Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Oj szalejesz Anula ;:108
Ja juz tylko kupuje to co naprawdę muszę z cebulowych,wiem,że kusza nowości,ale kurcze , nie mam gdzie tego już pomieścić :roll:
Fajna rabatka powstaje,
A jakie masz już liliowce???
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Aniu. Piękne ogrodowe początki. Super, że masz tylu pomocników w swoich zmaganiach. Widziałam u Ciebie też moje ;:167 róże.
Wracam do czytania.
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

ANIU, doskonale pamiętam Was i Wasze wspaniałe dzieci, które poznałam na spotkaniu na Roztoczu.
Tak się składa, że pobyt na działce i obowiązki domowe nie bardzo pozwalają na to by usiąść przed monitorem - Tadeusz jest bardziej na bieżąco a wczoraj nawet pisał i wstawiał nowe zdjęcia.

Dzisiaj ja nie dałam za wygraną i z tej racji, ze wcześniej wróciliśmy do domu, po kolacji odbyłam długi spacer po Twoim ogrodzie. Kiedy widziałam te kamienie i czytałam o oczyszczaniu terenu to miałam przed oczami nasz ogród. A kamienie do tej pory usuwamy i pewnie jeszcze będziemy. Wasze prace przypominają mi nasze z tym, że my nie mieliśmy tak wspaniałych pomocników - macie naprawdę pracowite i udane dzieci. Nasze czasami się pojawiały ale i to się liczy.

Aniu, za Wami jest ogrom pracy. Z doświadczenia wiem,że kiedy widzi się efekty to zachęca do dalszego działania. Cieszy każda roślinka, każdy kwiat. A w Twoim ogrodzie jest tego mnóstwo. Już jest ciekawie a będzie jeszcze piękniej. Jesteś osobą zdolną, pracowitą i zorganizowaną, nic u Ciebie nie dzieje się przez przypadek. Wierzę, że uda mi piękny, urządzony przez Ciebie ogród zobaczyć na żywo.

Pozdrawiamy. Tereska i Tadeusz.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

:wit jak ja lubię oglądać takie zmiany ogrodowe ;:108 bardzo ładnie u ciebie ;:303 chociaż niedawno zaczęłaś to jestem ciekawy co będzie w przyszłym roku ;:65
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu (Anna11), ja miałam postanowienie, że przez dwa lata skupiam się na drzewach i krzewach, no i widać, jak mi to wychodzi ;:224 . Liliowce mnie najbardziej oczarowały i ich najwięcej przybyło, tak świadomie. Inne bylinki trafiły do mnie w większości jako prezenty lub z wymian forumowych i rodzinnych, więc siłą rzeczy zakładam bylinowe rabaty. W sumie to mnie cieszy, bo będzie kolorowo, zanim krzewy urosną.

Aniu (anabuko1), jak widać mnie brak miejsca nie ogranicza. Jeszcze :lol: . W dodatku zakochałam się w różanych angielkach i historycznych.

Liliowce, które mam to: Arctic Snow, Stella d'Oro, Moonlight Masquerade, Always Afternoon, Crimsons Pirate, rdzawy, cytrynowy, Baja, morelowa miniaturka i mieszanka różowych (również Summer Wine) od Tadzia (tade k). Jadą do mnie między innymi Bonanza, Super Purple, Romantic Rose, może żółty pajączek... Większość to tegoroczne nabytki, maluchy jeszcze, ale ten potencjał... ;:215. Na rabacie na razie różowo-fioletowo. Dosadzę żółte i kremowe.

:wit Dorotko, z różami dopiero zaczynam przygodę. Nie powstrzymałam się, chociaż taka byłam rozsądna i planowałam zaczekać do przyszłego roku.

Teresko, Tadziu, cieszę się bardzo, że znaleźliście czas na obejrzenie moich początków ogrodowych. Dziękuję, za miłe słowa. Mam kilka wymarzonych roślin z tych delikatniejszych i z nimi muszę poczekać, aż krzewy podrosną i przynajmniej częściowo zatrzymają wichury, ale nie potrafię się powstrzymać, kiedy trafię na ładną roślinę w moim zasięgu finansowym. Jakoś staram się trzymać ogólnego planu.

Mateuszu, cieszę się, że sprawia Ci przyjemność śledzenie zmian na mojej działce. Za rok pewnie niewiele się zmieni. Może za 2-3 sezony będzie już widać jakiś konkretniejszy efekt.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M się spisał ;:167 (po drobnych sugestiach 8-) ) i zamówił mi na urodzinki róże. No, sama wybierałam... Są jakieś granice zaufania do faceta, który początkowo chciał mi kupić sosnowe bonsai ;:224 . Nawet mi się podobają takie wystrzyżone iglaki, ale ich czas jeszcze nie nadszedł. To M jest miłośnikiem iglaków wszelakich. Śmiałam się, że mogę mu na imieniny kupić :lol: .

