Moje zielone zakręcenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje zielone zakręcenie

Post »

A widzisz a mój Chopin ma dopiero pączki, ale on zawsze się ociąga i na wiosnę i teraz, ale jest śliczny ;:333
Ciemierniki po wsadzeniu do doniczek dwa były przyjęte, bo zgubiły stare liście i te które były, były tegoroczne, A jeden to jest chyba ten z podziału co mam od Lidzi i on po posadzeniu całe lato kwitł i rósł. Więc może pokażą Ci się kwiaty :?:
Ja obrałam na próbę bo Marta opowiadała że swoim wnukom obiera, ale pomału antonówki się kończą, więc koniec suszenia. Może potem jeszcze posuszę Redlove, bo jest ich dużo, a nie wiem jak się przechowują?
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nareszcie mogłam ciut na działce pobyć, szkoda ze tak sucho bo mój ogród teraz jest bardziej kolorowy niż w te upały.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
cudnie zaczynają kwitnąć dalie z siewu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Równie pięknie kwitnie moja jedyna dalia z kłączy

Obrazek
Ogromnie cieszą mnie gotowe rabatki, niestety nie mieszczą się na nich roślinki które już u mnie rosną więc muszę dalej kombinować

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Julciu, ale dużo roślin u Ciebie jeszcze kwitnie. Dalie kocham, ale w tym roku skupiłam się tylko na tych sianych. Nie bardzo mam gdzie przechowywać karpy. Tu za zimno, tam za gorąco, a te siane też są piękne.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Kombinuj, dziewczyno, nim" jesień przeminie, wszak gdzieś musisz tę roślinną superatę pomieścić. ;:303
Widzę, że masz jeszcze co nie co do uszczknięcia, to uszczykuj i zagospodarowuj tak, byś była zadowolona z końcowego efektu, czego Ci z ;:167 życzę. ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu faktycznie teraz mam więcej kwiatów niż w ten upalny sierpień. Z karpami dalii też mam wieczny problem ;:108 bo blokowa piwnica za ciepła a na działce w domku spada temperatura poniżej zera ;:131
Lucynko takich miejsc do zagospodarowania mam więcej nawet niektóre częściowo rozpoczęte, tylko susza w tym piasku badzo przeszkadza
Obrazek

Obrazek
mam jeszcze cały pas ziemi do zagospodarowania , od zachodu wzdłuż płotu sąsiada który posadził szpaler tuj, a w odległości ok 3 m równolegle rośnie mój szpaler jeżyn i malin ;:131 dodatkowo chcę przerobić rabatki w przedniej części działki przy furtce wejściowej na działkę.
Nie bardzo mam ochotę przesadzać róże i piwonie ;:204 ale byliny z pomiędzy nich już tak. Tylko nie mam pomysłu na rozlokowanie zebranych bylin
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu piszesz o suchym piasku a ja widzę żyzną ziemię i dobrze wyglądające rośliny. Pozory mylą :;230 Nowe rabatki już ładnie wyglądają i wszystko się przyjęło. U mnie dalie z siewu tez dopiero teraz kwitną i ładnie wyglądają a u kogoś czytałam o przymrozkach w przyszłym tygodniu ale może nie u mnie ;:185 Czy to floksy Ci tak ładniej kwitną? jakieś późniejsze czy drugi raz? Tojad u mnie jeszcze też w pączkach. Kolejną rabatę kombinujesz? jesteś niespożyta ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu niestety piach w całej okazałości ;:222 obornik rozłożony na rabatkach jesienią już całkowicie znikł. Na zagonkach nawiezionych solidną dawką obornika już nic nie wykopałam wszystko rozłożone ;:223 Nie wiem tyko czy mogę nawieźć ponownie bo wszędzie piszą ,ze na glebach lekkich obornik dawać raz na 3 lata ;:222 Wszystkie nowinki służące polepszeniu gleby stosuję
obornik jak tylko mam do tego zielone nawozy , rosahumus, emy i wody do oporu to roślinki jakoś wyglądają.
U mnie dalie z siewu tez mają dopiero pierwsze kwiaty, chyba w przyszłym roku w domku posieję to będą prędzej, a przymrozkom mówimy NIE, bo właściwie dopiero teraz mam kwiaty ładniejsze niż w sierpniu.
Marysiu no właśnie floksy :shock: sama jestem zaskoczona. W ubiegłym roku kwitły normalnie, w czasie upałów właściwie tylko wegetowały smętnie zwiędnięte mimo podlewania i kwitły pojedynczymi kwiatkami na tych sumach pędach nie rozwijając wszystkich kwiatków dopiero rozwija pozostałe.
W tym roku całkowitą porażką były kosmosy, porosły olbrzymie krzaki bez kwiatów na dodatek przyduszały inne więc prawie wszystkie poszły na kompost.A góra kompostu rośnie i rośnie ,a gdzie zbierać opadłe liście ;:145 i inne odpady po jesiennym czyszczeniu działki.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu Anglicy radzili liście pakować do worków (takich jak na śmieci) porobić dziurki i podlać a za rok ma z tego być ziemia liściowa. Takie ułożone worki wyglądają estetycznie, spróbuj :? Moje floksy też kwitły długo i niespodziewanie ładnie ale teraz mimo że nie ścinałam to jedynie pojedyncze kwiatuszki. Dla Twojego piachu najlepiej byłoby podrzucić wywrotkę mojej gliny :;230 Masz rację obornik za często też nie wskazany, ale kompost zawsze i w obojętnej ilości można :D
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie udało mi się wyrwać na działeczkę, mimo niedzieli i niezbyt sprzyjającej pogody. Chyba już niestety jesień zagościła na dobre ;:145
Zrobiłam porządek z wodomierzem i wsadziłam zimowy czosnek.Niestety nowe rabatki nie powstały za sucho ;:145 a deszczu nie zapowiadają. Mam nadzieję ,ze nadrobię wiosną.Pod folią jeszcze rosną pomidorki podlałam i zobaczymy co będzie dalej.
Jeszcze nie zakwitły wszystkie chryzantemy na szczęście śladów przymrozki też nie mają więc może jeszcze się rozwiną

