Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 paź 2014, o 21:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Agnieszko i Joanno, oczywiście, już piszę.
Myślałam, że będę za słodkie. Sama masa krówkowa jest słodka, ale z masą serową, razem smakują super. Oczywiście myślę, że do sera można zmniejszyć ilość cukru i też będzie dobrze.

72. BABECZKI Z MASĄ KRÓWKOWĄ I SEREM

Obrazek

Ciasto;

0.5 kg mąki
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka octu (ja nie dałam)
15 dag margaryny
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 żółtka

Wszystko razem zagnieść szybko. Schłodzić w lodówce. Niewielkimi porcjami wylepić foremki. Piec w 180*C, ok.15 minut.

Masa serowa;

50 dag sera - zmielić
3/4 szkl cukru
2 jaja
1 budyń śmietankowy
10 dag masła

Ser zemleć. Masło roztopić na małym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa zgęstnieje - odstawić. Ja gotowałam ok. 20 minut.

Upieczone, ostudzone babeczki.
Masa krówkowa .
Masa serowa.
Wierzch udekorować wg. upodobania.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzola11
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 paź 2014, o 21:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1219
Skąd: zachodniopomorskie

 ---
Pysznie wygladają te babeczki ;:333
Przepis zapisany :wink:

_________________
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
viewtopic.php?f=63&t=77927&start=1


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 25 paź 2014, o 18:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2131
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1
Justynko, cieszę się, że karkówka Wam smakowała ;:3 Nam Twoje buraczki bardzo posmakowały, robię jeszcze jedną porcję :D Babeczki kruche serowo-krówkowe muszę koniecznie spróbować, na samą myśl ślinianki zaczęły mi pracować :oops:

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 26 paź 2014, o 10:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Czytałam, dzięki za porady co do sera. Buraczki i nam smakują, dlatego pierwszą partię robiłam z 12kg ;)
Babeczki są super, wiadomo słodkie są od karmelu, ale pyszne :)

Wczoraj młody miał urodzinki, od szefostwa dostał przepyszny tort !!!

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 lis 2014, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
73. KARKÓWKA FASZEROWANA SZPINAKIEM

1.5 kg karkówki
1 cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
15 dkg surowego ryżu
pół pęczka szpinaku - może też być mrożony
pieprz, sól, olej


Karkówkę rozciąć, nie do końca, rozłożyć i rozbić na grubość 1 cm. Cebulkę pokroić i zeszklić. Na rozbita karkówkę rozsmarować musztardę, rozłożyć suchy ryż, cebulkę i oczyszczone listki szpinaku. Zawijać w rulon, obwiązać sznurkiem, skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku ok. 2.5 godziny, w temp. 180*C. Można podawać na zimno jak i na ciepło, pokrojone w plastry. Z powstałego wywaru, można mąka zagęścić i będzie pyszny sosik.

Obrazek

74. BAJKA

Upiec dwa ciemne biszkopty lub jeden gruby i przekroić na pół.
Upiec jasny biszkopt.

Biszkopt
4jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pienia

Jaja ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie wmieszać razem z proszkiem. Upiec w temp. 180*C, ok. 25minut.

Masa

1litr śmietany kremówki 30%
6 łyżeczek żelatyny
40 dkg galaretki w cukrze
cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Galaretki pokroić drobno w kosteczki. Śmietanę ubić, dodać do smaku cukier puder i letnia rozpuszczoną żelatynę oraz kosteczki galaretek. Masę podzielić na pół.

Przełożenie ciasta;
biszkopt ciemny
pół masy
biszkopt jasny
pół masy
biszkopt ciemny
polewa i dekoracja wg. upodobania

Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 lis 2014, o 07:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4937
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Ale fajnie :tan trafiłam na wątek kulinarny :tan
Wiem już, że kilka przepisów trafi do kajetu :D

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 lis 2014, o 20:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ewuniu :wit Sernik siedzi w piecu, będą zdjęcia na pierwszą stronę. Biszkopty popiekłam, roladę szpinakowa zrobię, zdjęcia i przepisy podam.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 7 lis 2014, o 14:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3167
Skąd: Poznań

 1 szt.
Justynko, czy znasz sposób na to, żeby senik nie upadał?

