Słodkie ziemniaki bataty

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Rynka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 mar 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słodkie ziemniaki bataty

Post »

Z moich tegorocznych doświadczeń wynika, że da się uprawiać u nas bataty. Plon nie był zbyt duży, ale ziemia pod roślinę nie była przygotowana, a nad badylem nikt się nie rozczulał. W przyszłym roku dam słodkiemu ziemniakowi trochę nawozu i więcej wody. Wydaje mi się, że warto spróbować uprawy, bo własne bataty, choć małe, to mają smak nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepu. na zdjęciu część moich, skromnych, zbiorów.
Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spokojnie można się doczekać dużego plonu bulw, u mnie 1 sadzonka dała kilka kg, posadziłam przy pomidorach, więc ziemia była dobrze nawieziona, nie podwiązywałam, pędy były płożące. Sadzonki na przyszły rok już produkuję na parapecie :D
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Aria, już masz sadzonki ? Nie wyciągną się za bardzo do wiosny ?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem :roll: Na razie rosną na bulwie i są dość krępe, rosną bardzo powoli. Mam zamiar odciąć je dopiero wiosną.
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p

Post »

A czemu odciąć ? Nie można wsadzić do ziemi w całości ?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można tak posadzić, zrobiłam tak w ubiegłym roku, tylko teraz chcę mieć całą grządkę i potrzebuję z 10 sadzonek :D
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc.To ja też posadzę, bo lubię bataty ;:3
jutlandia
100p
100p
Od: 26 paź 2012, o 10:40

Post »

W zeszłym sezonie moje bataty poradziły sobie dopiero za drugim podejściem. Pierwsze zmumifikowały się. Dosłownie, tak jak je wsadziłam tak po 2 miesiącach wyjęłam. Drugie włożyłam przekrojone do wody. W grunt poszły dwie wersje.

1: przekrojona bulwa puszczająca pędy
2. pędy z bulwy ukorzenione w doniczce torfowej

Wersja 2 dała więcej bulw.

Cześć miałam w tunelu, część w gruncie na czarnej włókninie (ale wiadomo jakie lato było w 2015 roku...) - efekt bardzo podobny.

Mam glebę ciężką i zasobną, dałam ukorzenione sadzonki znajomym z glebą lżejszą i u nich rosły zdecydowanie lepiej. Nie wiem tylko, czy to był decydujący czynnik.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja bulwa batata wypuszcza pędy, będę je odrywać i ukorzeniać, żeby zrobić sadzonki.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

A to mój zimowany batat. Miałam jeszcze jeden, ale przelałam go i padł-żadnych młodych bulw nie było.
Wiosną wysadzę do ogrodu, może wegetacja bardziej ruszy bo na razie jest mizerny. Bulwa zwykła, sklepowa.
Udanych plonów.
Magda
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Do tych batatów to trzeba mieć świętą cierpliwość. W początkach stycznia kupiłem bulwę, moczyłem (często zmieniając wodę) trzy doby, posadziłem. Dopiero teraz ( po 7 tygodniach !!) oczka ruszyły. Przez ten czas z kartofla miałbym już półmetrowy krzak. Teraz pytanko-czy ten batat spożywczy ma jakieś warte zachodu kwiaty? Na bulwach mi nie zależy, nie przepadam za nimi. Połówki marchwi posypane kminkiem i upieczone są dużo smaczniejsze moim skromnym zdaniem. ;:108
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba rzeczywiście niepotrzebnie się z nimi męczysz :wink: Bataty spożywcze mają niezbyt ciekawe liście, kwiatów u mnie nie było i nie słyszałam o kwitnieniu. Uprawia się je dla bulw, jeśli się lubi :D Wtedy to czysta przyjemność, żadnych chorób, tylko nawożenie i podlewanie, a plon bardzo duży :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Sądząc po zdjęciach to ten plon jest raczej mizerny. Widziałem zdjęcia batatów z Nowej Gwinei...To jest plon! Bulwa na pół chłopa, a waga 10-12 kg. ;:173
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz już rozumiem twoją frustrację :lol: W Polsce to raczej się nie uda, mnie wystarczy tyle co mam :D
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Ja też postanowiłam spróbować swoich sił w uprawie batatów. Zimą parę razy zakupiłam bulwy w celach konsumpcyjnych. Są naprawdę bardzo pyszne i zdrowe :) W środku zimy, bulwy trzymane w ciemnym i suchym miejscu zaczęły puszczać korzonki. Wtedy je odkroiłam i niepotrzebnie wyrzuciłam. Potem kupiłam bulwy już w celach uprawy :) No i jak na złość, po paru dobrych tygodniach moczenia w wodzie - nic, kompletnie nic nie wyrosło, hehe. Potem spróbowałam jeszcze raz i znowu zonk. Chyba tę partię batatów opryskano, chociaż dokładne przepłukanie bulw nic nie dało. Może od razu do gruntu je trzeba było wpakować...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”