Oto lista ślicznotek, na które czekam:
1. Eden Rose
2. Jasmina
3. Uetersener Klosterrose
4. Yellow Charles Austin
5. Bremer Stadtmusikanten
6. Augusta Luise (wybierałam pomiędzy nią, a Chippendale i chyba trochę żałuję decyzji)
7. Larrisa
8. Rotkappchen - ten historyczny - ciemny róż.
Jeżeli macie te odmiany u siebie, bardzo proszę o uwagi odnośnie doboru najlepszego stanowiska. Najwięcej mam oczywiście słonecznej patelni, ale przy wjeździe by się zmieściła jakaś do półcienia. Ciekawe, czy Jasmina poradziłaby sobie na bardziej suchym miejscu. Idę szukać informacji ;:65
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Mam edena i jestem ciekawy ja będzie kwitł ;:65 podobno jest na początku trochę kapryśny ;:219 a chipendale pragnę i już bym go miał gdyby nie to że ktoś mnie godzinę wcześniej wyprzedził :evil:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu, ja miałam ochotę na Chippendale (zauroczył mnie w wątku Ani - anabuko1), ale M wydał niemal okrzyk zachwytu, gdy zobaczył zdjęcie Augusty Luisy, więc...
Przed wyborem rozsądnie wyznaczyliśmy limit cenowy ;:173 , bo nietrudno dać się ponieść tym ślicznotkom ;:215 . Aż mnie palce świerzbiły, żeby jeszcze dwie zaznaczyć, ale byłam dzielna!
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

No no , widać postępy . :) Ale ta Ajania mi się bardzo podoba , dopisuję ją do listy zakupów . :wink:

Ja też chcę na urodzinki roślinki . ;:215

Róże muszą być w każdym ogrodzie moim zdaniem bo są najpiękniejsze . :lol:

Tylko teraz czekać do wiosny ... :?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, różne czytałam informacje na temat ajanii. Ona jest zimozielona i bezproblemowa u mnie. Chyba mi się ukorzeniła sadzonka obłamana przez Janka. To młoda roślinka, ale sąsiadka ma okaz wielkości dorodnej chryzantemy, mniej więcej do kolan i pół metra średnicy. Nie widziałam na żywo kwitnącej. Mam nadzieję, że jesień będzie ciepła i zobaczę przed przymrozkami. Kwiatki ma podobne do wrotyczu, żółte kuleczki.

Jakoś tak pusto bez zdjęć, więc ponownie moje zwyczajne, lecz nadzwyczaj piękne stołówki dla motyli:
Obrazek

Obrazek

To maleństwo, to młodociana żurawka Southern Comfort od tade k. Sponiewierana nieco podlewaniem (zrębki wciąż jaaadą), ale widać jej śliczny kolor. Jak zmężnieje będzie okazała, w wielu odcieniach ;:333
Obrazek

Z takim bukietem wróciłam z jednego z ostatnich letnich spacerów z synkiem. Babie lato, a może już złota polska jesień...
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Southern to moja ukochana ;:167 mam właśnie ją od niedawna ;:173 na razie mam 13 róż i chipendalle musi dołączyć :evil:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, a ja dostałam taką ślicznotkę :heja .
Z róż mam dopiero 2 żółte NN: miniaturową i rabatową angielkę oraz 4 sztuki The Fairy. Z nowymi będzie 14. Jesteśmy na podobnym etapie :) .
mati1999 pisze: i chipendalle musi dołączyć :evil:
;:108
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ale piękne kwiatki masz . :) jakbyś coś kiedyś gdzieś z ta Ajanią działała to pomyśl o mnie . :)

A ja mam tylko 10 róż , muszę was dogonić z wiosną . :tan
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Nie żałuj,że zamówiłaś Augusta Luise. Jak przejrzysz mój wątek to zmienisz o niej zdanie. Kwitnie zabójczo ;:167 jest zdrowa i ma cudne, pachnące kwiaty.
Rotkappchen też jest u mnie zdrowa i ładnie kwitnie chociaż nie tak obficie jak A L, ale to maluch jeszcze.
Chipka mam, ale nie zachwyciła mnie ilością kwiatów, za to zdrowa. Dziewczyny mówią, że Chippendale tak ma...potrzebuje trochę czasu aby dorosnąć ;:108
O innych nic nie powiem bo ich nie mam. Jak coś to pytaj.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Bardzo ładny kolor tej żurawki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”