Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Dobry wieczór, Marysiu.
Trudno za Tobą nadążyć. Ganiam za Tobą i ganiam, a dogonić nie mogłam. Co Cię dopadłam, to już gdzieś tam odfruwałaś, by kolejnego gościa czy gościówę witać.
No, furtka się u Ciebie nie zamyka. Ciągle ktoś wchodzi albo wychodzi, robiąc miejsce dla kolejnej osoby.
Widzę, że znowu tyrałaś w ogrodzie. Zazdroszczę Ci wysiłku na świeżym powietrzu. Ja dzisiaj nosa za drzwi nie wystawiłam. Nawet na ;:209 na balkon nie wyszłam, bo ciemno i mokro było przez calusieńki dzień. Dobrze że grzanie się poprawiło i w mieszkaniu cieplutko. A może niedobrze, bo ciepełko rozleniwia..... ;:131
A Tobie nowe rabaty się marzą. Mnie też, ale ja to mogę sobie co najwyżej pomarzyć.
Ok. Nie będę mękolić. Powiem tak: cieszę się razem z Tobą z wykonanej przez Ciebie [wraz z eMem] pracy!
Jutro do mnie przyjeżdża pierwszy świąteczny gość. No gość jak gość - warszawski synek ma trochę urlopu. Już się cieszę, bo on rzadko zagląda. Taki zapracowany.
Dobrej nocy, Marysiu. Odpocznij po tej ciężkiej pracy. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko coś poczytałam o grzybni boczniaka i chyba nic z tego,ale przypomniałam sobie że jest jakiś grzyb co rozkłada pniaki i nawet swego czasu próbowałam go zdobyć , ale mi się nie udało. Pracowałam na leśnictwie i miałam trochę kontaktów, jeden z kolegów bardzo mi chciał pomóc do tego stopnia że w zamian chciał przyjechać z taką machiną do wyrywania pni :;230 ...na moją wąską działkę ;:223

Ej Luciu! to Ty w szponach nałogu ;:oj Już czuję, że jak synek przyjedzie to na FO Ciebie nie uświadczymy :cry:
Nie przeszkadza mi zimno grudniowe i kilka razy dziennie maszeruję przez ogród a popracować musiałam, bo wczoraj czułam że jestem niedotleniona i ziewałam cały wieczór, dzisiaj już zdecydowanie lepiej!
Lubię gości i pewnie to czują ;:4
Dobrej nocy :!: ja wcale nie jestem zmęczona, a Ty pewnie znudzona to śpij ;:196 ;:196

Ja coś może z kwietnia pokażę :D

Ciemierniki korsykański i siewka od Marysi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy :!: niech Wam się wiosna przyśni ;:4
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Marysiu Temat rozkładania pniaka przerabiałam dwa lata temu. Część osób radzi użycie mocznika w formie granulatu- nacina się taki pniak dość głęboko, można także z boków, wsypuje się tam mocznik i delikatnie podlewa tak żeby nie wypływało to wszystko, tylko powoli rozpuszczał się mocznik.
Drugi sposób to grzybnia Żylaka Olbrzymiego lub Żylicy Olbrzymiej- to jest ten, używany przez leśników w celach sanitarnych
Trzeci sposób- znaleźć wykorzystanie dla tych pniaczków i obsadzić je czymś ciekawym.
Niestety leszczyna często odbija tak jak bez czarny czy orzech.
Ja w rezultacie mojego pniaka nie usunęłam. W nadchodzącym sezonie chcę go nieco podłubać i posadzić jakieś rozchodniki lub inne maleństwa. Może takie, jak u Ciebie na pniaczku rosną? ;:224
Roundup nie polecam ;:185 Może i jest skuteczny ale pozostaje na długo w glebie i może się okazać, że twoja rabata nie będzie zbyt atrakcyjna.
Czy wiesz, że roundup to środek do usuwania chwastów przy uprawach GMO? Leją tym na potęgę zboża, rzepak i inne
U na wsiach (niektórzy) leją roundup dwa tygodnie przed żniwami aby zboże dobrze wyschło i dla ustalenia konkretnego terminu zbiorów ;:223

A z takich milszych tematów- ja nie muszę śnić o wiośnie, wystarczy, że zaglądnę do Ciebie ;:196
Ciemierniki, cud-miód ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu wiem o Roundapie i mam sąsiada, który leje co roku, a potem ziemniaczki eko uprawia :wink:
O właśnie tenże grzyb ale wcale nie można go tak łatwo zdobyć, chociaż teraz nie wiem ja próbowałam 10 lat temu :oops:
Fakt mocznik pomaga rozkładać, może wypróbuję. Na początek mogę na pieńki nałożyć świeżutki kurzeniec ;:oj Myślałam żeby zrobić jakąś aranżację, ale te odrastające witki mogą wszystko zepsuć ;:222 Jutro zrobię zdjęcia i pokażę jak to wygląda, bo dzisiaj do zmroku porządkowałam :D
Zapraszam na spacery wiosenne ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Bardzo ładny kolor w słońcu ma ten ciemiernik korsykański, w cieniu też pewnie ładny.
A czy na fotce drugiej od dołu jest jakiś zawilec???

