Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Hej Sonia, dzisiaj to nawet u nas mamy prawdziwą wiosnę, ma być 14 stopni, więc aż żal w domu siedzieć.. Piszecie o pladze białego fiołka. Więc dodam od siebie, że to draństwo jest nie do pozbycia :twisted: . Przesiałam całą ziemię w rabacie (!) żeby się go pozbyć, a wystarczyły maleńkie kawałki korzonka i znowu wylazł...
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Prawdziwa wiosna u Ciebie u mnie ledwie co z ziemi odrasta i gdyby nie dobra pamięć, to bym nawet nie wiedziała, że to kwiaty :D Co do fiołka białego potwierdzał także, jest ekspansywny, Ciocia miała kępę... ma pole ;:306
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Z tymi ekspansywnymi roślinami to chyba różnie się dzieje. Pamiętam, że moja babcia miała konwalie. Pod płotem przy ogródku stała ławeczka i te konwalie rosły tylko tam, pod ławeczką i nigdzie więcej. Nawet jak chciałam pozrywać do bukietu i szukałam w innych miejscach to ich nie było. Sama zwalczam je z grządki i zawsze coś zostanie i gdzieś tam wybije. Od czego to zależy ??? Może od ziemi?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Soniu czy Tojeśc rozeslana gubi listki na zimę?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo na moim dzikim wschodzie ;:306 15 stopni i piękne słońce, pracowałam namiętnie w ogrodzie. Zostałam uprzedzona o ekspansywności i u mnie tak jest. Wyrywam wiosną kilkadziesiąt nowych, na szczęście łatwo je ograniczać. Liście tojeści robią się brązowe, ale same nie spadają, wiosną wyrastają świeże, stare giną. Jutro zrobię zdjęcie, nie wygląda teraz efektownie. ;:222

Helenko śniedek mnoży się z cebulek i siewek. ;:223 Czekam na cieplejszy czas, żeby wykopać byliny ze śniedkiem i ponownie je wsadzić, po jego usunięciu. Jak się tak zastanawiam, to moja lekka gleba sprzyja szybkiemu rozrastaniu się bylin.

Aneczko miałam go w tulipanach w ubiegłym roku, ale przy wykopywaniu udało mi się go pozbyć. Mam też w żurawkach i w czyśću wełnistym. ;:223 Myślę, że w takim miejscu będzie bezpieczny dla Twoich rabatek. ;:218 Wiosna słoneczna, posprzątałam dziś trawy, bo M wcześniej pojawił się w domu. Piła elektryczna i po 10 minutach wycięte. ;:215 Niestety potem godzinę sprzątania i mimo rękawiczek, ręce podrapane.

Aniu to jeszcze jedno doświadczenie, choć nie zawsze łagodne dla naszych rabatek i kręgosłupów. ;:145

Madziu, Zuzo, Malvy jutro porobię zdjęcia. Przez dwa dni ciepła widać, jak rośliny rosną w słońcu. ;:65 Jesteśmy bardzo niecierpliwe, ale zawsze tak jest, że nawet w tym samym regionie są miejsca cieplejsze i zimniejsze. U Ali pełno koloru w ogrodzie, choć bardziej na południe.

Sabinko może się zastanowię nad nim, ale przez dwa lata nie oddalił się zbytnio od płotu. ;:218 Skoro tak , to pewnie ten fiołek jednak wyląduje w kompostowniku.

Ewuś jolifleur pewnie masz rację, że gleba ma znaczenie. Posadziłam po kilka pojedynczych rozetek rozchodnika okazałego i po trzech latach, mam dziesięć razy więcej. Podobnie z nachyłkiem, dostałam jedną kępkę, a mam dwadzieścia. Dziesięć od dziś w kompostowniku. ;:306
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

No to właściwie powinnaś się cieszyć, że masz taką dobrą ziemię :;230 Pewnie niejedna osoba Ci zazdrości :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś pracuję nad nią trzeci rok. Jak zrobiliśmy wykop na fundamenty, to okazało się, że 20 cm ziemi, a dalej rudo-żółty piach. W części działki podnosiliśmy poziom, to nawieźliśmy lepszej ziemi, Tam mam warzywnik, trochę bukszpanów i lilii. W innych częściach daję co roku kompost i trochę gliny w dołki, jak sadzę rośliny. Zazdrościć mi będą, jak fiołki i śniedki zawładną terenem, dla nich gleba idealna. ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,u mnie śniedek siedzi w jednej kępie i się nie rusza nigdzie już któryś rok ,natomiast biały fiołek idzie wszędzie ,nie do opanowania,ale ja mam takie miejsca zacienione przez iglaki to tam im pozwalam być,dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś łudzę się, że fiołki ograniczone z jednej strony płotem z drugiej krzewami, nie rozlezą się po rabatach. ;:218
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Zosiu fiołek się wysiewa. Ograniczenie mu nic nie da. Jest ładny jak kwitnie,ale jak wysieje się w różnych miejscach to już trzeba reagować. Podobnie jest z śniedkiem. Kontroluj to, bo później pracy będzie dużo więcej . A szkoda ,bo ten czas można spędzić na czymś o wiele milszym . ;:108
Miłego dnia. Dziś u mnie rano było biało od szronu. :wit
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ten fiołek jest dobry dla kogoś kto nie ma zamiaru ciągle sadzic kwiatów :-D same rosną bez dozoru ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Anuleczka pisze:Też dostałam od kogoś już nie pamiętam białe fiołki. I niech szlak trafi nie mogę się tego teraz pozbyć. Masakra. I poco ja je posadziłam. ;:223
Aniu ciekawe kto Ci je dał :lol:
Mnie się też na początku podobały a teraz tępię ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dzięki. ;:196 Będę się mieć na baczności, jak mnie strach obleci wyrwę wszystkie. U mnie minus cztery przy gruncie, ale w dzień ponad piętnaście. Niestety nie miałam ani chwili na ogród. ;:174

Martuś nie żartuj sobie, mam dość śniedka. :evil:

Ewuniu to taka przypadłość zaczynających ogródkowanie. ;:306 Cieszymy się z każdej podarowanej sadzonki, a potem wariactwo z pozbyciem się.

Wczorajsze cięcie suchych traw. Jutro może uda się trochę posprzątać, pełno źdźbeł poszatkowanych przez piłę. Popikowana wykałaczką ostnica już się przyjęła.

Obrazek Obrazek

Ewa mewa przepraszam, :oops: ale zapomniałam zrobić w dzień zdjęcia tojeści rozesłanej. Mam tylko takie zdjęcie, wszystko brązowe koło Szmaragdów to tojeść. Trochę zielonych listków ma tam gdzie przysypana liśćmi. Obiecuję jutro rano wrzucić lepsze.

Obrazek
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Ale fajna ta twoja popikowana trawka... mnie nadal fascynuje, jak to potrafi tak raz-dwa i gotowe - roślinka - przytoda jest fascynująca.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko to takie niteczki, że niektóre jak się złapie dwie to tak pikuję, bo jest bardzo delikatna. Praca jednak warta efektu, jaki widać na rabacie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”