Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Rzepka pisze:Małgosiu, balkon mam częściowo zabudowany, ale jest na południową stronę, więc słońce i światło dochodzi.
O, ja mam identycznie, tzn. dopóki pomidory nie urosną wzwyż, bo wtedy już zabierają całe słońce.
Rzepka pisze:Dziewczyny, może by tak utworzyć kamienny krąg jak w Stonehenge i tam jednoczyć się ze słońcem i księżycem , a podczas przesilenia letniego robić imprezę powitalną z ogrodowym koncertem życzeń? :;230
Nie śmiej się Irenko, ja już zaczynam myśleć, jakby tu swój łupek wydobywać, no chociaż trochę, żeby mi na ten krąg wystarczyło. ;:113

Małgosiu, a od jakich temperatur w nocy wystawiasz swoje młode sadzonki do takiego foliaczka na balkonie?

Dziewczyny, fajne macie te wędzarnie! ;:215
Ja bym kiedyś chciała mieć porządną suszarnię (do owoców, grzybów, warzyw, żeby prądu nie zużywać), będę musiała poszukać jakichś wzorców.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu

Szczerze powiem , wcale się nad tym nie zastanawiałam . :D
Jest mi teraz bardzo dobrze , czuję się jak wolny ptak . :heja
Mam wątek Małgosi ;:196 (póki mnie nie pogoni ), w którym czuję się jak u siebie . ;:108
Jest nasz KLUB i oczywście ławeczka , a raczej leżaczek pod dębem . :tan
Po co mi taki problem ;:131
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Daria- uśmiałam się, jak przeczytałam o tych kamieniach zostawionych na kempingu ;:306
Moja córka od małego wszędzie zbiera kamienie i upychała je, gdzie tylko można. Znajdywałam je w torebce, w schowkach samochodowych, w piórniku, w pudełku na kanapki, w kieszeniach. Dosłownie wszędzie. Jeśli udało mi się wypatrzeć, gdzie jest nowa kryjówka zaraz kamenie znikały a ja udawałam, że nic o tym nie wiem i pewnie same wyleciały. Czyżby Twój tato robił to samo?
PS
Mały berbeć też już zbiera ;:306

Ten krąg bardzo ciekawy, choć gdyby nie Twój opis, niczego bym tam nie wypatrzyła.

Irenko Działasz jak błyskawica ;:138 Koniecznie pokaż tą szklarenkę jak tylko ją zmontujesz ;:180
Mnie także chce się już siać, więc w ten weekend posieję begonię :tan

Impreza, babska, przy blasku księżyca, w kamiennym kręgu? Jak nic SABAT Obrazek
Do tego moc leczniczych naleweczek, naparów i wywarów a Witek będzie musiał nas odwozić w odpowiednie miejsce ;:306

Beatko Znów przyprawiasz mnie o nadprodukcję soków trawiennych ;:oj Ja cię bardzo proszę, na Sabat przywieź kilka sztuk, ok?

Kasiu Twoje rybki także piękne i wędzarnia super pomysł. Ale już Ci to pisałam.
Jak będę przymierzała się do swojej, to po rysunek techniczny się zgłoszę ;:215

Tia.... my nie tylko o pomidorach... ale właśnie się zastanawiałam, czy można wędzić pomidory? :;230
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu
Oczywiście , że można ;:333
Skoro się je suszy to i wędzić można , podobnie paprykę . Taką wędzoną , sproszkowaną w sklepie z przyprawami można kupić . ;:108
Nie ma sprawy , na imprezę w kamiennym kręgu (czytaj Sabat) chętnie przywiozę ryby i napitki do nich . ;:333

Dario

Moja suszarka do grzybów , śliwek , pomidorów wygląda tak

Obrazek

Jest tylko jeden problem , trzeba mieć kuchnię opalną węglem . ;:224
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

besia pisze: Po co mi taki problem ;:131
Po to, żebyśmy mieli zebrane Twoje przepisy w jednym miejscu :lol:
;:173
Skoro na razie nie chcesz swojego wątku otwierać, to oczywiście nasze zawsze stoją otworem i jak zajdzie taka potrzeba to mogę nawet kuchnię polową pod dęba wystawiać ;:306.

Małgosiu nie wiem kto do kogo po rysunek techniczny się zgłosi skoro masz takiego fachowca w domu ;:333.

Pomidory to nie wiem, czy można (może suszone tak?), ale ja na przykład czosnek wędzę niekiedy.

Dziś zlałam parę buteleczek nalewki, to akurat na ten nasz sabat może być ;:215
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, super pomysł, muszę jeszcze zduna znaleźć, albo sama się fachu nauczyć i piec postawić, ale, ale - najpierw jakiś dom na wsi... :wink:

Małgosiu, zapomniałam dodać, że masz super tatę, prawdziwi skarb! ;:333 Bardzo Ci pomaga.

