Zielone kropki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone kropki

Post »

Witaj Soniu mój bez to taki zwykły ale pachnie bardzo ładnie i intensywnie .Jest to młody krzew a już ma sporo kwiatów . Jeżówki posiałam w zeszłym sezonie ,więc powinny zakwitnąć .Wysiałam różowe i białe .Dziś wreszcie wykosiłam trawę i troszkę popracowałam sobie na działeczce ale deszcz mnie odgonił .Maj nie rozpieszcza nas , a że ma być przymrozek to część jednorocznych zabezpieczyłam .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I kilka zdjęć rabatki z pod bloku i moje domowe.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pełne petunie ;:215 ŚLICZNOŚCI!
Rzadko - jak piszesz masz czas na działkę, jednak szczęśliwie możesz się spełniać przed blokiem.
Zazdroszczę dobrego sąsiedztwa. U mnie nie uchowałyby się takie ładne roślinki w takim miejscu, niestety. ;:222

-- 15 maja 2015, o 20:53 --

Uff ... zapomniałam pogłaskać tego ślicznego kocurka - czarnulka. Słodziaczek ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Petunie piękne a ten kwiatek na ostatnim zdjęciu- co to za odmiana :?: ;:306 Proszę go podrapać za uszkiem.
Wszystko pięknie rośnie i kwitnie. ;:333
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
kropka2
500p
500p

Post »

Lucynko ja również cieszę się że mogę mieć małą rabatkę pod blokiem .Sąsiedztwo mam dobre i wszyscy zaakceptowali fakt istnienia rabatki .Do tej pory nikt nic mi nie zniszczył ,zazwyczaj wszyscy przechodzą i podziwiają kwitnące roślinki.
Na działkę obecnie mam mało czasu bo mam zabiegi rehabilitacyjne ,mam też tatę którego zawożę na naświetlania , no i praca, a czas ucieka . Więc działka tylko z doskoku . Dziś ostatnie parapetowe wysiewy eksmituję na działkę . To już najwyższa pora chociaż jak popatrzyłam to,jeszcze tylko tytoń zostanie bo nie był hartowany.
Kocurka wymiziana .Piesio też.
kropka2
500p
500p

Post »

Dziś prawie cały dzień spędziłam na działce bo było słonecznie i cieplutko.
Posadziłam aksamitki rozpierzchłe bo już zaczynały kwitnąć w kuwetkach .
Wysadziłam powój i tytoń na miejsce stałe.
Przygotowałam też grządkę na pory , selery i pomidorki bo dostałam od sąsiadki .
Obrazek
Kukliki kwitną w całej okazałości.
Obrazek Obrazek
Pelargonie posadzone w donicy już prawie zakwitły,a kropliki wysadziłam na swoje miejsce.
Obrazek Obrazek
Pozostały jeszcze cynie do wysadzenia ale boję się ,że ślimaki mi je zjedzą.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kropko. Przepiękne już są twoje petunie. Gęste i takie obfite. Pełne też cudne, ale one chyba stojące są. Pewnie wysieję, żeby były do stojących pojemników. Ja zostawiłam sobie tylko kilka moich pełnych Bicola i wszystkie są pojedyńcze. Pokrój też taki krzaczasty. Pięknie już u Ciebie się robi. I pelargonie kwitną. Moje dopiero się zabierają.
kropka2
500p
500p

Post »

Witaj Jolu petunie amarantowe rosną dobrze ale wśród sadzonek niektóre różnią się i pokrojem i kolorem(od amarantowego do ciemno fioletowego , prawie czarnego) . Wydaje się ,że w skrzynkach mam posadzone dobrze ale mogłam posadzić jedną białą aby rozjaśnić całość kompozycji . Białe dopiero zaczynają kwitnąc , mają po 1-2 kwiatki i większość z nich wyniosłam na działkę bo mój balkon jest bardzo mały .Natomiast petunie pełne , te które wysiałam są stojące i w sumie to nie zachwyciły mnie , ja wolę zwisające . Stawiać doniczek nie mam gdzie bo na balkonie musi się zmieścić jeszcze mój kot i pies :-D
Jolu Twoje petunie widziałam i są śliczne .
x-o-a
---

Post »

W sumie mi się udały. Ale też różniły się pokrojem. W skrzynki sadziłam te typowo zwisające. Właśnie też takie lubię. Na posadzce wolę mieć miejsce na pomidory, bo nie mam gdzie poszaleć. Kropko. A te twoje białe ze zbieranych nasion to są typowo zwisające, czy też różne? Chyba w przyszłym roku posieję jedne. Te co wyjdą zwisające wrzucę na barierki a te które wyjdą do góry to kilka do donic. W tym roku za bardzo sobie napstrokaciłam. Fajnie, że masz działeczkę. Tam się można wyżyć i wszystko się zmieści. Warzywa jakieś też masz?
kropka2
500p
500p

Post »

Jolu te z nasion własnych mają cienkie , wiotkie pędy,małe listki i wszystkie sadzonki są jednakowe ,wśród nich nie ma odszczepieńców.
To zdjęcia tak na szybko .
Obrazek Obrazek Obrazek
Te z głównego siewu są z grupy Fortuna mają grube ,twarde pędy i duże liście ,często wiatr łamie gałązki. Obrazek
Dla mnie działka to coś fajnego i zamiast siedzieć w czterech ścianach idę sobie na spacer na działeczkę .Warzyw mam mało dosłownie zieleninę na zupę ,kilka ogórków ,szczypior ,sałatę , a to wszystko w ograniczonych ilościach w przeciwieństwie do kwiatów .Ja to lubię .
.
x-o-a
---

Post »

To te białe są bardziej udane. W sumie dobrze, też miałam zebrać w tamtym roku z takiej białej drobnej. W przyszłym sieję tylko nasiona tej drobnej fioletowej verandy, którą kupiłam w tym celu. Dziękuję bardzo.
kropka2
500p
500p

Post »

To mój nawy nabytek , na drugim zdjęciu wyhodowana z listka .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Piękne te syringie ! ;:333 Petunie w tym roku odstawiliśmy bo niby ładne ale od lipca już brzydną... kupiliśmy calibrahoe i zobaczymy :roll:
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Widziałam kompozycje z milion bells. Są piękne. Ale u mnie nie mogę nigdzie tych surfinii znaleźć. A jak nazywa się ten śliczny kwiat z listkami podobnymi do fiołka? mati1999 wskazał na syringie ale po wygooglowaniu wyskakuje mi tylko bez.
kropka2
500p
500p

Post »

MoniaK Moja nowo zakupiona roślinka to gloksynia . Na balkonie mam petunie typu surfinia to te amarantowe ,a te białe są z nasion zebranych w zeszłym roku z surfinii której pędy dorastały do 80 cm.Wysiałam je tak na próbę i jak na razie jestem z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Matko przepraszam za pomyłke ! ;:oj powinna być gloksynia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”