Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Post »

Aniu,czy siałaś kiedyś asarinę? To tak np,zamiast kobei.Kwiatki ma mniejsze ale ogólnie bardzo fajna roślina.Moim zdaniem bardziej jednak do wiszących pojemników niż jako pnącze.Śliczna kompozycja stokrotek i bratków,kolorki cudne. :D
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu, kiedyś wysiewałam kobeę...zeszły trzy sadzonki, zakwitły pod koniec jesieni...trzeba je jednak wcześnie wysiewać, kwiaty będą wcześniej...to jedno z najładniejszych pnączy...z chęcią wysiała bym je ponownie. Będziesz wysiewać w tym roku :?: Posadziłam na próbę
Ziemniaczkę sercowatą -też pnącze. Posadzone blisko siebie ładnie by wyglądały...ziemniaczka kwitnie na żółto, kobea na biało, niebiesko ;:173
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja mam chyba więcej szczęścia niż rozumku , moje kobee co roku gnieżdżą się w dość małych doniczkach , zarastają całe pergole i kwitną , zawsze miałam filetowe a o istnieniu białych nawet nie wiedziałam . Na pięć nasion jakie jest w torebce , co roku wschodzi mi trzy , nawet próbowałam zebrać i wysiać własne nasiona i tu poniosłam całkowitą klapę ;:223 . Ale prawda , wysiewam w lutym i nie dlatego żebym coś na ten temat wiedziała ale dlatego że mnie łapki swędzą ;:224 , dużo wody potrzebują , przynajmniej te moje w doniczkach . Też słyszałam że można przechować bryłę korzeniową ale nigdy nie próbowałam ;:185
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ania, ile sezonów liczy sobie Twój piękny Kardynał ? Jak mocno go przycinasz?
First Lady też osiągnęła imponujące rozmiary :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Kobeę trzeba wcześnie wysiewać i długo pielęgnować w warunkach domowych.Ona lubi ciepełko. Ja swoje sadzonki przesadziłam do większych donic i do końca maja trzymałam w domu. Na początku czerwca już spore sadzonki posadziłam do gruntu. Odwdzięczyła mi się burzą kwiatów i kwitła aż do mrozów. Zauważyłam też, że fioletowa gorzej wschodzi niż biała.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Styczeń...zimno i wiatr porywisty za oknem,nieźle zawiewa brrr. Na sianie jeszcze za wcześnie,czekam na luty,aby dni były dłuższe.
Brak słonka zniechęca do działania,dobrze,że chociaż kupiłam sobie storczyka kwitnącego.

Sabinko First Lady w pierwszym roku u mnie nie zachwycała,ale z roku na rok jest coraz bujniejsza.Dostała podpórkę,bo od nadmiaru kwiatów uginała się pod ciężarem do samej ziemi.Kobei jeszcze nie wysiewam,sprawdziłam,że w lutym wysiewałam nasiona...

Ula Pashminę ma u siebie w ofercie Ewcia (gloriadei):)

Moni w lutym wysiewałam dwie kobee i właśnie biała zaszczyciła mnie chyba sześcioma sadzonkami:) Fioletowa wzeszłą tylko jedna i niestety nie zdążyła zakwitnąć,lecz poszła w liście.

Dorotka a nawoziłaś swoją kobeę? Wyczytałam,że ona jest bardzo żarłocznym pnączem.Swoją zasilałam jedną łyżeczką nawozu na konewkę litrową do pelargonii:) To naprawdę pomogło,poszła jak burza.

Reniu do pomidorów to nie wiedziałam,ale ten nawóz to podobno i do powojników można stosować.

Edytko ja często uszczykuję pędy kobei.Raz,że lepiej się rozkrzewia,a drugie,że mnie nie zarośnie ;:306

Elwi dziękuję ślicznie za pochwałę:)
First Lady słabo u Ciebie rośnie? To aż niemożliwe,daj jej czas albo zmień miejscówkę...
Białe tulipany są śliczne,takie czyste,niewinne ach...jak nie zapomnę to dosadzę jesienią kilka...

Maju na moje nieszczęście jeszcze na działkę nie dotarłam.Ciągle o niej myślę,właśnie o tych czerwonych nosach,ale jak na razie jestem uziemiona w domu.Na dworze hula wiatr,pogoda nie sprzyja wyjazdowi ;:222
Wysianie kobei....ponownie się skuszę,nie pomyślałam,że tak dużo osób ją podziwia :uszy

Jolu spróbuj nawozić podczas każdorazowego podlewania,a zobaczysz efekty ;:333

Gosiu też się boję co w lutym,oby tylko nie powtórka z 2012 roku ;:224 kiedy 50 róż mi wymarzło...

Moni-vertigo ciekawe,czy moje róże już pokazują noski? Będę domniemywać,dopóki nie dojadę i na własne oczy nie zobaczę...

Gosiu Pepsi udała Ci się uprawa kobei?

Andziu kobea jest świetnym pnączem,a biała to już w ogóle.Poczekaj z siewem do lutego.Jak już wykiełkuje to sukces,po tym rośnie w mig.

