Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aniu w przydomowym ogrodzie łatwiej podpatrywać. Jak na wschodzie widać wiosnę, to u ciebie tym bardziej. :) Posiałam trzecią partię werbeny i popikowałam te maleństwa, które wzeszły. Jedną zniszczyłam. ;:145 Irysów wsadziłam około pięćdziesięciu na grządki, w donicy do towarzystwa tulipanom kilka.

Martuś dzięki, ;:196 najczęściej zaglądam na grządki, jak idę karmić ptaki. Zmieniły się prognozy, mają nadejść ciepłe dni, wszystko przyśpieszy. :tan

Aniu anias1 u mnie w południe padał deszcz ze śniegiem i zimno. Zaglądam do ogrodu, bo tęsknię, jak każdy, za wiosną. ;:65 Zapraszam, za kilka dni krokusy się rozwiną, a potem już wszystko, jeśli zima nie wróci.

Ewo, Aniu odezwę się na pw.

Beatko zajrzałam dziś we wszystkie zakątki. Tulipany, czosnki, sasanki, orliki, nawet jeżówki rwą się do życia. Borówki i porzeczka czarna ma małe listki. Będziemy się cieszyć, tylko te przymrozki niepotrzebne. ;:222

Aniu jasne, zapraszam z Ewą do siebie, pogadamy o ogródkowych problemach. :) Miskant nie kaprysi, rośnie i cieszy oczy.

Ewo dzięki pomożesz w naszej dyskusji. ;:215 Masz tak duże doświadczenie, że ewidentnie rozwiążesz problem.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mogę tego znaleeźć ;:223 , ale wciąż szukam ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu widzę,że krecik poszalał sobie i piaseczek wykopał taki jak u mnie :;230 .
Jakbyś miała coś na zbyciu to ja chętnie się uśmiechnę ;:108 .
Taka spękana ziemia u Ciebie -sucho ?
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

mewa pisze:
Malvy pisze:Pani w ogrodniczym powiedziała mi ostatnio, że jak Limelight robi się różowa to znaczy, że ma za kwaśno, wiedziałaś o tym Soniu?
Chyba jednak odwrotnie :wink:

Był na forum eksperyment tego typu jak dodasz dolomitu i kredy zrobi się całkiem buraczkowa ;:108 więc Pani chyba się coś pomyliło :wink:
zaraz poszperam może uda mi się znaleźć zdjęcie, lub autora eksperymentu

Mogłam też ja odwrotnie zapamiętać :) Trochę oszołomiona była tym, że już mogę rośliny kupić :lol: niemniej Twoje słowa Ewo potwierdzały by fakt, że można sterować kolorem hortensji przez pH gleby i to, że mogą potrzebować bardzo precyzyjnej kwasowości dla odpowiedniego kwitnienia...
No to Limelight może nie przebarwiać się jeśli ma dobre pH, czy nie może ???? ;:14
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Sterować możesz ogrodowymi jak napisała Sonia .
Większość bukietówek ma wybarwienie w genach, ale jest możliwe że zasadowy odczyn gleby zabarwia je bardziej intensywnie.
są odmiany które się nie przebarwiają w ogóle np Kyushu - tutaj mogę potwierdzić bo mam i zawsze jest biała. Podobno jeszcze White Diamond i jeszcze jakieś nowości - ale tych nie posiadam i nic na ich temat nie wiem .
Zauwazyłam równiez że hortensje rosnące w cieniu zdecydowanie mniej się wybarwiają
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam nikko blue, na razie w doniczce. To jest ogrodowa? Czy muszę kupić do niej specjalny nawóz do niebieskich hortensji? Zależy mi na intensywnym niebieskim.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ho ho ho! Jaki ciekawy temacik. :D Czyli jak dosypię dolomitu pod moje Wanilie Fraise Renhy to one wybarwią się jeszcze mocniej? :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Niko Blue jest podobno niebieska z natury . To ogrodowa
Aniu Najprawdopodobniej tak będzie - w watku o hortensjach jakiś czas temu było o tym eksperymencie.. ale zdjęć już nie ma.

-- Cz 05 mar 2015 21:10 --

Kilka hortensji dałam bratowej -ona ma ciężką zasadową glinę nic z nią nie robiła sadząc krzewy i jej hortensje są zdecydowanie bardziej wybarwione.
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Soniu jak miło zobaczyć u Ciebie wiosnę :) U nas zima na całego ;:145 A było już tak pięknie....
Natalia
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Ja muszę poczytać o rodzajach gleby. Nie znam się za bardzo.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Ale ogólnie bardzo śliska po deszczu. Ostatnio zrobiłam kulkę i się nią bawiłam bo była elastyczna i miękka. Mocno brudzi. Nie wiem czy to ił czy glina.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo dzięki za informacje ;:196 Z tym cieniem to nie sprawdzę, u mnie wszystkie na słońcu.

Mariolu kret w tą jesienną zimę buszuje. Może wyjada opuchlaki, których zawsze kilka wykopuję przy sadzeniu roślin. Ziemia rozmarzła i potworzyły się takie szczeliny. Na noc znowu zamarznie i coraz ładniejsze wzory wychodzą. ;:306

Malvy limelight u mnie się przebarwia, ale pod koniec kwitnienia. Na początku jest limonkowa, potem biała.

Martuś czytałam gdzieś, że niebieskie wybarwienie ogrodowych, zależy od poziomu glinu w glebie. Pewnie nawozy go zawierają. ;:218 Poznanie gleby jest bardzo ważne, bo rośliny mają określone wymagania. To co w jednym ogrodzie jest piękne i zdrowe, w innym męczy się i choruje. Sama popełniłam kilka takich błędów. :oops:

Aniu zrób próbę, będziemy się uczyć od Ciebie. ;:196

Natalio dzięki, ;:196 że dojrzałaś wiosnę, trochę jej mało, ale to dopiero początek marca.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu mam zakwaszacz glebowy - długodziałający żel , do Rh , Hortensji i Borówek .
Mam 1 Hortensję ogrodową , Rh 2 szt zabiedzone i 0 borówek :;230 .
Dostałam żeby wykorzystać w ogrodzie - zadziała?
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu nie mam pojęcia, nigdy nie używałam. Mnie znajoma ogrodniczka tłumaczyła, że najważniejsze jest przygotowanie dołka do sadzenia. Pod hortensje i borówki dawałam po 1/3 torfu kwaśnego, igliwia sosnowego i rodzimej gleby. Po posadzeniu nawożę raz w roku nawozem i raz gnojówką z pokrzyw. Na zimę korzenie podsypuję igliwiem.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ale tu fajne dyskusje o hortensjach ;:oj Sonia, pocieszyłaś mnie tym, że dałaś igliwie do dołka, przed posadzeniem. Zrobiłam tak samo nie czytając nigdzie na ten temat. Tak mi się skojarzyło, że skoro borówki lubią to czemu by nie sypnąć hortensjom. Później trochę miałam stracha, że może zrobiłam coś nie tak i zabiję moje jedyne 2 okazy :roll:
Słuchaj, jest jeszcze taka jedna sprawa..może podeślę ci moje siewy do pikowania?? ;:218 :lol: na samą myśl ogarnia mnie czarna rozpacz..Wyrosło 5 werben z czego, przy moim szczęściu 3 ukatrupię przy pikowaniu ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”