Dzień dobry.Właśnie planuję rodzinnego grila na sobotę i trafiłam na ten wątek .Moją uwagę przykuł właśnie ten wpis.Mam taki przepis w swoim archiwum kulinarnym (poszłam sprawdzić bo dawno nie używałam)-zachował się oryginał własnoręcznie przepisany i podarowany przez moją Teściową w roku 1988 .Smaczne to było,wówczas pieczone w piekarniku. Można dodać 4 jajka i trochę mąki ,z ciasta zrobić rulon i ciąć na placuszki 2-3 cm.Pozdrawiam serdecznie .kaLo pisze:Podam przepis na hit grillowy,który zawsze znika pierwszy- kiszka ziemniaczana.Potrzebne jest jelito,można kupić na targu.Proporcje podstawowe: kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach,kawałek boczku lub słoniny,duża cebula albo i dwie jak ktoś lubi.Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić ,skwarki dodać do rozgniecionych kartofli.Na pozostałym tłuszczu skarmelizować cebulkę, dodać do reszty i wyrobić.Doprawić solą ,pieprzem i majerankiem lub inaczej wg. gustu,napełnić jelito niezbyt mocno i grillować lub upiec w piekarniku. Można też upiec w foremce jeżeli zdobycie jelita jest trudne.Smacznego.
Dania z/na grilla.
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Karkówka:
Plastry karkówki rozbić niezbyt cieniutko, delikatnie nasolić, popieprzyć, zamacerować w marynacie 1/2 części musztardy, 1/2 części keczupu. Pyyyyyyyyyycha ... !!!
Plastry karkówki rozbić niezbyt cieniutko, delikatnie nasolić, popieprzyć, zamacerować w marynacie 1/2 części musztardy, 1/2 części keczupu. Pyyyyyyyyyycha ... !!!
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
JanuszkaLo pisze:SUUUPER!Nie każdy ma możliwość kupienia jelita,no i trzeba mieć nadziewarki.
farsz babki ziemniaczanej w jelito proste wkłada się łyżką.
Nadziewarka jest zbędna.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11332
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Dłubanie łyżką w jelicie nie specjalnie do mnie przemawia.Podobnie napychanie palcem jest dla mnie czynnością zbyt intymną . Używam do tego celu maszynki elektrycznej z końcówką do nadziewania.
Widziałem dzisiaj w O..bi nadziewarkę za 80 zeta.
Widziałem dzisiaj w O..bi nadziewarkę za 80 zeta.
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Polędwiczki wieprzowe
Bardzo lubię boczek z grilla i zawsze robiłam karczek. Raz kupiłam polędwiczkę wieprzową i tak mi zasmakowała że zrezygnowałam z karczku. Kroję na porcję i rozbijam delikatnie. Bardzo szybko się grilluje i idealna również na szaszłyki.
Bardzo lubię boczek z grilla i zawsze robiłam karczek. Raz kupiłam polędwiczkę wieprzową i tak mi zasmakowała że zrezygnowałam z karczku. Kroję na porcję i rozbijam delikatnie. Bardzo szybko się grilluje i idealna również na szaszłyki.
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Surówka z kalarepy
U nas wczoraj był grill na obiado-kolację
Z mięs mieliśmy karkówkę i piersi z kurczaka w różnych maceratach (olej, musztarda, keczup, zioła, przyprawy - w różnych proporcjach - wszystko na oko). Ale hitem okazała się orzeźwiająca surówka z kalarepy (którą moja mama zrobiła pierwszy raz), idealnie pasowała do ciężkich, grillowanych mięs
Surówka z kalarepy:
1-2 kalarepy startej na tarce o grubych oczkach, 1-2 ogórki sałatkowe starte na tarce o grubych oczkach, opakowanie jogurtu naturalnego, dużo świeżego koperku, sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo mieliśmy grillowane warzywa (bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, cebula) w najprostszej postaci: pokrojone, posypane solą, pieprzem lub ziołami, skropione oliwą z oliwek.
U nas wczoraj był grill na obiado-kolację
Z mięs mieliśmy karkówkę i piersi z kurczaka w różnych maceratach (olej, musztarda, keczup, zioła, przyprawy - w różnych proporcjach - wszystko na oko). Ale hitem okazała się orzeźwiająca surówka z kalarepy (którą moja mama zrobiła pierwszy raz), idealnie pasowała do ciężkich, grillowanych mięs
Surówka z kalarepy:
1-2 kalarepy startej na tarce o grubych oczkach, 1-2 ogórki sałatkowe starte na tarce o grubych oczkach, opakowanie jogurtu naturalnego, dużo świeżego koperku, sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo mieliśmy grillowane warzywa (bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, cebula) w najprostszej postaci: pokrojone, posypane solą, pieprzem lub ziołami, skropione oliwą z oliwek.
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Dominika ale na grila położyłaś te warzywa bezpośrednio czy w foli np grilowałas?
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Warzywa jak i mięsa leżały na tackach
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Dip czosnkowy
mnie do czegokolwiek z grilla musi być obowiązkowo dip czosnkowy w dużej ilosci. Bez niego nikt nie siada do stołu
W wykonaniu bardzo prosty:
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany)
3 średnie ząbki czosnku
sól,pieprz
Majonez zmieszać z jogurtem,dodać wyciśnięty czosnek,sól i pieprz,wymieszać i gotowe
Jak kto lubi,można dodać posiekany koperek.
Dip świetnie smakuje z mięsem,ale jemy go także z grillowanymi warzywami.
mnie do czegokolwiek z grilla musi być obowiązkowo dip czosnkowy w dużej ilosci. Bez niego nikt nie siada do stołu
W wykonaniu bardzo prosty:
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany)
3 średnie ząbki czosnku
sól,pieprz
Majonez zmieszać z jogurtem,dodać wyciśnięty czosnek,sól i pieprz,wymieszać i gotowe
Jak kto lubi,można dodać posiekany koperek.
Dip świetnie smakuje z mięsem,ale jemy go także z grillowanymi warzywami.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
U mnie do mięsa też najlepiej schodzi sos czosnkowy (ja niestety muszę sobie odpuścić), ale zamiast ząbków czosnku w sezonie dodaję "pesto" czosnkowo- pietruszkowe.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 1
- Od: 12 sty 2016, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Czy wie ktoś jak zrobić prawdziwy sos barbecue? wspaniały dodatek do wszystkiego!
Poznam Regulamin Forum
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Witam . Kupiłam garnek na grila raczej ognisko ,podpowiedzcie co w nim przyrządzić i jak ????
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Marynuję właśnie skrzydełka w maślance z dodatkiem przypraw, będzie na dzisiejszy wieczór.
Beata