Cukier różany i inne przetwory z róż
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Najpierw się narobić żeby wydłubać te parszywe pestki a potem robić dżem? cała witamina C pójdzie w komin przecież. Naleweczka to rozumiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Iochroma Karpatię dostaniesz w Instytucie w Brzeznej.Na stronie jest telefon.Prowadzili też sprzedaż wysyłkową.
Też mnie interesuje dżem z owoców z róży.Dodam,że bardzo dobre jest też wino.
Też mnie interesuje dżem z owoców z róży.Dodam,że bardzo dobre jest też wino.
-
- 200p
- Posty: 263
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Polski biegun ciepła
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
A jaka pyszna jest nalewka na płatkach dzikiej róży (rosa rugosa).
300 gram płatków bez białych końców zalač litrem wódki odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące i co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie odcedzić nie wygniatając za bardzo płatków ,bo będzie gorzka . W garnku zagotować szkl. wody ze szkl.cukru ostudzić i wymieszać z nalewem.
Pychota i niebo w gębie .
300 gram płatków bez białych końców zalač litrem wódki odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące i co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie odcedzić nie wygniatając za bardzo płatków ,bo będzie gorzka . W garnku zagotować szkl. wody ze szkl.cukru ostudzić i wymieszać z nalewem.
Pychota i niebo w gębie .
Pozdrawiam Lucyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1128
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tarnów
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Postanowiłam nie jeść słodyczy, a przez przypadek trafiłam na tak smaczny wątek!
Marta
-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
O,ta naleweczka to musi być pyszna.W sezonie ją na pewno zrobię.
Już czuje ten smak i zapach.W zeszłym roku zrobiłam ocet różany,jest bardzo aromatyczny i ma śliczny kolorek.
Już czuje ten smak i zapach.W zeszłym roku zrobiłam ocet różany,jest bardzo aromatyczny i ma śliczny kolorek.
pozdrawiam,Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Beato możesz napisać jak robiłaś ten ocet?
-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jasne,bardzo proszę.
Sprawa jest prosta,na szklankę octu/ja dałam jabłkowy/ale można dać inny dodajemy garść platków różanych/ja obcinam białe końce/.Odstawiamy na tydzień.Po tygodniu odcedzamy płatki i przelewamy do buteleczki.
Gotowe.
Sprawa jest prosta,na szklankę octu/ja dałam jabłkowy/ale można dać inny dodajemy garść platków różanych/ja obcinam białe końce/.Odstawiamy na tydzień.Po tygodniu odcedzamy płatki i przelewamy do buteleczki.
Gotowe.
pozdrawiam,Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dziękuję Beato.W tym roku wypróbuję.
-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Polecam tem ocet,jest naprawdę fajnym dodatkiem do sałatek,deserów czy marynowania mięska.Robiłam jeszcze płatki rózy w alkoholu tz.czysta wódka lub spirytus w zależności co miałam pod ręką.Wtym przypadku ilość róży dzielilam na 3 porcje.Zalewałam najpier 1 część aż oddała kolor.Następnie cedziłam i postępowałam z 2 i 3 tak samo.
Wykorzystuje do nasączania np.biszkoptów tortowych.Oczywiście nie za dużo bo bardzo aromatyczne.
Wykorzystuje do nasączania np.biszkoptów tortowych.Oczywiście nie za dużo bo bardzo aromatyczne.
pozdrawiam,Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Taki spirytus różany to pewnie i z herbatką by dobrze smakował
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- -Neo-
- 50p
- Posty: 62
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Ireland
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Na wszelkie przetwory z płatków róż według mnie najlepsza jest Rosa rugosa (Róża pomarszczona) odm. 'Hansa'. Jest to bardzo duży krzew, bardzo obficie kwitnący. Jej płatki są wyjątkowo aromatyczne i mają głęboki kolor który pozostaje bardzo intensywny także po przetworzeniu. Moja babcia od lat robi z niej konfiturę w dość pokaźnych ilościach (dzięki obfitości kwiatów tej odmiany), obdarowuje nią także rodzinę i znajomych ku uciesze obdarowywanych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 913
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Tak właściwie, to czym różni się dżem, od konfitury?
Czy to jest to samo, tylko różnie nazywane , czy są jakieś subtelne różnice?
Pozdrawiam. Darek.
Czy to jest to samo, tylko różnie nazywane , czy są jakieś subtelne różnice?
Pozdrawiam. Darek.
- -Neo-
- 50p
- Posty: 62
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Ireland
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Przetwory z owoców lub innych składników dzielimy głównie na dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Dżem powstaje z owoców gotowanych z dużą ilością cukru i jeśli owoce zawierają mało pektyny dodaje się składniki żelujące takie jak naturalne pektyny jabłek, pigw, bzu czarnego lub cukry żelujące. Konfitura to owoce gotowane w gęstym syropie cukrowym bez dodatków żelujących. Mają bardziej płynną i mniej spójną konsystencję niż dżemy. Tak właściwie to co powstaje przez utarcie płatków róży z cukrem to przecier lecz w mojej rodzinie zwyczajowo (i błędnie ) nazywamy to 'konfiturą z róży'.