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ślicznie kwitną marcinki i niezawodna mruna i lewkonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziś był naprawdę piękny i słoneczny dzień, niestety tylko 5 stopni ciepła w południe i do tego lodowaty wiatr.
Jestem bardzo ciekawa czy róże rozwiną swoje pąki czy pokona je mróz.
Przed samym wyjściem z działki jeszcze zbierałam nasiona z liatry, aksamitek i niespodzianka nasionka z host
Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, podoba mi się ta buraczkowa chryzantema. ;:333
Ponoć pogoda ma nas jeszcze dopieścić, wobec czego Twoje pozostałe chryzantemy raczej zdążą zakwitnąć, czego życzę Ci z całego ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu na wiosnę wysiałam nasiona host które były na akcji, wzięłam z ciekawości. Kiełkowały różnie od jednej której wszystkie nasiona to rośliny do takiej co nic a jednej 2 roślinki. Zgubiłam niestety ich nazwy, ale pewnie gdzieś na nie trafię.
Rosną rozsadzone w wielodoniczkach i nie wiem co z nimi zrobić na zimę ;:oj pewnie też pójdą do tunelu :D
Jestem zmartwiona bo nie wiem gdzie posadzić czosnek zimowy a przynajmniej trochę muszę mieć swojego, resztą może na wiosnę wsadzę. Nigdy nie sadziłam wiosennego ;:185 Czekam na to co zostało po śniegu niecierpliwie, bo większość chryzantem nie zakwitła :wink: Nawet jedne michałki w połowie w pączkach. Chciałabym jeszcze móc coś zrobić przed zimą, bo takie miałam plany ;:224 Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko jak tylko wyrazisz chęć to, chryzantema na wiosnę może być Twoja. Dobrze się rozrasta i wcześnie kwitnie bo już od początku września. ;:168
Marysiu hostę wysieję na pewno bo nasionek właściwie tylko kilkanaście ładnie wyrośniętych, a że planuję nowe rabatki to się przydadzą ;:108 jak przechować młodziutkie też nie mam pojęcia :oops:
Czosnek wysadziłam w zasadzie rzutem na taśmę w piach , najpierw musiałam dobrze podlać bo nawet dziurek nie dało się zrobić
siedzi w ziemi , oczywiście o ile ptaszyska nie wydziobią ;:223
Tak sobie myślę ,ze chryzantemy i marcinki dadzą radę jeszcze będą śliczne , gorzej z daliami bo jednak są bardziej wrażliwe.
U mnie taka susza , że aż płakać się che i ochota na jakiekolwiek prace grodowe mija jak się widzi rozsypujący się pył przy każdym ruchu łopaty, dlatego odpuściłam i nic nie robię czekając na bardziej sprzyjające warunki szczególnie ,wody już obojętnie pod jaką postacią nawet śnieg i grad wytrzymam ;:145
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, lejesz miód na moje serce. ;:167
Chcę, bardzo chcę i uniżenie proszę o kawałek tej chryzantemy.
Od teraz będę z jeszcze większą niecierpliwością wyczekiwać wiosny. :tan
A ja mam dla Ciebie obiecane nasiona pełnego onętka. Jeszcze się suszą, a wyślę Ci wtedy, kiedy będziesz je chciała otrzymać. ;:196
Po domowej robocie poremontowej napiszę u siebie, jakie jeszcze nasiona pozbierałam, może jeszcze coś Cię zainteresuje ...
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko do wiosny jeszcze tylko zima i już będzie :D na razie jednak dominują takie widoczki
Obrazek
Na szczęście jeszcze troszkę koloru jest

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio tylko raz w tygodniu udaje mi sie wybrać na działkę więc dziś miałam taki smutny widoczek

Obrazek

na szczęście dla osłody taki

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, dziękuję. ;:180 Przypomnę się wiosną.
Całkiem ładnie jeszcze w Twoim ogrodzie i smacznie. ;:333

Julio, przeczytałam w wątku Marysi [Maski], że po przekopaniu ziemi pod folią, zagazowałaś siarką. Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Powiedz, proszę (tzn. napisz), czym to się je, to znaczy na czym to polega. Co to znaczy: zagazować siarką? Co to za gaz? Skąd się go bierze?
Wytłumacz mi, proszę, jak sołtys krowie na miedzy, bo jestem absolutnie zielona w tym zakresie.

Miłego wieczoru. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”