Przepisy i porady Beaty
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Przepisy i porady Beaty
CIASTO MAJONEZOWE - przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
5 jaj, 1 szklanka cukru, 1szklanka majonezu , 1 olejek zapachowy 1 szklanka mąki pszennej , 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
SKŁADNIKI:
5 jaj, 1 szklanka cukru, 1szklanka majonezu , 1 olejek zapachowy 1 szklanka mąki pszennej , 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
CIASTO MAJONEZOWE BARDZO KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki, wiórki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki, wiórki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
CIASTO MAJONEZOWE BARDZO MIGDAŁOWE
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej ,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobno startych migdałów(mogą być płatki migdałowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,migdały i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej ,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobno startych migdałów(mogą być płatki migdałowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,migdały i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
CIASTO MAJONEZOWE - PIEGUS
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek zapachowy, 1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki maku
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,mak i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek zapachowy, 1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki maku
Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,mak i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
CIASTO MAJONEZOWE Z OWOCAMI
Korzystamy z przepisu podstawowego, przed pieczeniem układamy na surowym cieście owoce:jabłka,śliwki węgierki, twarde gruszki,twarde brzoskwinie.
Przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
Korzystamy z przepisu podstawowego, przed pieczeniem układamy na surowym cieście owoce:jabłka,śliwki węgierki, twarde gruszki,twarde brzoskwinie.
Przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Znakomite kanie w zalewie octowej.
Sezon grzybowy trwa,warto spróbować.PYCHA!!!!!!!!! Do przyrządzenia nadają się każde grzyby leśne a nawet pieczarka i boczniak.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby myjemy i odsączamy. Średnie zostawiany w całości, a te większe kroimy na cztery części. Następna czynność to panierowanie i smażenie. Panierujemy tylko w MĄCE i smażymy na sporej ilości OLEJU . Oleju po smażeniu grzybów nie wylewamy bo w tej (przypalonce) jest cały smak. Na tym samym oleju na którym smażyliśmy grzyby podsmażamy na delikatny złoty kolor CEBULE. Do każdego słoika (po dżemie) wkładamy 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i kolejno 1 łyżkę podsmażonej cebulki potem smażone grzybki i znowu cebulka. Gotujemy zalewę i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie pasteryzować).
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
grzyby olej
cebula mąka
przyprawy do słoika: pieprz , liść, ziele
ZALEWA OCTOWA:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Sezon grzybowy trwa,warto spróbować.PYCHA!!!!!!!!! Do przyrządzenia nadają się każde grzyby leśne a nawet pieczarka i boczniak.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby myjemy i odsączamy. Średnie zostawiany w całości, a te większe kroimy na cztery części. Następna czynność to panierowanie i smażenie. Panierujemy tylko w MĄCE i smażymy na sporej ilości OLEJU . Oleju po smażeniu grzybów nie wylewamy bo w tej (przypalonce) jest cały smak. Na tym samym oleju na którym smażyliśmy grzyby podsmażamy na delikatny złoty kolor CEBULE. Do każdego słoika (po dżemie) wkładamy 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i kolejno 1 łyżkę podsmażonej cebulki potem smażone grzybki i znowu cebulka. Gotujemy zalewę i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie pasteryzować).
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
grzyby olej
cebula mąka
przyprawy do słoika: pieprz , liść, ziele
ZALEWA OCTOWA:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa


SKŁADNIKI:
grzyby leśne
cebula
marchewka
czosnek
majeranek
listek
ziele angielskie
pieprz
sól
gorczyca
ZALEWA OCTOWA:
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Składniki zalewy zagotować, i gorącą wrzącą zalewą napełniać słoiki z grzybami.
Następnie odwracamy słoik dogóry dnem.(nie pasteryzować)
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby krótko obgotować i porządnie odsączyć.
Do każdego słoiczka (poj 1 litr) włożyć:
1 całą małą cebulkę nadkrojoną na krzyż
1 cały ząbek czosnku
1 listek
3 ziarenka ziela
8 ziarenek pieprzu
0,5 łyżeczki gorczycy
3 grube plasterki marchewki
1 małą szczyptę majeranku (tyle co się zmieści w dwa palce)
Do słoików z przyprawami dołożyć grzyby do 3/4 wysokości i zalać wrzącą octową zalewą.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa


SKŁADNIKI:
miód płynny
1 garść orzechów włoskich
1 garść orzechów laskowych
1 garść fistaszków
1 garść pistacji
Orzechy drobno posiekać nożem, każdy rodzaj oddzielnie. Wsypać pierwszą warstwę orzeszków do słoika i zalać dwoma łyżkami miodu, z kolejnymi gatunkami orzeszków postępować identycznie.Układać warstwami orzeszki,miód ,orzeszki miód itd. Odstawić na dwa tygodnie aby miód przeszedł aromatem.Mi najbardziej smakuje połączenie pistacji z laskowymi.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa


Ja je robię zamiast pączków.Nakładam małe porcje ciasta i potem nadziewam przy pomocy "strzykawki do dekoracji torów"
Najlepiej smakują z nadzieniem z ajerkoniaku.
Z marmoladą też dobre!
SKŁADNIKI:
2 jaja
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie średnio gęstej śmietany
2 pojemniki po śmietanie mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub troszkę otartej skórki pomarańczowej
Śmietanę zwykle trzeba rozrzedzić.
Można to zrobić dolewając odrobię: kefiru maślanki,mleka zsiadłego lub świeżego.
Śmietana ma mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego
Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto ma być gęste.
Nabrana łyżką porcja i położona na gorący olej nie rozpływa się na boki.
Zachować odstępy na patelni bo rośnie!!!
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju, na średnim płomieniu.
Można w/g uznania polukrować,posypać pudrem,oblać czekoladą.
Gdyby były jakieś pytania proszę pisać .
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa

0,5 szklanki bardzo gorącej herbaty
0,5 szklanki czystej wódki
0,5 szklanki miodu
1 gruby plaster cytryny
W dużym kubku zmiażdżyć cytrynę dodać miód i wódkę. Wymieszać łyżeczką i dolać gorącą mocną herbatę."Miksturę" wypić GORĄCĄ po gorącej kąpieli, najlepiej od razu w łóżku. Bardzo rozgrzewa a pot się leje.

- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Biszkopt z kremem chałwowym
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem chałwowy:
20 dkg chałwy
20 dkg masła
10 dkg rodzynków
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
20 ml rumu lub innego alkoholu
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30-40 min.
Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem.
Polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem chałwowy:
20 dkg chałwy
20 dkg masła
10 dkg rodzynków
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
20 ml rumu lub innego alkoholu
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30-40 min.
Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem.
Polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.