Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Witam serdecznie :wit :wit
Jacku, Agnieszka pisze, że ma przy oczku łagodne miejsce i na pewno ptaki u Niej piją wodę i się kąpią. To wspaniały widok!
Ja wystawiam dwie większe miski z kamykiem pośrodku (aby miskę nie przewróciły większe ptaki) i tam i piją i się kapią. I dwie mniejsze tylko do picia. Najgorsze, że szybko zamarzają i dlatego muszę co jakiś czas dolewać ciepłej wody albo wykruszyć lód i nalać świeżej, najlepiej letniej wody.
Miłego dnia.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Macie rację... woda to bardzo ważny element w mroźnych okresach.

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrek, :wit bardzo fajne zdjęcie. Dziękuję.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
wojteks2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2013, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja gniotę orzechy włoskie i razem ze skorupkami wsypuję do karmnika. Na drugi dzień skorupki "wylizane"...
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orzechy, same pyszności: wróble i sikorki je wyłuskują ale też nimi nie pogardzi sroka, wrona, sójka... Wczoraj kupiłam orzechy włoskie w B a dziś w Polo w tym drugim sklepie o połowę tańsze. Chyba z plantacji w Afryce... :;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
wojteks2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja mam orzechy włoskie z własnego drzewa. Do karmnika przylatują wróble, sikorki, sójka, sroki i nawet zdarza się, że dzięcioł. Kupuję też słoninkę tylko nie soloną i najlepiej ze skórą bo bez skóry to bywa, że się urwie i tylko koty mają uciechę. Kupuję też w Lidlu knedle dla sikorek. Zimą pod dom przychodzą bażanty tylko nie wiem czym najlepiej je dokarmiać.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wojtek, jak mieszkałam w mieście to miałam działkę na której rósł orzech, teraz niestety, na wsi nie mam. Orzechy kupuje a są drogie. Knedle-gotowce to bardzo dobry pomysł ale jak zrobię kubeczki (na pierwszej stronie tego wątku można podpatrzeć) to mi wychodzi dużo taniej. Ze słonina masz rację, bez skórki, sam tłuszcz zaraz znika, bo oprócz kotów to i duże ptaki mają siłę słoninkę zerwać.
W sprawie bażantów, coś znalazłam dla Ciebie:
Cytat: Karmienie bażantów to temat rzeka, sam możne nie jestem specjalistą. Zapomnij o karmieniu bażantów jak kur. Bażanty muszą mieć znacznie lepsze jedzenie. Potrzebują białka nawet takiego pochodzenia zwierzęcego. Jak nie będziesz ich karmił jak trzeba wtedy albo będą się dziobać, albo będą wyglądać na zapuszczone. Najlepiej dawać mieszanki zbożowe. Kukurydza słonecznik, pszenica, owies, soja, gorczyca, rdest,len. Po prostu wszystko, po pewnym czasie zobaczysz ze w zależności od pory roku bażanty jedzą chętniej np kukurydze i owies, wtedy tego trzeba im dawać więcej. Warto wrzucić coś bardziej mokrego, zielonkę, zimą jabłka lub topinambur. Nie zaszkodzi od czasu do czasu dać jakieś mięso, ślimaka, albo jakieś inne odpady.
Pozdrawiam :wit
Adresy do moich wątków
wojteks2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję, postaram się skorzystać z tych rad. Pozdrawiam.
resu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 20:55
Kontakt:

Post »

Dziekuje Stasiu za aprobatę mojego karmnika. Tak, wykonałem go sam. 2014/2015 będzie jednak jego ostatnim sezonem. Zastąpi go karmnik większy o jakieś 300 procent, z zadaszoną cześcią, i dużym blatem odkrytym dla ptaków które niechętnie wchodzą pod daszek, takich jak zięba i trznadel.
Od kilku dni kiedy chwycił mróz mój karmnik prosperuje pełną parą. Zakupione 60kg słonecznika,20kg nasion oleistych,pszenice mam swoją. Słoninka na bieżąco. Do tego zbierane jesienią jarzębina,orzechy włoskie, jabłka, rodzynki i koszyczki ostów wraz z nasionami.
Kiedy spadnie odrobina śniegu, stołówkowanie zacznie sie pełną parą :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Resu! Twój karmnik jest bardzo pomysłowy i zabezpieczony przed czynnikami atmosferycznymi (ziarno w butelce, rynna ;:333 ) Można też obserwować wszystko na raz, pomimo lekkiego tłoku, ptaki sobie radzą.

Stasiu! Ja o łój zapytałam w pobliskim stanowisku mięsnym w markecie. Właśnie panie mi załatwiają. To się nazywa fachowo tłuszcz twardy zwierzęcy i nie ma go w sklepach, co najwyżej idzie do gastronomii albo na karmę.

Emilia! Twój karmnik, pomimo, że zgrabny i fajnie zabezpieczony przed warunkami atmosferycznymi, ma jedną poważną wadę - jest metalowy. Przy temperaturze -15 st.C jest zabójczy dla ptaków, które mogą sobie odmrozić kończyny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Miłka,nie pomyślałam o tym!!! Ale plama!!!Jutro będę na działce, więc coś zaradzę. Mam kółka wycięte ze sklejki (miał być stołeczek) i może dopasuję na dno tej patelni. Jeśli będzie za duże, zrobię tackę prostokątną , obramowaną listewkami, taką, żeby schowała się pod daszkiem.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Auriga
50p
50p
Od: 21 maja 2012, o 13:23
Kontakt:

Post »

U mnie ptaki korzystały z wody z psich misek, postawiłam wiec dużą miskę z wodą niedaleko karmnika.
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dziś zrobiłam 2 "paśniki" z łoju i nasion. Gdzieś czytałam, że łój jest lepszy, bo twardszy i nie klei się do dziobów.
Trochę pochodziłam za łojem, ale udało się. warto zapytać w sklepach, gdzie jest rozbiór z półtusz, czyli w dużych marketach. Ja dostałam w Selgrosie.
Chciałam, żeby "paśniki" były w miarę estetyczne. Nie wiem, czy spodobają się ptakom. O tym przekonam się w weekend, bo dzień krótki i będąc w pracy, nie mam okazji obserwować.
Nie dało się zmielić łoju na surowo więc pokroiłam i na patelnię:

Obrazek Obrazek

Jak się ściął - wtedy drobno zmieliłam, stopiłam do końca, przestudziłam i dodałam nasiona, takie mieszane:

Obrazek Obrazek

Kupiłam osłonki plastikowe, wyglądają jak z terakoty. Przewierciłam, przełożyłam sznurek, przelałam łój z ziarnami:

Obrazek Obrazek

Zastygły i gotowe. Muszę jeszcze powiesić, ale już ciemno, zrobię to rano.

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Świetna robota ;:138.
Ptaki będą zachwycone :D.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA, muszę się tutaj wpisać aby móc podziwiać Twoje zdjęcia i karmniki, kiedyś na działkę nosiłam ale zalewałam w pojemniczkach po ramie.Ja zdjęłam dzisiaj ze strychu klatkę po papużkach i zamierzam zrobić z niej stołówkę ptasią,jak zrobię to pokażę.

;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”