No, mój ojciec stwierdził, że za dużo paliwa zużyje wożąc te kamienie po Europie... :(
Ale nie napisałaś mi, od jakiego momentu przeprowadzałaś siewki na balkon. Żeby nie zmarzły?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny

Ja widziałam zdjęcia Waszych ciast , dań obiadowych , czytałam co piszecie o jedzeniu i ja przy Was z moim gotowaniem jestem pikuś . Proszę nie mylić z Pikusiem Witka .
Ale kuchnia polowa pod dębem działa na moją wyobraźnię ! Ugotujemy prawdziwą grochówkę . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz Beatko, sama się wkopałaś, bo wśród nas "PIKUŚ" to synonim czegoś wyjątkowego, więc skoro o swojej kuchni tak piszesz, to musisz się nią podzielić z innymi ;:65
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria już piszę, musiałam sprawdziłć notatki- pierwsze rośliny na balkon poszły 09.04- to były ozdobne (pamiętam, że tunbergia nieco zmarzła w pierwszą noc, ale w dzień było już ok), 23.04 poszły pierwsze pomidory a ostatnie, najmłodsze 07.05. Niestety temperatur nie pisałam.
09.05 pierwsze pomidory poszły do gruntu ;:oj
Zapisałam sobie jedynie, że 12-15 maja (zimnych ogrodników) było 4-6 stopni w nocy. Moje pomidory i papryki przeżyły to bez problemów :heja

Taki tatuś jak mój, to jest jedyny w swoim rodzaju ;:167

Beatko Chyba nie posądzasz mnie o to, że kogokolwiek pogonię z tego wątku a Ty przecież jesteś "domownikiem". Pamiętasz? To przez Ciebie i za namową Marysi założyłam ten wątek ;:4
Heh, wiedziałam, że jesteś specem od wędzenia ;:215
Ja także czekam na Twój wątek ;:303

Kasiu Kuchnia polowa dobra rzecz. Beatka ma wprawę w gotowaniu na wolnym ogniu więc pomysł rewelacyjny. Ja także chciałabym wpaść do ciepłej i przytulnej kuchni Beatki
Fachowiec może jest u mnie w domu ale wędzarnia u Ciebie ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałaś, że wapienia masz pod dostatkiem, budowlańca masz w domu, to nie wiem dlaczego jeszcze nie bierzecie się do roboty? :wink: Cóż to dla Was taki komin wymurować ;:224 .... kanał i palenisko to już pikuś :;230
U mnie od czterech lat leży sterta piaskowca na docelową wędzarnię, ale najgorsze, jak się ma dobrze funkcjonująca prowizorkę, wtedy spycha się tą robotę na dalszy plan :roll: .
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, prowizorki są wieczne!... Niestety...

Małgosiu, dzięki, to dobre wieści, że będę mogła w kwietniu zwolnić miejsce pod nowe wysiewy, muszę to strategicznie opracować, dostosowując ilość wysiewów do dostępnego miejsca. :)
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Wapienia mam sporo ale on raczej temperatury nie wytrzyma. Niektóre kamienia po jednym sezonie rozpadają się na mniejsze i dopiero po tej zimie będę widziała, które są ok.
Wiesz, że wędzarnia chodzi mi po głowie i może się okazać, że z braku innych zajęć w sezonie wymuruję wędzarnię ;:306
Wszystko zależy od tego, czy będę mogła zostawać na wsi na noc.

Daria Ja nie lubię nazwy "prowizorka" więc u mnie większość rzeczy jest "tymczasowa" ;:306
Szklarnia balkonowa, to dobra inwestycja i myślę, że będziesz zadowolona. Parapet zwalniałam stopniowo, co umożliwiło mi pikowanie pomidorów bez stresu, że większe kubki się nie zmieszczą.
Gdyby nie gabaryty mini- balkonu, kupiłabym jeszcze jedną ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Widzę że szykuje się zlot ! Ciekawa jestem czy się uda i wiecie że każda przywozi przede wszystkim kamienie, tyle kamieni ilu uczestników zlotu, kamienie ze swoich stron :D Poza tym mogą być nalewki, wędzone ryby (Beatko koniecznie ;:180 ) śliwki, pomidory, papryki z zależności od pory roku. Ja zrobię ser (typu koryciński) ;:215
Małgoś a mnie jak się wędzarnia marzy i nawet jestem umówiona z naszym murarzem, tylko on tak często teraz ulega nałogowi ;:223 Będzie w miejscu mojego murowanego grilla!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Otrzymałam dziś bardzo miłą przesyłkę od Kasi ;:180

Obrazek

Obrazek

Grzybek tybetański do produkcji kefiru czy też sera.
Został przepłukany i wylądował w słoju z mlekiem. Nie mogę się doczekać smaku własnego kefiru ;:215

Marysiu Taki zlot nie będzie łatwo zorganizować ale trzeba być dobrej myśli.
Taki ser domowej produkcji i do tego pomidory, zioła i papryka ;:108 Na samą myśl, poziom soków trawiennych szybuje do najwyższego poziomu.
W tajemnicy powiem, że oprócz nas- czarownic będzie może jeden czarodziej ;:215

A wiecie, że jutro piątek, piąteczek, piątunio? Bardzo lubię ten dzień- mija zazwyczaj bardzo szybko i jest zapowiedzą sobotniego wyjazdu na wieś ;:172
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale fajne grzybki, pierwszy raz widzę.
Małgosiu, a jakie mleko kupujesz, żeby z niego się dało kefir zrobić?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”