To, o czym pisze Małgosia, jest okropne. Ja czytałam, że rzepak polewają RDP, żeby szybciej wysechł i żeby szybciej zebrać, ale zboże tak samo??? A my potem takiego oleju w kuchni używamy i pieczywo z takiej mąki jemy??? :shock: ;:145
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja Marysiu miałam taki wielki pień po orzechu włoskim. Zrobiłam sobie na nim skalniaczek :D
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu usuwałam pniak po jabłoni z trawnika. Mocznik to naprawdę skuteczny sposób po kilku latach w miejscu pniaka mam dołek :;230 tak się korzenie i pniak rozłożyły, ja przycięłam blisko darni bo nie chciałam rujnować trawy . Myślę ze kurzeniec się nie sprawdzi bo drzewo może pomyśleć, że ma nagrodę za utraconą górę i będzie bardziej odrastać.Chyba jednak granulki w uszkodzenia skuteczniejsze takie stężone i naprawdę dużo aby spowodować wręcz oparzenia, u mnie drewna nie było widać pod warstwą nawozu, a jeszcze dodatkowo nakryłam kawałkiem starej folii. Powodzenia. ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w nowym dniu!

Dario ciemiernik rośnie w półcieniu i taki ma kolor zielonkawy.
Na zdjęciu jest zawilec grecki :D Zapomniałam jeszcze odpowiedzieć na uwagę o wierzbie. Nie wycinam jej, bo bardzo mi się podoba, ale będę ją ostro ciąć i chcę żeby była taką nastroszoną maczugą :D Zobaczymy dokąd tak będzie ;:306 , na wycięcie zawsze jest czas.

Kasiu i taką wersję brałam pod uwagę, ale włoski jest chyba łatwiejszy do wytępienia w sensie odrostów. Mam leszczynę w wolierze kurzej to za rok odrosła do sporego krzewu ;:oj

Julciu pewnie masz rację, bo masz i doświadczenie a ja się zasugerowałam że świeży kurzeniec potrafi spalić roślinę nawet rozcieńczony. Oczywiście dopóki nie kupię mocznika, bo nie wiem czy przed świętami będę miała czas na szukanie. Chyba że internetowo ;:131 .

Dobrego piątku :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Dziś w nocy temperatura podniosła się na 9C . Z mojego śniegu na działce zostały smętne resztki . Na leśnych drogach błoto jak się patrzy .
Najgorzej , że przy takiej pogodzie dobrze sobie radzą różne bakcyle i czuję się nie najlepiej . Zaczynam pociągać nosem i gardło też chyba nie teges . Na przeziębienie nigdy nie jest dobra pora , ale teraz przed świętami to już całkiem nie ta .
Pozdrawiam Cię i uważaj na siebie , żebyś nie miała tego co ja . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Wystarczy, ze jeden dzień mnie nie było a tu tyle postów. ;:oj
Idę zrobić kawę i do lektury. ;:196 Mszę nadrobić czytanie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko no proszę już masz po zimie :wink: U mnie też dzisiaj do 10 st doszło, ale wiał wiatr momentami nieprzyjemny ;:oj Współczuję dolegliwości i polecam mleko z gęsim smalce i czosnkiem na noc, a na rano będziesz jak nowa :D
Zdrówka życzę ;:196 i dziękuję za troskę :D

Dorotko tak to jest z FO chwila nieuwagi ...

Dzisiaj c.d. porządków ogrodowych, wycięliśmy jeszcze grube konary leszczyny w wolierze kurzej, bo zagrażały dachowi. Wszystko już pocięte i ułożone do suszenia. Niestety gałęzi nie udało się pociąć ale sporo zostało zrobione. Dzisiaj wracam do stanu obecnego ogrodu.

Ogłowiona wierzba pogięta, niestety długaśne pędy róży nie mają oparcia :wink:

Obrazek

to gałęzie, już prawie pocięte została jedna, bo zrobiło się ciemno. Wywiezione w pole na stanowisko ogniskowe.

Obrazek

A to leszczyna, a raczej pieńki do unicestwienia. Jedziemy jutro do młodych, a tam jest taki wiejski sklep w którym może będzie mocznik :D

Obrazek

a tu niestety gałęzie leszczyny jeszcze do pocięcia ;:131 ;:131
Mam mnóstwo patyków do pomidorów :tan

Obrazek

Oto moje historia zmęczenia przedświątecznego i to wcale nie sprzątaniem domu ;:224
Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

No, całkiem dekoracyjnie wygląda ta masa gałęzi z wierzby. :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Taką właśnie pozostałość po leszczynie moi chłopcy z wielkim trudem wyjęli, przedtem mocno okopując. Nie odrasta nic. Ale do dzisiaj wspominają tą czynność jako jedną z najbardziej ciężkich w ogrodzie prac.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit

Zachwyciłam się dzikością Twojego ogrodu. Szczególnie urzekło mnie ostatnie zdjęcie, skąd widać perspektywę na nieskończenie otwartą przestrzeń. Cudnie!

Lubię tę porę roku: powykrzywiane drzewa, drapakowate gałęzie, ciemne chmury na niebie... Jest w tym jakaś dramaturgia, która bardzo do mnie przemawia.

P.S. Piękny tytuł nowego wątku! ;:196
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tytanie pracy, witam się z Tobą cieplutko. ;:196
Jak widzisz, synek mi nie jest w stanie przeszkodzić w odwiedzinach u przyjaciół. On jest facetem ruchliwym i właśnie polazł sobie na spacer po mieście, którego już dość długo nie widział.
Widzę ogrom pracy wykonanej przez Was i żałuję, że moje hektary znajdują się ciut dalej od domu, bo ja też jakaś niedotleniona jestem. W dodatku dzisiaj głowa mi doskwiera. Nie to że boli, ale tak poćmiewa i poćmiewa, jak na nadejście frontu atmosferycznego. Tyle że to jakieś oszustwo, bo nie ma się w pogodzie nic zmienić. No może poza tym, że ma silniej powiać. ;:222
Ładne kwiatki Ci zakwitły. ;:333 To co, że w kwietniu? Grunt, że są. ;:63 Widzę, że masz cieszyniankę. Ja nie mam. Czy ona się rozsiewa, czy rozrasta? Bo może w jakiś sposób będziesz mogła się podzielić?
Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”