Jeżeli hodujesz cebulę ze względu na korzeń to kwiatostany w cebuli są niepożądane, należy je obrywać. Jednak taka cebula nie nadaje się do przechowywania. Aby ograniczyć kwitnienie cebuli należy:
- dymkę do sadzenia kupować wcześnie i ją dosuszyć,
- kupować rozmiar nr II dymki, im większa dymka tym większa tendencja do wybicia w kwiat.
Ok to wytnę kwiatki (mały ułamek postanowił zakwitnąć), a cebuli i tak nie będę przechowywała, posadziłam ją jako dodatek do przetworów z pomidorów więc przed zimą trafi do słoików )
Cebula urosła mi w tym roku piękna ! ( na psi urok....) Szkodami jej już wyrywać, bo część rośnie- szczypior jest zielony i stoi dzielnie.... W tym roku zastosuje się do rad kalendarza księżycowego i wedle jego sugestii wyrwę cebulkę.... Tylko muszę poszukać kiedy to będzie
Moja też w tym roku dorodna, szczypior stoi "na baczność" ale zauważyłam, że kilka takich większych cebul jest popękanych. Wie ktoś, co może być tego przyczyną?
U mnie rosła w bardzo lekkiej ziemi . Podlewałam ją w te upały codziennie z rana . Po tym jak załamała szczypior przestałam podlewać i tak spokojnie na grządce sobie dosychała . Nie miałam żadnej pękniętej , ani chorej .
Cebulę z nasion hodowałam po raz pierwszy i bardzo mi się ten sposób podoba
To ja dorzucę drugą odmianę,która rośnie pięknie z siewu to rossa lunga di firenze.Nie wiem czy się nadaje do przechowywania,jeszcze rośnie na grządce,ma zielony szczypior nie załamany,siana dość póżno.
Rossa Lunga di Firenze bardzo smaczna cebulka, zjadamy ją na świeżo, po zebraniu/dosuszeniu/ dość szybko ponownie wypuszcza szczypior /nie nadaje się do przechowywania/. U mnie nadal na grządce.
Uprawiam ją od dwóch lat, w tym roku wysiałam mniej /szkoda wyrzucać/.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Czyli dlatego szczypior ciągle zielony,ciekawe jak zimuje w ziemi,jak z odpornością na niskie temperatury,chyba kilka zostawię w ziemi.Producenci nasion nic konkretnego nie piszą o produkowanych odmianach.