Hypnosa asariny nie siałam i do tej pory nie znałam,ale z chęcią zaglądnę do google po info o tym pnączu.

Aniu 11 cieszę się,że udało Ci się wyhodować kobeę:) Ziemniaczka sercowata hmm nie znam kolejnej roślinki...
Fajnie,że dzielicie się nowinkami dla mnie:)

Chałaputku u mnie kobea na balkonie też rosła w małych doniczkach,bałam się,że nie zakwitnie,ale jednak chyba ten nawóz spełnił swoją rolę.

Aniu Kardynałka słabo przycinam,po kwitnieniu około 10 cm z gałązki,a on rośnie i co roku coraz większe krzaczysko...

Oto moje zeszłoroczne nasiona kobei

Obrazek

Po 14 dniach taka oto niespodzianka mnie spotkała ;:oj

Obrazek

Po 18 dniach listki już sporawe...

Obrazek

Rośniemy...patyczki do szaszłyków wspierają cienkie nóżki...

Obrazek

Tu rośnie już w donicy i ma pączka,moja radość sięgnęła zenitu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jest:) Warto było czekać...

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę,by znów wyhodowali okazy kobei i by zakwitły,a początkującym,aby się nie zrażali.
W pierwszym podejściu zaliczyłam falstart ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ja też i dlatego już jej nie sieję. Zakwitała jak trzeba było robić porządek i to tylko małą ilością kwiatów.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, w tamtym roku też siałam w lutym. Chyba trochę późno, bo pierwsze kwiaty pojawiły się.. z tego co pamiętam, dopiero w sierpniu. W tym roku spróbuję wysiać wcześniej (nasiona już zamówione :heja ) i zobaczymy co z tego będzie. O ile dobrze kojarzę to białą kobea chyba szybciej zawiązuje kwiatostany ;:108
P.S. sprawdzałam u Ewci i niestety póki co Pashminy nie widać ;:204
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duju ja doczekałam się sporej ilości kwiatów u białej,nasiona kupię,a co dalej zobaczymy:)

Sabinko biała kobea szybka panna jest i dla mnie niezawodna.
W tym tygodniu idę na poszukiwania nasion ;:108
Lobelię też posieję ;:333

Novalis

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O jaka ta twoja Novaliska jest piękna ;:oj Ja ciągle o niej myślę i boję się nabyć, bo takie różne opinie.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu nigdy do końca nie wiemy jak dana róża będzie się u nas zachowywać.
Novalis cały czas tworzy nowe przyrosty,nawet,jeśli nieciekawa pogoda je zniszczy,to szybko zawiązuje nowe :)
Nie lubię róż co skąpią kwiatów tak jak moja Heidi ;:222

Tulipany z B...zaczarowały nas swoimi kolorami,czekam na nie ponownie:)

Obrazek
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu energetyczne takie żółte tulipanki, też bardzo uwielbiane przeze mnie
Pashmine właśnie tam namierzyłam i zapisałam się w kolejce na maj :tan jest niezaprzeczalnie piękna
zaszczepiłaś mnie tą kobeą muszę się za nią rozejrzeć i posiać bardzo ładnie się prezentuje

Miłego dnia życzę
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, mogę śmiało powiedzieć, że jak byliny biedronowe to istna loteria, tak ich cebule spisują się znakomicie ;:108 Na Novalisa będę polowała w OBI. W tamtym roku mieli sporo fajnych odmian min Novalis, the Fairy, Ascot, Peace, Arthur Bell, Louise Odier czy Rhapsody in Blue..no w każdym razie było z czego wybierać i cena też fajna, bo za jedyne 6.99 ;:183
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Novalis jest naprawdę bardzo ładna. Piszesz ze Heidi skąpi u Ciebie. A mnie ta róża tak bardzo się podoba... Ciekawe, czy uda mi się ją zdobyć i jak będzie się u mnie zachowywać.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka u mnie dziś ładna pogoda,świeci słońce,jaka radość we mnie ;:138
Może uda mi się dziś pojechać chociaż na godzinkę? Po wielu dniach deszczu i wiatrów wreszcie promyki...na termometrze plus 8 stopni ;:oj
Obym tylko zdążyła,korci mnie oj korci ;:71

Ulcia cieszę się,że w maju dostaniesz Pashminę:) Ciekawa będę Twojej opinii o niej ;:224
Kobea to ciekawe pnącze,a jak zakwita to radość nie do opisania.
Te pestki sadzę do pojemnika z ziemią chudym czubkiem do góry lekko na skos,aby nie zagniwały:)

Sabinko gdzieś wyczytałam,że te z B w drugim roku kwitnienia już nie są takie ładne,albo zanikają...ależ jestem ciekawa jak będzie u mnie ;:108
Za różyczkę 6 złociszy? Oj szkoda,że ja nie mam u siebie OBI,często bym ten sklep nawiedzała ;:223

Madziu a może zamiast Heidi to Old Port ? Dziewczyny chwalą sobie tę różyczkę,a jest bardzo podobna do Heidi Klum ;:333

Pashmina

Obrazek

Tu kobea w rogu z powojnikiem Rhapsody ;:108

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”