Mój mały raj- ogród Magdy
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój mały raj- ogród Magdy
Przez Twoją dalię Paso Doble nie usnę tej nocy... jedna z najładniejszych jakie widziałam...

Madziu
strony internetowej to nie znam, ale polecam market Biedron...dwa razy do roku można kupić różne cebulki, w opakowaniu zazwyczaj jest siedem cebul...tylko raz tulipany były pomylone, kolorem się zgadzały...kształt był tylko inny. Cebulki są zdrowe za niewielką cenę, nawet mieczykami byłam zaskoczona...kwiatostany urosły bardzo wysokie, kwiaty duże w ciekawym kształcie...myślałam że będą zwykłe pospolite
Inkarwilla kwitnie do tej pory, trzy szt były w środku...narcyz Brida lCrown zgadzał się gatunkowo. Czosnek ozdobny Moly też był taki sam jak na opakowaniu, cebulki drobne 15 szt w opakowaniu. Tojad Arendsii 3 szt, dopiero ma pąki kwiatowe...jak zakwitnie wrzucę fotkę. Tulipany po 7 szt w opakowaniu. Dalie cudownie Ci kwitną 
- persymona
- 200p

- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aneczko dziękuje musisz ją zakupić koniecznie jest urocza
mam nadzieje, ze przymrozki przyjdą późno w tym roku bo w tamtym całe dalie mi zmarzły bo delitakniusie są 
Anna i Ilonka dziękuje Wam za pomoc w sprawie sklepu
co do biedronki również robię tam cebulkowe i kłączowe zakupy i szczególnie zachwycona jestem z biedronkowych tulipanów no piękne i dorodne są a lilie premium też cuda cebule
na szczęście w moim pobliskim mieście biedronek jest z 10 więc wszystko można na spokojnie dostać gorzej z lidlem bo jest jeden i tam to wszystko zawsze wykupione :/
Anna i Ilonka dziękuje Wam za pomoc w sprawie sklepu
lato,lato,lato... echże ty :*
Wspaniałe kwitnienia
Kolory dalii obłędne! Też mam glicynię, na razie tylko się puszcza
Kolory dalii obłędne! Też mam glicynię, na razie tylko się puszcza
- persymona
- 200p

Smolka glicynia podobno kwitnie dopiero po 3-4 latach ja dopiero mam ją od tego roku jeszcze tyle trzeba czekać
może się zbuntuje i zakwitnie wcześniej
ale takie pnącze wokół altany mam nadzieje samo z siebie zrobi wrażenie 
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Madziu, i znów nowe roślinki widzę
, a dalie masz na prawdę przepiękne, mnie z kolei urzekła ta druga bez nazwy, chociaż Paso Doble też kusi
. No i tak oto pojechałam dziś do ogrodniczego i przyjechałam z kwitnącą, co prawda zupełnie inna ale dalią, tak mnie zauroczyła, że zapomniałam zapytać o jej nazwę
. Ciekawa jestem jakie cebulki zamówiłaś?
- persymona
- 200p

Ilonko dalia, która Cię zauroczyła jest z biedronki
i ta ceglasta też...niektóre roślinki warto tam kupować
Widziałam Twoją nową dalię jest przepiękna ma cudny kolor pomyśle o tym kolorze na wiosnę
a z cebulek między innymi zamówiłam: tulipany angeliqe, narcyz replete, irys bródkowy going ma way, pustynnik himalajski pinokio, liliowiec strawberry candy i parę innych 
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ilono i ja mam tę dalię z Biedry, co Cię tak zauroczyła. Nazywa się ona Mystery Day. Jak chcesz możemy zrobić jesienią lub wiosną zamianę. Wyślę Tobie całą karpę (a wyrosła w tym roku potężna sztuka) a Ty mnie wyślesz coś innego. Niekoniecznie dalię.ilona2715 pisze:Madziu, i znów nowe roślinki widzę, a dalie masz na prawdę przepiękne, mnie z kolei urzekła ta druga bez nazwy,
- persymona
- 200p

