Moje Arboretum cz.3
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje Arboretum cz.3
Karolinko faktycznie ogród w Wojsławicach typowo jesienny za to Twój kolorowy w dalszym ciągu kolorem cudownych hibiskusów
Jak smakował ser? nasiona chyba jeszcze nie dojrzałe 
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko to jest Hibiskus nie judaszowiec. 
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Karolinko
Twoje pięknie rozrośnięte i duże hibiskusy a w dodatku fantastycznie kwitnące zrobiły na mnie ogromne wrażenie-gratuluję
bo ja do nich nie mam szczęścia
Pozdrawiam.
Twoje pięknie rozrośnięte i duże hibiskusy a w dodatku fantastycznie kwitnące zrobiły na mnie ogromne wrażenie-gratuluję
Pozdrawiam.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Marysiu więcej nie kupię sera
Był B. słony, a czarnuszka psuła mi smak. Serek smarowny zupełnie bez smaku, a masło stare---takie miałam zakupy serowe. Smaku Twojego nie zapomnę i mam punkt odniesienia jaki ma być ser. Będę szukała tego smaku
Powiedz mi , dlaczego takie słone te sery były i to wszystkie ? ja wzięłam najmniej , inne były sama sól , dla konserwacji ?
- Maska

- Kontakt:
Tak Karolinko przecież ja też solę ser ale nie daję tyle soli ile zalecają w przepisach. Sól powinna podkreślać smak, a nie go dominować. Poza tym mój ser był świeżuteńki i robiony z mleka tuż po wydojeniu, a to wszystko ma wpływ. Sama zrób ser to bardzo proste!
- karolacha

Marysiu no właśnie, sól ma podkreślać smak, a ten smarowny był zupełnie bez soli, taki bez smaku. A za to twardy to sama sól
Tiaaa, zrób ser
Wpierw kup krowę , bo u nas chyba już nikt nie ma
potem podpuszczkę itp....wydoj krowę--jakie to proste
Robiłam sery jak były na wsi krowy. Może nie na podpuszczce, ale świeżuteńki, do woreczka, przycisnęłam kamieniem --to był ser. Nie ma już PGR-ów gdzie też były stada krów, gospodarze sieją cebulę i kwiatki a sery kupują jak ja , bo krów nie ma
Propagują zdrową żywność, potem ja kupuję coś co 40 zł kg., co nie nadaje się do jedzenia-- to psują markę dobrym producentom . Ja szybko nie skuszę się
Kupiłam sobie zwykły twaróg w sklepie i ze smakiem jem
Marysiugdzieś się natknęłam ,że suszysz pomidory. Napisz mi o tym . Jak suszysz i do czego potem służą, no i jak przechowujesz takie suszone?
Może ktoś ma doświadczenia w tej kwestii. Mam pomidory i mogłabym suszyć:)
A może ktoś konserwuje ? jak ?
Tiaaa, zrób ser
Robiłam sery jak były na wsi krowy. Może nie na podpuszczce, ale świeżuteńki, do woreczka, przycisnęłam kamieniem --to był ser. Nie ma już PGR-ów gdzie też były stada krów, gospodarze sieją cebulę i kwiatki a sery kupują jak ja , bo krów nie ma
Propagują zdrową żywność, potem ja kupuję coś co 40 zł kg., co nie nadaje się do jedzenia-- to psują markę dobrym producentom . Ja szybko nie skuszę się
Kupiłam sobie zwykły twaróg w sklepie i ze smakiem jem
Marysiugdzieś się natknęłam ,że suszysz pomidory. Napisz mi o tym . Jak suszysz i do czego potem służą, no i jak przechowujesz takie suszone?
Może ktoś ma doświadczenia w tej kwestii. Mam pomidory i mogłabym suszyć:)
A może ktoś konserwuje ? jak ?
- karolacha

