Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 sie 2014, o 20:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Moniko, ja zarabiam ręką.

Ancyk, ooo w takim razie dziękuję i polecam się na przyszłość ;:oj

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:50 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,może masz przepis na brzoskwinie w syropie?Pilnie potrzebuje.Jutro będę miec brzoskwinie i chcialam zrobić,zimą bedzie do ciasta.....i nie tylko :D

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 22:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
65. BRZOSKWINIE W SYROPIE

1 kg brzoskwiń
1 litr wody
40 dkg cukru

Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki. Można obrać ze skórki.
Ułożyć w słoikach.
Zagotować wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce. Słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.


Można zrobić inne owoce w syropie, np. gruszki, tylko trzeba dodać goździki dla smaku.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 23 sie 2014, o 07:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
;:196 Dziekuje .A jakis kwasek,cytryna zebybnie sciemnialy ,dodaje sie?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 26 sie 2014, o 08:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Przepraszam, że dopiero, ale jestem nad morzem. Do gruszek kwasek lub cytrynę -sok.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 21:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
66. PLEŚNIAK

Obrazek Obrazek

1,5 k. Kasi
3 łyżki cukru
4 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek (białka ubić z 1 szkl. cukru)

1 słoik wypestkowanych wiśni
u mnie - 8 średnich jabłek

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną zagnieść z 1 łyżką kakao. Jedno białe i kakaowe włożyć do lodówki.
Na spód blachy wylepić - pokruszyć jedno białe. Na białe ciasto, wyłożyć wiśnie, a następnie pół porcji ubitych białek. Na pianę zetrzeć cisto kakaowe, wyłożyć resztę piany i zetrzeć białe.
Piec ok. 1 godz. 15 min, w temp. 180*C.


Ja zrobiłam tak; całe ciasto zrobiłam białe, podzieliłam na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą do lodówki. Spód blachy wylepiłam większą częścią. Na to starłam surowe jabłka posypałam cynamonem. Wyłożyłam pianę z białek i pokruszyłam drugą, mniejszą część ciasta. Upiekłam i chłodne polukrowałam. Jabłek nie słodziłam.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 wrz 2014, o 08:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,melduję ,że wczoraj robiłam ogórki z papryką wg Twojego przepisu.Już przez słoik apetycznie to wygląda,aż ślinka leci.Ale otworzyć na razie nie pozwalam.

Upiekłam takie ciasteczka kukurydziane....
Obrazek

Blady kolorek wyszedł na zdjęciu,bo robione telefonem :oops:

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ann_30
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 wrz 2014, o 10:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1161
Skąd: Wielkopolska-okolice Konina

 1 szt.
Kochana placek łaciaty ze śliwkami zachwycił moją rodzinkę a przepis jest wręcz rozchwytywany ;:196 Dzisiaj piekę pleśniaka z Twojego przepisu ale zamiast jabłek dodam śliwki węgierki bo mam ich w tym roku mnóstwo.Już nie mogę doczekać się efektu :heja

_________________
Pozdrawiam-Ania
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl część 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 wrz 2014, o 12:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Aniu, bardzo się cieszę, że udają Ci się wypieki z moich przepisów. Pochwal się pleśniakiem.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ann_30
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 wrz 2014, o 14:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1161
Skąd: Wielkopolska-okolice Konina

 1 szt.
Oczywiście już się chwalę.Przepis jest bardzo fajny i na pewno jeszcze nie raz go upiekę bo dosłownie znika w oczach zanim zdąży się wystudzić.Jak już pisałam zrobiłam go ze śliwkami i do części ciasta dodałam kakao.Oto efekt:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam-Ania
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl część 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 6 wrz 2014, o 18:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Smakowicie wygląda. Jeszcze ze śliwkami nie robiłam, ale nic straconego :wink: Bardzo miło, że naprawdę Wam smakują.
Dzisiaj smażę powidła.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 12 wrz 2014, o 16:16 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,ja powideł jeszcze nigdy nie robiłam.Zrobiłam tylko nutelle ze śliwek.Potem daje ja do rogalików.Dzieci uwielbiaja ja z naleśnikami.
Jak myślisz czy to ciasto biało czarne ze śliwkami mogłoby posłużyć do ciasta fale dunaju?Nigdy mi to ciasto nie wychodziło.I tak sobie pomyślałam tam jest też biało kakaowe.Jakl myślisz?Tylko by chyba porcje trzeba było zmniejszyc?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 12 wrz 2014, o 21:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Myslę, że mogłoby, a jak zrobisz na większej blaszce to będzie niższe :wink: Jak robisz ta nutelkę ? Może podrzucisz przepis.
Powidła zrobiłam już drugi raz, tym razem z 6kg śliwek, jutro będą rogaliki ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 19 wrz 2014, o 21:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4240
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
67. KRĘCONY ZE ŚLIWKAMI


Obrazek Obrazek Obrazek

4 jaja - białka ubić
4 łyżki oleju
3/4 k. Kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. kartoflanki
1 szkl. mleka

owoce, u mnie śliwki, może być mus jabłkowy


Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Na każde żółtko, łyżka oleju, Dodać przesiane mąki z proszkiem, cukier wan. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać mleko.
Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, na to mus i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180C.

Dałam całe ciasto, na to poukładałam połówki śliwek.






68. POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Bardzo lubię ten przepis, powidła zrobiłam i bardzo, bardzo polecam. Krąży ten przepis na tym forum, postanowiłam wkleić go u siebie, bo na prawdę są super. I garnek cały i nie trzeba przy nich stać i mieszać, mieszać...


3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu

Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -( nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4-5 godzin ) .Garnek ma być odkryty.
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!
Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.
Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.






69. ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Obrazek Obrazek Obrazek

1 kg mąki
2 kostki margaryny
10 dkg drożdży
1 proszek do pieczenia 16g
4 jaja
0.5 szkl mleka
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto. Ciasto ma być gęste i podrosnąć po wyrobieniu. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniem - u mnie powidła z postu powyżej :) Zawijać rogaliki. Układać na blasze. Piec w temp. 150-160*C, przez 20-30 minut.





Moniko, wrzuć tu przepis na tą nutellę śliwkową, bo za mną chodzi. A Twój to już sprawdzony przepis

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: kero i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *