Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Pani w ogrodniczym powiedziała mi ostatnio, że jak Limelight robi się różowa to znaczy, że ma za kwaśno, wiedziałaś o tym Soniu?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu przykro mi, ;:196 ale jeszcze poczekaj, nawet dwa miesiące kiełkuje. Ja dziś chyba posieję trzecią partię. ;:223 Może potrzebuje więcej słońca, dłuższego dnia.:?:

Martuś jak masz fajnych sąsiadów, to czemu nie. ;:306

Zuza to miskant chiński Beauty Queen, tworzy duże kępy, ale zwarte, absolutnie nie ma rozłogów. Zimuje trzeci raz, dotychczas bezproblemowo. Mam ją w kilku miejscach, jest świetnym tłem dla kolorowych roślin. W tym roku będzie u mnie tłem dla iglaków na pniu i jeżówek różowych. Na pierwszym zdjęciu w lipcu, jak wszystkie trawy dość późno rusza, więc najlepiej sadzić z bylinami, kolorowymi krzewami.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, zapisane, zaklepane. Jest super ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może jakoś dam radę. Zawsze mogę zastawić cały stół w kuchni. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvy hortensje to rośliny kwaśnolubne, w innej ziemi słabo rosną i kwitną. Różowieją, bo taka ich uroda, związana z krótkim dniem i chłodami.

Martuś jasne, zjeść można byle gdzie, a rośliny mają swoje prawa, tak uważam. ;:306
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Soniu a jak długo masz te miskanty? chyba kilka ładnych lat. Nigdy u mnie w rodzinie nie było na działce traw ale jak dla mnie są piękne i powoli zaczynam się do nich przekonywać :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Myślałam raczej na zasadzie, że każda roślina ma swoje "od-do", więc chyba i hortensje mają prawo powiedzieć "dość", ale moja wiedza kończy się na tym, bo dopiero zaczynam eksperymentować. I tak mi się podobają Twoje hortensje ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dostałam w prezencie w 2012 roku. W doniczce było kilka listków, przez te trzy lata mam 7 sztuk w ogrodzie i kilka rozdałam, dzielę co roku. Okazałe dwuletnie kępy bez dzielenia mam dwie. Na zdjęciach to te z kłosami. Pozostałe są z dzielenia w ubiegłym roku więc mniejsze, jak ta z werbeną patagońską. Jolu ja nie mam siły na rośliny trudne w uprawie. Trawy wiosną zetnę i to jedyne prace przy nich. Jak Ci się podobają, to się nie zastanawiaj, będą rosnąć w jednym miejscu długo, co kilka tak trzeba prawdopodobnie dzielić, żeby odmładzać, ale moje ciągle dzielone, nie mają czasu się zestarzeć. ;:306

Malvy dałaś mi do myślenia, ;:180 kupię kwasomierz i zmierzę. Niestety moje doświadczenie niewielkie, a teoretycznie w każdym ogrodzie inna gleba, więc i efekty różne. Dopóki ładne, to się nie przejmowałam. ;:218
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Ja przed chwilą przeczytałam jeden artykuł i okazało się, że można sterować kolorkiem hortensji i te kolorowe można właśnie przez glebę zmieniać między czerwonym przez różowy aż do niebieskiego ;:oj Może trzeba byłoby zrobić sadzonki i każdej zmienić pH i w ten sposób przetestować robiąc tęczę :lol:
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja mam niby niebieską, ale chyba są takie nawozy do niebieskiej hortensji. Ona już mi listki wypuszcza. Ciekawa jestem jaka będzie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvy, ale to dotyczy hortensji ogrodowych, bukietowe to inny rodzaj, kwitną tylko na biało.

Marto masz ogrodową. :?:
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu miskant chiński Beauty Queen w ekspresowym tempie Ci przyrasta, muszę się za nią rozejrzeć ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

To prawda Soniu, artykuł mówił, że tylko "kolorowym" można zmienić kolor przez nawozy i pH, białe pozostają białe, co nie wyklucza zdania pani z ogrodniczego, że limelight i grandiflora (mówiła, że tylko te dwie) mogą nie przebarwiać się przy przekwitaniu jeśli mają odpowiednie ku temu warunki. O reszcie mówiła, że i tak się przebarwiają na różowo :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś zapraszam do mnie, masz blisko, podzielę się. :) Będę mogła porozmawiać z doświadczoną ogrodniczką. :tan

Malvy dziękuję, ;:196 będę mieć okazję do kolejnego eksperymentu. Tym razem ze zmianą pH gleby.

Trochę wiosny jednak widać. Nornice nie wszystko zjadły, tulipany i krokusy i czosnek główkowaty. Kret pracował od rana, wykopał podsypkę spod tarasu. ;:202

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozchodniki i sasanki

Obrazek Obrazek

Iryski i tulipany w donicy oglądam przez szybę.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu masz już taaakie tulipany?!!! ;:oj ;:oj ;:oj Co z tego że botaniczne (czyli wczesne, to mam na myśli). Zadroszczę Ci. :wink:
Ty weź się lepiej dogadaj z krecikiem nich Ci przygotuje doły w miejscu gdzie masz sadzić róże i powojniki. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”