Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Sonia jest szczęściarą, bo ma jeszcze dużo trawnika ;)
Soniu, przewiduję, że jak dłużej będziesz na forum to trawnika zacznie ubywać :;230
Też kibicuję twojemu ogrodowi i podziwiam zapał ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu trawnik muszą widzieć dzieci, żeby wiedziały, że babcia chce grać z wnukami w piłkę. ;:108 A tak poważnie, to ja mam jeszcze miejsca przy domu, które w tm roku muszę ucywilizować. Zmniejszanie trawnika jeszcze musi poczekać, choć nieśmiałe plany już są. ;:14 Właśnie takie niezbyt piękne, ale poglądowo ważne są zdjęcia, na których widać zmiany. Dopiero jak na nie patrzę to widać, ile drzewa i żywotniki urosły. Świerki serbskie ponad metr, Szmaragdy ok. 70-80 cm, a przecież wsadzone trzy lata temu. Na Twojej zasobniejszej ziemi, rośliny szybciej urosną, niż na moim piasku. Widać, to już po brzozie i wierzbie. ;:215

Kasiu to Szmaragdy, szybko rosną, a ja mam dom blisko drogi. Na razie brak sąsiadów, ale wokół wszystkie działki budowlane, blisko miasta. Z pewnością zaczną się budowy i wtedy przynajmniej kurz z drogi zostanie zatrzymany i zachowamy trochę intymności.

Ewuniu trawnik czeka na przyszłe wnuki. ;:167 Ubywało go co roku, ;:204 ale na razie są inne priorytety, rabaty przy domu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pora pomyśleć o rabatach przy schodach, strona północna. Szerokość 80cm, około 1 m od schodów są zadaszone, więc rośliny muszą być stale podlewane. Mam dwie sosny szczepione na pniu, dwa małe cisy, jakieś trawy i trochę żurawek.
Lewa i prawa strona. Skleciłam projekt, oczywiście proporcje inne. Bardzo proszę o burzę mózgów, bo kompletnie nie mam pomysłu, jak to ma wyglądać.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U mnie tak zimowo jak na Twoich zdjęciach było tylko wczoraj wczesnym porankiem. :D Teraz nie ma ani śladu śniegu. :D
Tak jak wszelakie iglaki nie są moją pasją, tak uważam, że to one powinny stanowić główny element rabat przed domem, by te były reprezentacyjne nawet zimą. Zawsze można uzupełnić takową swoimi ulubionymi. :D
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Soniu Twoje floksy też miały kwiatki u mnie ;:196
Z sercem je wysłałaś w świat :D
Bożena
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, nie wiem jakie trawy wybrałaś pod dach, ale większość lubi teren wilgotno-podmokły.
Są oczywiście i takie które dadzą radę w suchszych miejscach, ale wyszukaj sobie takie odmiany, aby nie musieć stać przy rabacie z wężem i przy okazji zalewać i innych roślin, które niekoniecznie to lubią :)
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Soniu Przepiękną produkcję miałaś własnych roślinek :roll:
Przepiękna rabatka z białą cynią :)
Piękny krzak hortensji.Ukorzenione w 2012 roku maluchy piękne
Pięknych sarenkowych gości masz z płotem latem i zimą :wink:
Kosmosy śliczne, różyczka piękna :D
Poziomki, jakie piękne i dorodne Ci urosły
Pięknie Twój ogród wygląda w zimowej szacie
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Soniu :wit . Faktycznie szmaragdy poszły nieźle w górę. Oby i u mnie tak one rosły ;:173 . Zwłaszcza od strony drogi.
Trawnika trochę musi być. Zaczarowałyście mnie tymi hortensjami i wybrałam kilka patyczków u Ewci. Nigdy nie próbowałam takiego rozmnażania. Pomożecie?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, projekt zrobiłaś bardzo fajny, brawo.
... tylko 80 cm szerokości rabaty wydaje mi się nieco mało na takie nasadzenia. Jaką dużą koronę osiągną sosenki na pniu po kilku (kilkunastu) latach? Zasłoniłyby ci chyba widok z okien. Zastanawiam się również, jakie duże korzenie będą miały. Obawiałabym się sadzić tak blisko domu i bruku rośliny z dużymi korzeniami, żeby nie uszkodziły fundamentów i nie podniosły ścieżki. Na ścianie widzę również rynny, czyli rury kanalizacyjne idą pod ziemią, one także mogą zostać uszkodzone przez korzenie roślin. Cisy duże rosną, chyba że masz jakąś małą odmianę. To północna strona, widziałabym tam w roli głównej cieniolubne rododendrony (po jednym krzewie z każdej strony, może dwa, nie wiem, jaką długość mają rabaty), do towarzystwa skimmia, żurawki i trawa Red Baron. W miejsca między nimi możesz posadzić wiosenne cebulowe i kwitnące jednoroczne. Jeśli wysypiesz rabaty korą, ziemia dłużej zachowa wilgotność.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, nie doczytałam jaka to wystawa, ale wydaje mi się, że cieniste bardziej miejsce. Ja bym zaproponowała żurawki, hosty, rodosie, ciemierniki. Podoba mi się u Igi 23 przed wejściem, ma fajną rabatę. No, ale ja nie jestem mistrzynią w tworzeniu rabat uporządkowanych = formalnych :D . W moje zawsze i tak wedrze się chaos i ogólne zdziwienie. :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zgadzam się z Gosią co do wysokich drzewek na pniu. Z czasem mogą zasłonić widok z okien. Postawiłabym na coś równie zielonego, ale niższego. Z jednej strony umieściłabym jakiegoś Rododendrona, zielony przez cały rok i dodatkowo kwitnący na wiosnę, dodałabym kilka traw, bo nawet zimą potrafią być dekoracyjne i z jedną jeżówkę, żeby coś kwitło późnym latem :roll: Zanim trawy ruszą można by pokusić się o kilka cebul wiosennych, a pod nogi może jakąś różę okrywową, albo powojnik Arabella, on świetnie sobie radzi płożąc się wokół roślin... możliwości jest dużo i wszystko zależy jedynie od twojego gustu
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko też tak myślę, ale jakoś ciężko mi podjąć decyzję.

