Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Małgosiu ;:196

Gratuluję nowego gościa w domu . :wit
Będziesz z niego zadowolona ;:333
Jeśli poczytałaś wątek o nim , to nie powinien mieć on dla Ciebie żadnych tajemnic .
Gdyby co , zawsze służę radą . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daria, kupiłam mleko butelkowane z mleczarni Skała- pasteryzowane. Teoretycznie powinno być odpowiednie ale dopiero zaczynam przygodę kefirową i pewnie będę testowała inne.
Sporo poczytałam o nich i dzięki Kasi a pośrednio i Beatce zagościły w Krakowie.
Jeśli grzybkom będzie u mnie dobrze, to za jakiś czas mogę się z Tobą podzielić ;:215

Beatko Jestem w trakcie czytania i już niewiele mi zostało. Najchętniej będę korzystała z Twojej pomocy i sugestii jeśli pozwolisz.
A przy okazji- jak oddzielić grzybka od właściwego napoju? Na sitko je?
Czy one z takiej butelki po mleku będą chciały wyjść?

Ależ mam zajęcie teraz- chodzę co 15 minut, mieszam albo potrząsam z nadzieją, że już gęstnieje ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie po podróży były leniwe :;230. Prawie trzy dni musiały pracować by zgęstniało. Teraz im jeden dzień wystarcza i gotowe ;:333
Ja mam takie gęste siteczko i bez problemu się przecedza. Jutro zrobię zdjęcie i pokażę.
Margo_margo pisze: Czy one z takiej butelki po mleku będą chciały wyjść?
Z butelki wychodzą bez słowa sprzeciwu :D.
Za pierwszym razem nawet same wyszły bez pytania ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Pokaż koniecznie bo nie chciałabym czegoś zepsuć już na początku. Ja asekuracyjnie nie dokręciłam zakrętki, żeby nie okazało się, że kefir trzeba zbierać z sufitu ;:306
Postawiłam w najcieplejszym miejscu- górny wywietrznik od lodówki. Sok z pigwowca, żurek, buraki najszybciej tam się robiły więc może dla grzybków to będzie odpowiednie miejsce ;:131
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tamtym wątku Janusz zamieścił fotrelację .
Zostaw tego grzybka na razie w spokoju . Daj mu się u siebie rozgościć . Zostaw go w tem. pokojowej , ale tak by było mu ciepło . Jutro rano obejrzyj , pomieszaj delikatnie butelką . Może się już coś zacznie dziać z mlekiem . Pozostaw go do powtotu z pracy i wtedy być może będzie nadawał się do tego by go przełożyć do następnej butelki . Jeśli nie czekasz spokojnie do jutra . Musisz sama zdecydować czy to już .
Kefir wylewamy na sitko , lekko nim postukując o naczynie , odecedzamy kefir , a grzybek pozostaje na sitku . Sitko oczywiście powinno być plastikowe .
Plastikową łyżeczką przekładam grzybka do miseczki i zalewam ok 50 ml świeżego mleka w celu wypłukania .
Po płukaniu przekładam do butelki z , której mleko odlałam , zakręcam i kładę w poziomie .
Wydaje mi się , że ta ilość grzybka może być za mała na litr mleka i będzie trzeba poczekać nawet dwa dni .
Nie piszesz w jakiej ilości pływa grzybek .
Pierwsza porcja może nie do końca smakwać tak jak powinna , bo on się musi zaaklimatyzować . U Kasi to nawet chciał uciekać . Drugi nastaw powinien być już ok.
Na razie tyle , będziemy śledzić sytację na bieżąco . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Takiej fachowej instrukcji obsługi nawet nie przewidywałam. Jesteś Wielka ;:196
Kasia pisała mi, że jest mała porcja i sugerowała mniejszą ilość mleka. Dałam im 0,5 l i myślę, że nie przesadziłam.
Jak będę widziała, że przyrastają i szybko idzie fermentacja, zacznę zwiększać ilość mleka. Dobrze myślę?
Oczywiście "narzędzia" są plastikowe i sitko będzie tylko do tego celu.
Na razie zamieszkały w szklanym słoiku bo nie mia,lam wolnej butelki. Potem będę używała tylko butelek bo to chyba bardziej praktyczne ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A mój grzybek siedzi w zamrażalniku, bo ja już mam za sobą fascynacje grzybkiem ;:215
Małgosiu można zawsze zacząć od niepełnego zlotu ;:162
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze myślisz Małgosiu ;:108
Ja trzymam się jednego litra , bo to dla nas optymalna ilość . Jako , że w sobotę i niedziele mleko z grzybkiem siedzi w pracy ( w lodówce )to tak naprawdę w ciągu tygodnia produkuję cztery litry kefiru .
Produkcja w butelkach to bardzo duże udogodnienie . ;:333
Możesz spróbować hodowli w odkrytym słoiku (bez nakrętki , nakryty gazą ) , znam taki sposób sprzed wielu lat , ale wtedy szybko mi się przestało podobać . Teraz , to już miesiąc jak się tym zajmuję i wcale nie mam dość :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kolejna ciekawa rzecz - grzybek.
Jeszcze o nim wątku nie czytałam, ale ponoć zdrowy.

