Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p
Od: 24 lis 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Czy Mini Size też kwitną?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fabian2 pisze:Czy Mini Size też kwitną?
- zerknij tutaj !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Witam
Mam do Was pytanie odnosnie przesadzania młodych roślinek.
Czy mam rozłożyć korzonki i je potem obsypać warstwa ziemi, czy zrobić dołek w który wsadzę roślinkę, na jaką głębokość ( wysokość) mogę przysypać kudex?
Przepraszam za tak głupie dla wielu z Was pytanie, ale nie chce ich zniszczyć i zapewnić optymalne warunki dla dalszego wzrostu.
Pozdrawiam
Sebastian
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2015, o 21:23

Post »

Sebastian - korzenie najlepiej rozłożyć. Zapewni to roślince stabilność. Na stronie adenium.pl znajduje się w miarę czytelne instrukcja przesadzania i rozkładania korzeni.

Obrazek
A to moje 7-dniowe A. Arabicum ( 3 sztuki). W tle malusieńkie A. Somalense ( z tego co widzę, to na 3 sztuki nasionek wykiełkowały 2 sztuki). Niestety do dnia dzisiejszego czekam na kiełkowanie A. Obesum - chyba coś poszło nie tak.

Obrazek
A to moje roczne A. Obesum. Niedawno podciętę. Kaudex na w miarę rozbudowany - nie jest to "tyka", jednak na tym zdjęciu słabo to widać. Nie ma się czym chwalić - jest w dość ciężkim stanie, w skutek kilku przejść, ale to właśnie moje pierwsze Adenium i na nim się uczyłam.

Zdjęcia robione telefonem, więc z góry przepraszam za ich jakość.
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna :)
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Justyna moim adeniaczkom poprawiło się po zmianie podłoża i po daniu nawozu. Spróbuj z tym swoim rocznym i w maju podetnij, ja też będę podcinać moje prawie 2 letnie ;)
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
nikola1234
50p
50p
Od: 11 paź 2014, o 10:03

Post »

Cześć ludziska. Bardzo, ale to bardzo chciałabym nabyć którąś z odmian tej pięknej rośliny. Czy są tu hodowcy, którzy mają malutkie sadzonki na zbyciu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jerzyk pisze:Mieczysław

Obrazek

Obrazek

W wypadku tych roślin faktycznie powtórzyłem dwie te same rośliny, ale na miejscu drugiej miało być inne zdjęcie, właśnie te z rośliną o bardzo podobnym kształcie liści do poprzedniej i pięknych wytwarzanych kwiatach wg poniższego zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Tą roślinę zmuszałem do tworzeniu nowych gałęzi poprzez przycinanie i efekt jest widoczny, roślinę okręcam wokół starych pędów.

Obrazek

Na tych zdjęciach widać wyraźnie poskręcane gałązki.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze:Tą roślinę zmuszałem do tworzeniu nowych gałęzi poprzez przycinanie i efekt jest widoczny, roślinę okręcam wokół starych pędów.

Obrazek
- muszę przyznać, że masz "dobrze" opracowany sposób "przekonywania" gałązek, żeby podczas takich skomplikowanych "przekrętów" o bardzo małym promieniu, nie ulegają nadłamaniu, połamaniu i nadaj rozwijają się, są ładnie i gęsto ulistnione ;:138 .
Mieczysław
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pola22 pisze:Justyna moim adeniaczkom poprawiło się po zmianie podłoża i po daniu nawozu. Spróbuj z tym swoim rocznym i w maju podetnij, ja też będę podcinać moje prawie 2 letnie ;)
Ja zrobiłam mega błąd na początku lutego i do dzisiejszego dnia nie wiem co mnie skusiło. Obcięłam Adenium i parę dni później przesadziłam. Na razie chucham i dmucham, żeby mu to nie zaszkodziło. Póki co jest ok.
Zastanawiam się jeszcze co zrobić z moimi 1,5-tygodniowymi siewkami... Zdjęcie dodałam w jednym z poprzednich postów. Ładnie wykiełkowały, są już w marę duże, mają te upragnione dwa listki, póki co miniszklarenka siedzi na letnim grzejniku. Zdejmować folię i zostawiać je jeszcze na grzejniku przez parę dni czy przełożyć już na zacieniony parapet, żeby delikatnie wygrzewały się w słoneczku?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładnie wykiełkowały, są już w marę duże, mają te upragnione dwa listki, póki co miniszklarenka siedzi na letnim grzejniku. Zdejmować folię i zostawiać je jeszcze na grzejniku przez parę dni czy przełożyć już na zacieniony parapet, żeby delikatnie wygrzewały się w słoneczku?
- jedyne co mogę doradzić, podpowiedzieć: Twoje młodziutkie sadzonki, powinny stać w bardzo jasnym i ciepłym miejscu, unikniesz tzw. "wyciągania" się sadzonek, dobry prawidłowy rozwój - sadzonek w początkowych miesiącach, jest podstawą jak będą rośliny rosły - wyglądały, kształtowały swój wygląd w następnych latach.

Możliwe, że za minimum kilkanaście dni, będę mógł oglądać kwiaty na jednym z moich Adenium. Pokazały się małe pąki kwiatowe, na jednej nowej gałązce, wyrastającej po jesiennym przycięciu:

Obrazek

Obrazek

- pąki kwiatowe są jeszcze zbyt małe, trudno "zrobić ostrą" fotkę,
- pokazać swoje kwiaty, zamierza to Adenium:

Obrazek
Mieczysław
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Dzisiaj przesadziłam swoje maluchy.Zostały w tych samych doniczkach tylko dostały nowe podłoże ponieważ poprzednie było już sfatygowane.Przycinanie planuję na początku kwietnia :)

Obrazek

Dwa Adenium arabicum które wysiałam w maju zeszłego roku straciły w grudniu listki i dopiero teraz zaczynają im wyrastać czuprynki.Natomiast dwa starsze (Adenium obesum i Adenium Thai Socotranum ) straciły zimą niewiele liści a teraz wyraźnie widać że zaczynają im wyrastać nowe :) Byle do wiosny .....
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mieczysław - czy dobrym pomysłem jest pozostawienie doniczki na grzejniku, żeby utrzymać cieplejszą temperaturę? Masz jakieś doświadczenia?
Halina - Twoje maleństwa wyglądają identycznie jak moje. Ile mają?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / czy dobrym pomysłem jest pozostawienie doniczki na grzejniku, żeby utrzymać cieplejszą temperaturę? Masz jakieś doświadczenia?
- doświadczenia w tym temacie nie mam żadnego, ale wg mnie jest to zbyt ryzykowne, ponieważ przy obecnych spadkach temperatury nocą, dostarczana do grzejników ciepła woda, może mieć zbyt wysoka temperaturę - ale mogę się mylić.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Justyna Ja bym je wstawiła na jakiś słoneczny parapet i myślę że będzie okej ;)
Pozdrawiam Paula
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

m-ucha Moje maluchy mają 10 m-cy :)

Adenium arabicum wysiane w maju 2014.Z pięciu nasion wykiełkowały tylko dwa.Mocno ucierpiały w czasie ataku przędziorków i jako jedyne straciły zimą liście.Teraz zaczynają czuć wiosennego blues'a :tan

Obrazek

Adenium obesum

Obrazek Obrazek

Adenium Thai Socotranum

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”