Bożenko cieszę się, :) wiosną pokażę, ale rozdzieliłam na małe kępki, więc rewelacji nie będzie.

Zuza mam te dwie nieszczęsne Hakonechloa macra, wyczytałam, że wytrzymają trochę cienia. To nie drzewo, łatwo wymienić.

Paulii dziękuję, zapraszam do pomocy w komponowaniu rabat. :)

Madziu Szmaragdy od drogi wiosną będą przycinane na jedną wysokość, spróbuję stworzyć żywopłot. ;:65 Hortensje z patyków, to niewielki koszt, a zawsze kilka się ukorzeni.

Gosiu dzięki za pomoc. Mam szczepione na 60cm pniu sosny Benjamin. Po dziesięciu latach wg szkółkarza mają mieć 40-50cm szerokości, pień na wysokość już niewiele urośnie. ;:202 Cisy zamierzam ciąć, zresztą one dość wolno rosną. Te dwa okna są mało znaczące, bo jedno z pomieszczenia gospodarczego, a drugie z kuchni, w której mam drugie duże. Dla rododendronów za wąsko. Też w pierwszej wersji myślałam o nich, nawet jeden tam rósł. Moje Helsinki kupione, jako 30cm maluchy już mają ponad 50 cm. Rabatka ma tylko 80cm szerokości po lewej, a po prawej zwęża się. Chodnik jest stale używany, więc byłyby niszczone. Niestety cebulowe nie chciały tam kwitnąć, za mało słońca. Wystawiam tylko na schody tulipany w donicach, jak już zakwitną. Czy Red Baron w cieniu wybarwi się, czy pozostanie zielony. :?:

Małgosiu tak, to północ i bezpośrednio przy ścianie domu. ;:223 Na rododendrony za mało miejsca. Ogrodu Igi nie mogę namierzyć. Hosty i żurawki na pewno będą, ciemierniki, to pewnie wyższa szkoła. ;:218 Ja lubię trochę porządku, ale pod sznurek raczej nie będzie nigdzie.

Sabinko Dziękuję. Drzewka mam szczepione na niskim pniu, na rodki za mało miejsca. ;:185 Niestety tylko barwinek tam kwitł, inne nie dały rady, za bardzo dom ogranicza światło.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ja też planuję żywopłot. Niestety nie wykluczy to ilość gapiów. Droga jest wyżej niż działka i wszystko widać i tak. Musiałabym szmaragdy puścić dużo wyżej. Ale jakoś wolę żywopłot. Jak gęsto posadziłaś żeby był właśnie żywopłot?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadziłam co 80cm. Ja planuję wysoki na ponad dwa metry, ale już będę ciąć, żeby się zagęszczały.
patka93

Post »

Witam :) Podczytuję Cie od dłuższego czasu i ...bardzo mi sie Twój ogród podoba :D z
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”