Twoja kolekcja piękna i widzę że nadal się rozrasta
Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- majalis2013
- 500p

- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Ja też połknęłam ephi-bakcyla. Miałam w domu trzy ale dzisiaj przyszły do mnie listki 6 następnych
.
.
Agata
-
Aniakak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja temu epi to chyba zrobię tak że naszczepię nową roślinę i zobaczę jak stara roślina będzie sobie radzić bo powiem że trochę brzydko wygląda, taka trochę starucha zaniedbana .
Pozdrawiam Anna
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Witaj majalis2013
Epi to wdzięczne rośliny...i jak pięknie kwitną...nic to że pierwsze kwitnięcie po kilku latach, na takie widoki warto czekać
pokaż co tam masz
Aniu wytnij brzydkie liście zostaw te ładniejsze szerokie...będzie lepiej wyglądać...przymocuj liście do drabinek..mniej miejsca będzie zajmować...wsadź pod prysznic i dobrze zlej...ok. maja czerwca zacznie kwitnąć
Szczegóły co do wycinki u Henryka...generalnie wycinamy liście cienkie i wątłe oraz bardzo stare...Henryk podpowie jak je rozpoznać i tyle:-)
Epi to wdzięczne rośliny...i jak pięknie kwitną...nic to że pierwsze kwitnięcie po kilku latach, na takie widoki warto czekać
Aniu wytnij brzydkie liście zostaw te ładniejsze szerokie...będzie lepiej wyglądać...przymocuj liście do drabinek..mniej miejsca będzie zajmować...wsadź pod prysznic i dobrze zlej...ok. maja czerwca zacznie kwitnąć
Szczegóły co do wycinki u Henryka...generalnie wycinamy liście cienkie i wątłe oraz bardzo stare...Henryk podpowie jak je rozpoznać i tyle:-)
- majalis2013
- 500p

Jak na razie z moich trzech pierwszych to Epiphyllum anguliger,dwie kolejne NN ale przy jednym znam kolor kwiatów.
Dzisiaj przybyły dzięki jednemu z forumowiczów Jennifer Ann, Monastery Garden, Royal Rose, Show Boat, Soft Lights, Vulkan.
Teraz poszukam kilka małych rozmiarów
I muszę się nauczyć instrukcji obsługi
jak się zrobi cieplej wylądują w ogrodzie.
Dzisiaj przybyły dzięki jednemu z forumowiczów Jennifer Ann, Monastery Garden, Royal Rose, Show Boat, Soft Lights, Vulkan.
Teraz poszukam kilka małych rozmiarów
I muszę się nauczyć instrukcji obsługi
Agata
- majalis2013
- 500p

Mam nadzieję że za kilka lat będę miała z nich piękne okazy. Już mam dla nich przygotowane podłoże, takie samo jak dla moich pierwszych podopiecznych. Sprawdziło się, mają ładne przyrosty a mam je od późnej jesieni zeszłego roku. Ziemia liściowa z jeszcze rozkładającymi się resztkami, torf kwaśny i rozluźniacz ( przekompostowana kora lub sphagnum).
Agata
-
Aniakak

- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Mi się chyba zdaje że lepiej wyciąć wszystkie, i część ukorzenić i mieć nową młodą roślinę
Pozdrawiam Anna
- brombiel

Możesz i tak zrobić, odmłodzisz ją ale kwiaty będą dopiero za kilka lat...nic to one i bez kwiatów potrafią być piękne 
- brombiel

Wczoraj wymieniałam ziemię, czasem i doniczki...ale sprawdzałam też korzenie moich Epi przed zasiedleniem stojaków.
I proszę stojaki pełne:

Epiphyllum guatemalense stoi w szklanicy czekając na korzonki, ale miejsce już ma...

Epiphyllum chrysocardium ma nawet drabinkę pod kolor...

Za to dwa parapety prawie puste...

