach likwidują. Kiedyś tak się z psem uwędziliśmy, że domyć włosów nie mogłam
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
[quote="Kocina"]O Matko! Ewa!
Zupełnie inaczej sobie Ciebie wyobrażałam!
i dobrze.
u Kamedułow w Nowicjacie rośnie jasnota różowa, mogę się postarać o szczepkę jak chcesz na wiosnę.
Radzę iść spać bo moze jutro skoro świt powita nas widok następujący?Góral dziś mówił, że zima będzie "konkretna"cokolwiek by to miało znaczyć....

i dobrze.
u Kamedułow w Nowicjacie rośnie jasnota różowa, mogę się postarać o szczepkę jak chcesz na wiosnę.
Radzę iść spać bo moze jutro skoro świt powita nas widok następujący?Góral dziś mówił, że zima będzie "konkretna"cokolwiek by to miało znaczyć....

- Kocina
- 1000p

Tija - naciągaj ile wlezie, tylko u mnie bidnotija pisze:a Marty jeszcze na nic nie naciąnęłam
Ewik - dziękuję za ciepłe słowa
Ewa - jasnotę różową to ja zdaje się mam i myślałam że to chwast. Jeszcze się jej przyjrzę. Co to za piękne Anioły?
Szukałam na dysku i chyba znalazłam ładne kwiatki z .. Pustyni Błędowskiej

- EwkaEs

Marto,
Ewa - jasnotę różową to ja zdaje się mam i myślałam że to chwast. Jeszcze się jej przyjrzę. Co to za piękne Anioły?
Obrobię jutro to Wam pokażę
Na dzisiaj się odmeldowuję
[/quote]
Anioły są z mojego okna od kuchni i od pokoju,tak to wyglądalo zeszłego roku.Jasnota różowa z muru Nowicjatu, tak się tam usadziła od strony klauzury i taka była bardzo wczesną wiosną, przeor zezwolił sfotografować, myślał,że chodzi o spękanie muru które go martwiło.Ojciec Benedykt twierdzi,że i ta różowa jest lecznicza.A to kwiatek z obramień okna wewnątrz Nowicjatu-Młoda Polska. Autor nie znany.W projekcie stanowczo zaleciliśmy zachować, bo do zamalowania na biało zawsze są chętni.
Z Pustyni Błedowskiej też coś mam, zajrzę wieczorem na wątek.
[/quote]Anioły są z mojego okna od kuchni i od pokoju,tak to wyglądalo zeszłego roku.Jasnota różowa z muru Nowicjatu, tak się tam usadziła od strony klauzury i taka była bardzo wczesną wiosną, przeor zezwolił sfotografować, myślał,że chodzi o spękanie muru które go martwiło.Ojciec Benedykt twierdzi,że i ta różowa jest lecznicza.A to kwiatek z obramień okna wewnątrz Nowicjatu-Młoda Polska. Autor nie znany.W projekcie stanowczo zaleciliśmy zachować, bo do zamalowania na biało zawsze są chętni.
Z Pustyni Błedowskiej też coś mam, zajrzę wieczorem na wątek.
- EwkaEs

Marta, mam pól godziny to piszę wstęp o Pustyni Błedowskiej zw. Polską Saharą nad Białą Przemszą.Położona jest między Chechłem -Kluczami a Błędowem w Parku Krajobrazowym Orlich Gniazd.
Pustynia jest terminem geograficznym w prowadzonym w połowie XIX wieku(wtedy miała 80 km kw.)
Nie jest pustynią w sensie klimatycznym.Bywa tu obserwowane zjawisko fatamorgany.Obecny obszar Pustyni to 32 km kw., dł 8-9 km, szer 3-4.
Teorie powstania:
ludowa-to przez diabła, lecial sobie z workiem piasku i zawadził o krzyz na kosciele, piach mu sie wysypał
naukowa:powstałana przełomie trzecio i czwartorzędu(2,3 mln lat temu).dolina dolomitowo-wapienna w czasie zlodowaceń pleistoceńskich została wypełniona osadem piaszczysto-żwirowym.Z czasem na nim cienka warstwa gleby.
winien jest czlowiek:W XIII wieku w okolicy Olkusza rozwinąl się przemysl-wydobycie rud ołowiu i srebra. Piece opalane były węglem drzewnym i wycięto drzewa. Drewno było tez potrzebne do obudowy sztolni.Na koniec na zrębach wypasano bydło.Spod cienkiej warstwy gleby wychynęły luzne piaski.
W czasie I i II wojny światowej(Afrika Korps i rakiety) i do 1948 roku był tu poligon wojskowy.Pozostal żelbetowy niemiecki schron obserwacyjny.
Pustynia jest terminem geograficznym w prowadzonym w połowie XIX wieku(wtedy miała 80 km kw.)
Nie jest pustynią w sensie klimatycznym.Bywa tu obserwowane zjawisko fatamorgany.Obecny obszar Pustyni to 32 km kw., dł 8-9 km, szer 3-4.
Teorie powstania:
ludowa-to przez diabła, lecial sobie z workiem piasku i zawadził o krzyz na kosciele, piach mu sie wysypał
naukowa:powstałana przełomie trzecio i czwartorzędu(2,3 mln lat temu).dolina dolomitowo-wapienna w czasie zlodowaceń pleistoceńskich została wypełniona osadem piaszczysto-żwirowym.Z czasem na nim cienka warstwa gleby.
winien jest czlowiek:W XIII wieku w okolicy Olkusza rozwinąl się przemysl-wydobycie rud ołowiu i srebra. Piece opalane były węglem drzewnym i wycięto drzewa. Drewno było tez potrzebne do obudowy sztolni.Na koniec na zrębach wypasano bydło.Spod cienkiej warstwy gleby wychynęły luzne piaski.
W czasie I i II wojny światowej(Afrika Korps i rakiety) i do 1948 roku był tu poligon wojskowy.Pozostal żelbetowy niemiecki schron obserwacyjny.
- Kocina
- 1000p

Pustynia Błędowska
Tija - dziękuję
Ewa - ten motyw młodopolski ślicznyEwa Janina Sadowska pisze:Z lewej jasnota, z prawej Młoda Polska.
(opis pod zdjęciem tow. Nikity Siergiejewicza Chruszczowa:Z lewej I Sekretarz tow....,na rękach prosię z kołchozu im.)
Dziękuję za wprowadzenie do Pustyni
Jak już schron na tapecie, to zacznijmy od schronu. Najpierw miniaturka, bo warte powiększenia i poczytania - uzupełnienie do wprowadzenia.

A tutaj widok ze schronu i sam "budynek". Niestety gdzieś mi wcięło zdjęcia od strony pustyni.
Do dziś niektóre obszary Pustyni służą jako poligon. A przynajmniej jeszcze niedawno tak było.

Zobaczcie co ja tam znalazłam! W pierwszej chwili chciałam zabierać do domu, ale mój M przytomnie zadzwonił do kolegi-wojskowego, który odradził nam natychmiast. Myślałam, że to już zepsute, ale skutecznie mi wyperswadował dotykanie. I tylko zdjęcie zrobiłam - z ręką, dla porównania wielkości.