Już trochę poczytałam o suszeniu pomidorów
U mnie w tę suszę trzymają się tylko hibiskusy , bo stare okazy w większości oraz stare róże . Reszta nie do pokazywania, chyba ,że rudbekie
no to trochę róż :

To jest b. stary krzew róży. Nie wiem jak się nazywa, ale kwiaty są olbrzymie i piękne

6 powyższych to młode okrywowe

3 ostatnie to ta stara, ponad 40 letnia róża
U mnie w tę suszę trzymają się tylko hibiskusy , bo stare okazy w większości oraz stare róże . Reszta nie do pokazywania, chyba ,że rudbekie

To jest b. stary krzew róży. Nie wiem jak się nazywa, ale kwiaty są olbrzymie i piękne

6 powyższych to młode okrywowe

3 ostatnie to ta stara, ponad 40 letnia róża
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Karolka na pierwszym zdjęciu między żółtymi rudbekiami są żółte z czerwonym środkiem, czy jakieś inne?
- karolacha

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Rudbekie prezentujesz wyśmienicie! Zarówno w tym koktajlu kwiatowym jak i solo, gdzie widać ich różnorodność 
- Maska

- Kontakt:
Karolinko piszesz że chyba nie ma krów, ja też tak myślałam ale okazuje się że krowy są, niedużo ale zawsze. Mało tego nie ma aż tylu chętnych na mleko, bo mleko ze sklepu pije się od razu a to trzeba przegotować i wygoda bierze górę. Poszukaj źródła a reszta to pestka i ser wychodzi dużo taniej a przede wszystkim jest pyszny.'
Pomidory suszę w piekarniku (wolę nić z suszarce), kupuję Limę bo lepiej suszy się odmiana z małą ilością soku. Kroję na połówki wybieram środek (sok i pestki) układam na papierze do pieczenia i suszę w temp. 100 st (nie więcej) . Jak są takie

Składam ciasno do słoika dodaję czosnek i bazylię i zalewam olejem< można gorącym ale ja się boję więc zalewam zimnym i pasteryzuję. Moja córka zalewa gorącym zakręca i odwraca słoik ...gotowe. A jem w zimie włąśnie do serów czy wędlin na kanapki, ale można i do zapiekanek, pizzy i makaronów.
Pomidory suszę w piekarniku (wolę nić z suszarce), kupuję Limę bo lepiej suszy się odmiana z małą ilością soku. Kroję na połówki wybieram środek (sok i pestki) układam na papierze do pieczenia i suszę w temp. 100 st (nie więcej) . Jak są takie

Składam ciasno do słoika dodaję czosnek i bazylię i zalewam olejem< można gorącym ale ja się boję więc zalewam zimnym i pasteryzuję. Moja córka zalewa gorącym zakręca i odwraca słoik ...gotowe. A jem w zimie włąśnie do serów czy wędlin na kanapki, ale można i do zapiekanek, pizzy i makaronów.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Piękne rudbekie, lubię je, jest ich wiele odmian
, mam już nowy Karolka, możesz zagladać 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Karolinko
Pięknie i kolorowo u Ciebie
Rudbekie cudne i róże również
Pozdrawiam
Pięknie i kolorowo u Ciebie
Rudbekie cudne i róże również
Pozdrawiam
- karolacha

Iwonko rudbekie jakie pokazałam to jeden gatunek. Sieją się same i jakoś krzyżują , więc są pełne, jasne, ciemne, a nasiona te same
fajnie tak
Dzisiaj kupiłam 2 hibiskusy, 2 lilaki, chryzantemę
jak upały zelżą posadzę 
U nas dalej susza, gorączka
rośliny mdlą, podlewanie nie pomaga.
Pokażę co ładniejsze

chryzantemki chyba od Joli 1313 , ładnie kwitną

Dzisiaj kupiłam 2 hibiskusy, 2 lilaki, chryzantemę
U nas dalej susza, gorączka
Pokażę co ładniejsze

chryzantemki chyba od Joli 1313 , ładnie kwitną

- karolacha