Epiphyllum łososiowe po wymianie ziemi i doniczki stoi samotnie na parapecie, przy pierwszych oznakach zdrowia dołączy do pozostałych na stojakach

Jakiś czas temu gdy urahne mi chorowało i bałam się że je stracę /na szczęście tak się nie stało/ dokupiłam liść urahne i przy okazji liście weisser riese i lovely melody. Wszystkie się już ukorzeniły więc wczoraj posadziłam je do doniczek wraz liśćmi już będącymi u mnie. Lovel melody otrzymał osobną doniczkę gdyż troszkę różni się odcieniem zieleni. Nowe oxypetalum też ma nową doniczkę ze względu na wielkość liścia.

I proszę stojaki pełne:

Epiphyllum guatemalense stoi w szklanicy czekając na korzonki, ale miejsce już ma...

Epiphyllum chrysocardium ma nawet drabinkę pod kolor...

Za to dwa parapety prawie puste...

Epiphyllum łososiowe po wymianie ziemi i doniczki stoi samotnie na parapecie, przy pierwszych oznakach zdrowia dołączy do pozostałych na stojakach

Jakiś czas temu gdy urahne mi chorowało i bałam się że je stracę /na szczęście tak się nie stało/ dokupiłam liść urahne i przy okazji liście weisser riese i lovely melody. Wszystkie się już ukorzeniły więc wczoraj posadziłam je do doniczek wraz liśćmi już będącymi u mnie. Lovel melody otrzymał osobną doniczkę gdyż troszkę różni się odcieniem zieleni. Nowe oxypetalum też ma nową doniczkę ze względu na wielkość liścia.
- mrooofka
- 1000p

- Od: 4 paź 2014, o 20:37
teraz trzeba zagospodarować te puste parapety 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Tak sobie pomyślałam, czy nie za mało światła będą miały na bocznej ścianie. Ja tak zaplanowałam ścianę boczną dla storczyków i okazało się to jednak za małą dawką energii. Ale ty to nie masz z tym bólu głowy - ja ściany przestawić nie mogłam, a ty możesz stojakiem jeździć i dostosować im warunki do potrzeb - może przecież stać naprzeciwko okna.
A te korzonki to w piwie lepiej rosną?
No to na ich zdrowie 
A te korzonki to w piwie lepiej rosną?
- brombiel

Żeby nie zapeszyć...nic nie będę mówić...niech odpoczywają...na raziemrooofka pisze:teraz trzeba zagospodarować te puste parapety
Według wstępnych analiz powinno być ok...ale gdyby co to faktycznie stojakiem mogę sobie pojeździć... jesienią i zimą na pewno będę jeździć...rozrywka też musi byćDAK pisze:Tak sobie pomyślałam, czy nie za mało światła będą miały na bocznej ścianie. Ja tak zaplanowałam ścianę boczną dla storczyków i okazało się to jednak za małą dawką energii. Ale ty to nie masz z tym bólu głowy - ja ściany przestawić nie mogłam, a ty możesz stojakiem jeździć i dostosować im warunki do potrzeb - może przecież stać naprzeciwko okna.
A te korzonki to w piwie lepiej rosną?No to na ich zdrowie
Piwo już sprawdzone...korzonki rosną w nim jak ta lala
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetnie rozwiązanie
. Bardzo ładnie wszystko to wygląda
, a po tak specjalnej odżywce, to będziesz prosiła roślinki, by przestały kwitnąć 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O... piwo to jednak dobra sprawa...
W każdym razie konstrukcja super, zasiedlenie już rokuje na wspaniałe widoki 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Doskonale to wygląda - tutaj 5tka za gustowne rozwiązanie.
Jednak podobnie jak Danusia mam wątpliwości czy światła/słońca wystarczy na tyle aby rośliny się nie wyciągały i kwitły.
U mnie w podobnym miejscu stoi kwietnik z hojami i nie wszystkim roślinom to odpowiada.
Tyle, że u mnie pokój od zachodu...
Jednak podobnie jak Danusia mam wątpliwości czy światła/słońca wystarczy na tyle aby rośliny się nie wyciągały i kwitły.
U mnie w podobnym miejscu stoi kwietnik z hojami i nie wszystkim roślinom to odpowiada.
Tyle, że u mnie pokój od zachodu...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.