Jakie garnki wybrać?

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?

Post »

Kaja pisze:Ja wyciągnęłam z zakamarków emaliowane garnki już jakiś czas temu. Nie zastanawiałam się czy gary stalowe są zdrowe,czy nie ale denerwowały mnie te wiecznie nadpalone w nich uchwyty i trudne do utrzymania w czystości pokrywki.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.

Kaja przywiazlem z Polski caly komplet garow emaliowanych:) jestem zadowolony, bo tanie, wysokie, zgrabne, zdrowe, ladne:) - dodaja koloru, jakos tak ladniej na piecu:) a to cieszy oczy:). Jak jedna z Kolezanek pisala, ze trzeba niemal co 4 lata wymieniac, to wymienie. Te z nierdzewki tez traca swoj urok po paru latach.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?

Post »

Cieszę się,że jesteś zadowolony z zakupu.Być może,że współcześnie produkowane wytrzymuję tylko cztery lata.Dawniej widać nie znali technologicznych sztuczek i trwałość była lepsza.Ja mam jeszcze dwa garnki emaliowane z kompletu kupionego w NRD w połowie lat siedemdziesiątych.Pozostałe zostały wyrzucone tylko dlatego,że spadły na podłogę i odpadły kawałki emalii.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje garnki, to również w większości emaliowane, oprócz stalowego sokownika (nie widziałam emaliowanych, były jedynie do wyboru jeszcze aluminiowe, które jak wiadomo są szkodliwe - ktoś wspominał nawet o związkach glinu) i kilku metalowych, które kiedyś dostałam. Poza tym kupiłam sobie kilka lat temu (na pewno więcej niż 4) "podłoże" taki: http://www.garneczki.pl/produkt/garnek- ... y-7-l,2379 , albo podobny i to jest też jest podobno emalia, ale naprawdę nie do zdarcia. Gotuję w nim nie tylko podłoże, ale przede wszystkim przetwory ( a robię ich dużo). Nawet jeśli coś się przypali, co staje się bardzo rzadko, to łatwo to doczyścić bez zarysowań. Naprawdę jestem zadowolona.
idealne do przygotowywania są garnki szklane.
gdzie takie garnki kupujecie?
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p

Post »

Ewikk wpisz w google ,,garnki olkusz,, stara dobra szkola, tak mysle
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam, że Olkusz produkuje garnki szklane, bo emaliowane, właśnie mam z Olkusza lub Rybnika.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p

Post »

Ewikk przepraszam, wpisz w google VISIONS garnki, ale uprzedzam, ceny zwalaja z nog ;:77
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Re: Jakie garnki wybrać?

Post »

Hm fajne rzecz gustu ,ja w ubiegłym roku dostałam w prezencie garnek żeliwny , ciężki masywny , rewelacja , szybko się w nich przygotowuje potrawę ,w dodatku długo utrzymują ciepło potrawy się nie przypalają ,wadą jest waga ;:306 ;:306 ;:306 a że teraz jestem na etapie rewolucji kuchennej , wymiana mebli zastawa itd... te garnki trafiły na listę zakupów :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
grass231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2014, o 15:32

Post »

Ja mam garnki ze stali nierdzewnej ale z powłoką ceramiczną. Producent Starke.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

A ja mam garnki Philipiak kupione za pół ceny podczas pokazu. Dali też kuchnię indukcyjną.

Zapomniałem napisać że jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony.
Ewa5
50p
50p
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Kontakt:

Post »

Ja mam garnki kupione w biedrze na indukcję jakieś 4 lata temu i sprawują się ok. Brakuje mi jeszcze jednego dużego gara do pasteryzacji czy przygotowywania przetowrów.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Widziałem takie duże garnki (indukcja) w Selgrosie i Makro. Właśnie przymierzam się do zakupu jakiegoś
Karpinak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2017, o 14:59
Kontakt:

Post »

Ja przesiadłem się na emaliowane. Poza tym często gotuję też na parze i tu nie zauważyłem żadnych podejrzanych przebarwień.
Regulamin Forum
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

Od lat używam w kuchni garnków żeliwnych, mimo posiadania naczyń marki Zepter czy kompletu garnków ze stali nierdzewnej Tefala. Jeśli chcę mięsko obsmażyć następnie dusić w piekarniku, nie ma nic lepszego od gara z żeliwa. Polecam naczynia skandynawskie z przed kilkudziesięciu lat, mamy pewność, że nie były wytworzone w chińskich odlewniach z nie wiadomo z jakiego surowca. Współczesne naczynia tylko markowych firm francuskich czy szwedzkich lecz ceny mogą zniechęcić. No ale samochody też kosztują ,a wszyscy kupują :wink:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

To ja może coś dopowiem bom z Rybnika i większość mojej familii pracowała w Hucie 'Silesia'.
Otóż najlepsze garnki to takie, które są pokryte brązową albo czarna emalią w środku.
Do tej pory je używam i nawet myję w zmywarce. Inne kolory poległy.
Na pewno komuś się narażę ale trudno. ;:224
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wpis, przyznam, że zawsze jak wybierałam, to oprócz wzoru, zazwyczaj brałam z jasną emalią, ze względów estetycznych, a okazuje się, że nie były to dobre wybory. Z Silesii Rybnik mam od lat gar do gotowania przetworów, z nieprzywieralną powłoką i jestem z niego zadowolona. ;:215
pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”