U nas na osiedlu mleka ze Skały na razie nie widziałam, ale zerknęłam do lodówki, mam z Mlekpola, pasteryzowane w 74 stopniach. Czyli taka pasteryzacja nie zabija bakterii potrzebnych do uzyskania kefiru?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie produkcja idzie na okrągło i dziennie wypijamy 1 litr (na 3 osoby, bo jedna latorośl jakoś nie zasmakowała w nim). Co do rodzaju mleka, to ja kupuję różne (pasteryzowane) i za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Jak za drugim procesem przyspieszyły przerób, to nie byłam przygotowana i w domu było na stanie tylko mleko UHT (3,8%) i też wyszło dobre. Ale to była awaryjna sytuacja. Teraz mam zawsze w zapasie zgrzewkę świeżego pasteryzowanego.
Dario bakterie i drożdże potrzebne do fermentacji są w tych "grzybkach", więc mleko ma być wolne od własnej mikroflory.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dzisiaj zabieram mojego grzybka do domu .
Może trochę z nim poeksperymentuję jak będę go mieć pod ręką .
Dziś w nocy temperatura wzrosła do 9C i ze śniegu na działce prawie nic nie zostało . ;:174
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, obiecane zdjęcia sitka, przez które przecedzam kefir. Jest dosyć gęste, ale kefir bez problemu się przez nie cedzi.
Tak z ciekawości, jeśli ktoś się zastanawia jak szybko rozrastają się grzybki .... ważyłam je kilka razy z rzędu po każdej przekładce do kolejnej porcji mleka i średnio przyrastają ok. 10% swojej masy (przeważnie nową porcję nastawiam co 24 godziny).
Moja mała fabryczka działa tak: wieczorem wrzucam grzybki do świeżego mleka, stawiam na szafce w kuchni, mieszam od czasu do czasu, następnego wieczoru przecedzam je i wrzucam do kolejnej porcji świeżego mleka, a kefir wstawiam do lodówki, ponieważ schłodzony jest smaczniejszy pijemy go dopiero następnego dnia (przeważnie do obiadu) .... i tak w kółko :lol:
Beatko jeszcze raz za nie dziękuję ;:180. Jesteśmy zachwyceni smakiem tego kefiru ;:108.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Zacznijcie powoli myśleć o rozplanowywaniu upraw warzywno-kwiatowych w nowym sezonie ;:108 bo zleci nie wiadomo kiedy.A nowych odmian na pewno macie dużo ;:173 i wszystkie muszą znaleźć swoje miejsce. ;:108 ;:108 Samozwańczy kontrolny będzie miał Was na oku. ;:209 Przejrzałem tylko dwa sklepy wysyłkowe i już mam sześć pewniaków do testów w nowym sezonie. ;:oj A to tylko część moich poszukiwań.Strach pomyśleć jak to się zakończy i ile będzie odmian u mnie. ;:202
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witku te pewniaki to pomidory?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żadne sklepy internetowe ;:185 ;:185 ;:185, nie będę niczego przeglądać ..... za uległa jestem i wiem jakby sie to skończyło :;230. Ograniczę się do kopert, które od Was dostałam i z AWN - to i tak na jakieś parę hektarów wystarczy :wink: :lol:.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”