Wczoraj wieczorem zrobiłam parę zdjęć ( nie było dobrego światła)
Nowa chryzantema teraz jest w wazonie ale chyba trafi do gruntu (gdy spytałam pana w ogrodniczym czy jest zimująca to powiedział, że nie ma chryzantem zimujących w gruncie...no ręce mi opadły)

rabatowa

NN

rabatowa

drobniutka z lidla

teraz moje anomalia szafirki wychodzące drugi raz w tym roku z ziemi, i rh wypuszcza pojedyncze kwiaty

początki mojego cebulkowego szleństwa

oprócz widzianych biedronkowych tulipanów
szachownica Rubra Maxima
narcyzy Obdam
narcyzy Petit Four
Nowa chryzantema teraz jest w wazonie ale chyba trafi do gruntu (gdy spytałam pana w ogrodniczym czy jest zimująca to powiedział, że nie ma chryzantem zimujących w gruncie...no ręce mi opadły)

rabatowa

NN

rabatowa

drobniutka z lidla

teraz moje anomalia szafirki wychodzące drugi raz w tym roku z ziemi, i rh wypuszcza pojedyncze kwiaty

początki mojego cebulkowego szleństwa

oprócz widzianych biedronkowych tulipanów
szachownica Rubra Maxima
narcyzy Obdam
narcyzy Petit Four
Świetne zakupy, jam coś innego wyszperałam...czosnek ozdoby Mount Everest, krokus Spring Beauty...widziałam posadzonego w większej ilości...widok był niesamowity. Irys Katharine Hodgkin...wszystko pójdzie w osłonkach do ziemi, myszowate dalej grasują
Szafirki tak mają, przezimują pod śniegiem bez problemu
Madziu jeśli Masz Miedzian, pomocz cebulki 20 min przed posadzeniem...ładniej rosną nie łapią chorób grzybowych, babeczka na targowisku kiedyś tak mi poradziła...sprzedawała duże cebulki lilii. W tamtym roku tak posadziłam cebulki, wyrosły i ładnie kwitły w tym sezonie.
- persymona
- 200p

Aniu na pewno kupie ten miedzian i zrobię tak jak poradziłaś
Ja kiedyś również sadziłam w osłonkach ale zaraz roślinki nie mały miejsca boje się tylko uciekających w głąb ziemi tulipanów ale postanowiłam, że będę je wykopywać co dwa lata i od razu sadzić od nowa, co do myszowatych na szczęście jak na razie u mnie ich nie ma
Piękne roślinki kupiłaś będziemy je podziwiać wiosną 
Doszłam do wniosku że cebulki trzeba w lipcu wykopać, przesuszyć i posadzić od nowa...zabezpieczyć od nowa środkiem grzybobójczym...tak zrobiłam, czekają na posadzenie...lepiej rosną i kwitną...tulipany za długo posadzone w jednym miejscu miały tylko liście, nie kwitły. Zmiana miejsca też im służy...do osłonki dostały wymieszaną ziemię ogrodową z kupiona w Biedr...urosły do normalnej wysokości. Wcześniej wyglądały jak karzełki...widocznie ziemi brakuje jakiegoś nawozu. Po podlewaniu gnojówką z pokrzyw, ziemia jest troszkę lepsza...ale czy to wystarczy żeby dobrze rosły, nie wiem 
- persymona
- 200p

Ja zawsze wiosną podlewam rabaty humusem a potem jeszcze takim uniwersalnym nawozem z 2 razy może im to pomaga, a jak je wykopuje to wsadzam niekoniecznie w to samo miejsce ale od razu to chyba z lenistwa
ale jak na razie ładnie kwitną więc chyba im to wystarcza, ale jakby były chore to rzeczywiście dobrze by było je odgrzybić.
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
O, jak tu się zacebulkowało
Ja też trochę zamówiłam, starając się ograniczać zapędy, co nie było łatwe. Zamawiam zawsze w Benexie i generalnie jestem zadowolona
Ciekawe czy z Biedry już wszystko wykupiłaś czy zostalo coś dla mnie...
Ciekawe czy z Biedry już wszystko wykupiłaś czy zostalo coś dla mnie...
- persymona
- 200p

Aniu za Twoją radą postanowiłam wykopać cebule bo trochę zaczęłam się martwić co się z nimi dzieje i dobrze zrobiłam parę cebul zgniło bo u mnie ciągle pada i pada a reszta się potroiła
niby dobrze ale miejsca dla nich nie miałam...jeśli w przyszłym roku znowu się powielą trzeba będzie się powymieniać:D
Za rok zrobię jak mówiłaś wykopie je w sierpniu.
Jolu Ja w tym roku w biedronce poczyniłam bardzo delikatne zakupy ale jeszcze ich nie zakończyłam bo na parę rzeczy jeszcze poluje
Co do tego Benexu to bardzo różne opinie do mnie docierają. Ja w tym roku dużo cebulek kupiłam w ogrodniczym i jestem zadowolona z ich jakości szczególnie narcyzy, cebule są podwójne i ogromne po 1zł.
Za rok zrobię jak mówiłaś wykopie je w sierpniu.
Jolu Ja w tym roku w biedronce poczyniłam bardzo delikatne zakupy ale jeszcze ich nie zakończyłam bo na parę rzeczy jeszcze poluje