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 7 lis 2014, o 15:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Mój opada czasami, ale wczoraj czytałam w internecie, że ponoć dobrze jest go piec w kąpieli wodnej, wtedy nie opada i nie pęka. Ja nie robiłam nigdy, więc mój pęka i opada, ale jest świetny.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 lis 2014, o 11:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
75. MUFFINKI OWSIANO-BAKALIOWE

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Składniki

3/4 szklanki * płatków owsianych - u mnie błyskawicznych
1/4 szkl.* żurawiny
1 garść orzechów, pokrojonych
1 garść rodzynek
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
solidna szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
50 g masła


Foremkę na muffinki, wyłożyć papilotkami lub silikonowymi foremeczkami. Ja blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszką manną.

Suche składniki do suchych. Jaja ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło i jogurt. Do masy dodać składniki suche i wymieszać. Wkładać do foremek do 3/4 wysokości. Podane składniki są na 12 muffinek.

*Szklanka 200ml

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 lis 2014, o 12:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25967
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Justynko cudnie wyglądają Twoje muffinki, takich jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuję :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 lis 2014, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Agness, my wczoraj mieliśmy do kawki. Pierwszy raz piekłam z żurawiną. Smacznie, nie słodkie, więc jak ktoś woli słodsze to proponuję dać więcej cukru.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 19 lis 2014, o 08:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
76. ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przepis poleciła m Asma , zrobiłam go na urodziny córci.
Osobiście mi i R. nie smakowało, chyba ze względu na smak łososia, po prostu musisz go lubić. Wklejam przepis, a nóż komuś się przyda. Jest łatwy w wykonaniu, a co najważniejsze można go zrobić szybciej i może leżakować w lodówce. Zrobiłam go w czwartek wieczorem, a w sobotę był konsumowany ;)


-1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g -

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek, sól, pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno pianę, dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę ( taką z wyposażenia piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190*C. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia, tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności.
Wkładamy do lodówki, na kilka godzin.







77. BIGOS CYGAŃSKI

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1 kg mielonego
1 kg pieczarek
4 świeże czerwone papryki - może być słoik konserwowej , gdy nie ma świeżej
słoik ogórków konserwowych - że nie miałam dałam pół litrowy słoik kanapkowych curry ;)
2 cebulki
1 słoiczek koncentratu
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Mielone przyprawić tak jak zazwyczaj. Robimy malutkie kuleczki, smażymy. Osobno usmażyć pieczarki z cebulką. Dodać do mielonego, do tego pokrojone ogórki i paprykę, przesmażyć razem. Dodać koncentrat, przyprawić, podlać szklanką wody lub bulionu i dusić razem ok. pół godziny.



WERSJA Z CHIŃSZCZYZNĄ

1 kg mielonego
1 op. chińszczyzny 750gr - kupuję w B.
1 koncentrat pomidorowy
przyprawy

Mielone doprawiamy, robimy malutkie kuleczki, podsmażamy. Dodajemy chińszczyznę, smażymy razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy ok. godziny.






78. SALATKA Z TORTELINI

Obrazek Obrazek

1op. tortelini
20 dkg szynki konserwowej
1p. ananasa
1p. słodkiej kukurydzy
1 mały słoik majonezu
sól, pieprz, natka pietruszki

Tortelini ugotować, odsączyć. Ananasa pokroić w kostkę, szynkę także. Wszystkie składniki razem zmieszać, dodać majonez, doprawić do smaku. SMACZNEGO.







79. SAŁATKA WARZYWNA

Obrazek

ziemniaki
marchew
pietruszka
seler
Ugotować.

por
jajka na twardo
ogórki kiszone

Wszystko pokrajać w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Ilość warzyw wedle uznania. Wiadomo więcej na imprezkę, mniej dla siebie :wink:

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 19 lis 2014, o 09:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3167
Skąd: Poznań

 1 szt.
Justynko - cały wątek z zainteresowaniem przeczytałam, kilka przepisów skopiowałam i już czekam na okazję, żeby móc wypróbować. Widać, że wiesz o czym piszesz i że te przepisy są wypróbowane. Myślę, że zacznę od bigosu cygańskiego. Jak sądzisz, czy zamiast smażyć kopsiki nie można by ich było ugotować? Zastanawiam się, czy nie byłyby wtedy bardziej miękkie. Tylko nie wiem, czy nie straciłyby smaku. Próbowałaś może takich wariacji?

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Maniaa i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *