Przepisy i porady Beaty
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Biszkopt z kremem chałwowym
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem chałwowy:
20 dkg chałwy
20 dkg masła
10 dkg rodzynków
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
20 ml rumu lub innego alkoholu
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30-40 min.
Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem.
Polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem chałwowy:
20 dkg chałwy
20 dkg masła
10 dkg rodzynków
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
20 ml rumu lub innego alkoholu
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30-40 min.
Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem.
Polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3251
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pd kraniec Mazowsza pod Kozienicami
- Kontakt:
Ale mi narobiłaś smaku tym kremem chałwowym. Najwspanialszy smak z czasów dzieciństwa, tylko że teraz nie ma takiej przepysznej chałwy.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Domowy ser żółty
Składniki:
2 kg białego sera (takiego tradycyjnego w rożku)
2 litry mleka (nie typu UHT)
2 kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść kminku
sól
świeże zioła
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić, ostrożnie mieszając, pokruszony ser. Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby połączył się z masłem. Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Mieszać na ogniu ok. 5 minut, aż ser będzie ciągnący się i szklisty. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać kminkiem i rozmarynem. Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.
Ja robię z połowy porcji ,bez dodatku kminku i bez ziół.Taki bez dodatków najlepiej mi smakuje.
Składniki:
2 kg białego sera (takiego tradycyjnego w rożku)
2 litry mleka (nie typu UHT)
2 kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść kminku
sól
świeże zioła
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić, ostrożnie mieszając, pokruszony ser. Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby połączył się z masłem. Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Mieszać na ogniu ok. 5 minut, aż ser będzie ciągnący się i szklisty. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać kminkiem i rozmarynem. Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.
Ja robię z połowy porcji ,bez dodatku kminku i bez ziół.Taki bez dodatków najlepiej mi smakuje.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Domowy ser biały
Składniki
4 litry mleka wiejskiego (nie UHT)
Wykonanie:
Połowę mleka nastawić na zsiadłe. Gdy skwaśnieje, dolać do drugiej porcji mleka wcześniej ugotowanego. Pogotować razem kilka minut. Przelać na bardzo gęste sitko lub wlać na czystą, gęstą gazę bądź do lnianego woreczka. Odsączyć serwatkę. Serek ukształtować w dowolną formę.
Składniki
4 litry mleka wiejskiego (nie UHT)
Wykonanie:
Połowę mleka nastawić na zsiadłe. Gdy skwaśnieje, dolać do drugiej porcji mleka wcześniej ugotowanego. Pogotować razem kilka minut. Przelać na bardzo gęste sitko lub wlać na czystą, gęstą gazę bądź do lnianego woreczka. Odsączyć serwatkę. Serek ukształtować w dowolną formę.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Domowy jogurt GRECKI
Składniki:
1 mały jogurt naturalny
1 litr słodkiego mleka (nie UHT)
Wykonanie:
Mleko zagotować,odstawić na 2-3min zdjąć korzuch a następnie stopniowo dodając po 1 łyżce jogurt cały czas energicznie mieszając. Przelać do słoików,nakryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić na kilka godzin(całą noc).
Tak przygotowany jogurt można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Nie zjadać do końca, 1 szklankę należy pozostawić na następny jogurt.
Pyszny do deserów ja zastępuje nim śmietanę,zrobiony na nim koktajl owocowy jest bajkowo smaczny!
Składniki:
1 mały jogurt naturalny
1 litr słodkiego mleka (nie UHT)
Wykonanie:
Mleko zagotować,odstawić na 2-3min zdjąć korzuch a następnie stopniowo dodając po 1 łyżce jogurt cały czas energicznie mieszając. Przelać do słoików,nakryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić na kilka godzin(całą noc).
Tak przygotowany jogurt można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Nie zjadać do końca, 1 szklankę należy pozostawić na następny jogurt.
Pyszny do deserów ja zastępuje nim śmietanę,zrobiony na nim koktajl owocowy jest bajkowo smaczny!
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Przepisy i porady Beaty
Beata, odkopałaś fajny wątek, ciekawe z tą bitą śmietaną, wypróbuję na pewno.
pozdrawiam Ewa