Koleus Blumego cz.1
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Koleus Blumego
tija
- dzięki. Wiem przynajmniej, że nie ma co o nie zabiegać przez zimę ...... roślina do wnętrz i krótkotrwała 
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ooo znalazłam wreszcie roślinę/szczepki, którymi zostałam obdarowana.
Kazano mi je trzymać we wodzie, aż puszczą korzenie.
Kazano mi je trzymać we wodzie, aż puszczą korzenie.
Pozdrawiam Kaśka
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Biedronka641 piękny zestaw kolorystyczny.
Czy ten zielony po lewej - odmiana Brooklyn Horror nie zmieniła w sezonie barw bo widzę,że głownie zieleń dominuje ?
Niedawno dostałam sadzonkę i nie mam własnego doświadczenia w jego uprawie. Liście faktycznie ma takie ... prosto z horroru wzięte bo kształt trudny do opisania....
Mozaika na liściach Coleusa Fairways Mosaic ( chyba bo czasami z fotki można pomylić sie w określaniu odmian) w pięknych kontrastach.

I zbliżenie kilku innych ciekawych z barwy lub faktury liści
Burgundy columns

SATURN

FLAMINGO

CINNAMON

OTELLO WHITE

TILT A WHIRL

SAY CHEESE

SOLAR FLAIR

Właśnie dziś zrobiłam sobie pierwsze nasadzenia koleusów z odmian, które wybrałam na następny sezon. Lubię robić to stopniowo aby nie pomylić etykiet z napisami.
Dość szybko ukorzeniają się w wodzie , to dobra cecha przy rozmnażaniu.
Mam 38 różnych odmian i 2 niezidentyfikowane ,pracy przy nich niewiele a radości mnóstwo bo ich zmienność kolorystyczna wciąż mnie zaskakuje . Dlatego tez robiąc z nich kompozycje warto wiedzieć jaki jest ich kolor przy pełnym nasłonecznianiu bo tylko wtedy mają intensywne kolory .
Mnie zdarzają sie wpadki
i juz wiem,że niektóre odmiany powinny rosnąć solo
Czy ten zielony po lewej - odmiana Brooklyn Horror nie zmieniła w sezonie barw bo widzę,że głownie zieleń dominuje ?
Niedawno dostałam sadzonkę i nie mam własnego doświadczenia w jego uprawie. Liście faktycznie ma takie ... prosto z horroru wzięte bo kształt trudny do opisania....
Mozaika na liściach Coleusa Fairways Mosaic ( chyba bo czasami z fotki można pomylić sie w określaniu odmian) w pięknych kontrastach.
Moje wszystkie koleusy rosną pod chmurką czyli na działce w gruncie i różnych pojemnikach, a także w skrzynkach na zewnętrznych parapetach okien mieszkania w bloku więc nie nazwałabym ich jako rośliny do wnętrz ...Ruda2011 pisze:tija- dzięki. Wiem przynajmniej, że nie ma co o nie zabiegać przez zimę ...... roślina do wnętrz i krótkotrwała

I zbliżenie kilku innych ciekawych z barwy lub faktury liści
Burgundy columns
SATURN
FLAMINGO
CINNAMON
OTELLO WHITE
TILT A WHIRL

SAY CHEESE

SOLAR FLAIR
Właśnie dziś zrobiłam sobie pierwsze nasadzenia koleusów z odmian, które wybrałam na następny sezon. Lubię robić to stopniowo aby nie pomylić etykiet z napisami.
Dość szybko ukorzeniają się w wodzie , to dobra cecha przy rozmnażaniu.
Mam 38 różnych odmian i 2 niezidentyfikowane ,pracy przy nich niewiele a radości mnóstwo bo ich zmienność kolorystyczna wciąż mnie zaskakuje . Dlatego tez robiąc z nich kompozycje warto wiedzieć jaki jest ich kolor przy pełnym nasłonecznianiu bo tylko wtedy mają intensywne kolory .
Mnie zdarzają sie wpadki
- koniczynka2014
- 1000p

- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Krysiu dziękuję za pochwałę moich i za podanie odmiany mojego koleusa. Ten zielony faktycznie ma inne liście niż pozostałe .Nie zauważyłam,aby zmieniał kolorki. Jest ciemno zielony. Zauważyłam tylko,że gorzej się ukorzenia.
Piękne odmiany ich zgromadziłaś. I to ile
. Wszystkie przepiękne. 
Piękne odmiany ich zgromadziłaś. I to ile
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
koniczynka2014 - Dorotko pogoda faktycznie zmienna ale w tej chwili temperatury nocne bardziej powinnyśmy kontrolować bo ponoć koleusy na temperaturę poniżej 8 st C już narzekają
Na działce kilka pojemników planuje wnieść do szklarenki aby dłużej cieszyć sie nimi.
natomiast te za oknem w bloku niech stoją tyle ile sie da bo takich skrzynek nie mam gdzie wnieść. Czasami jak jest załamanie pogody np 2 lub 3 dniowe spadki a potem powrót to na noc wstawiam do środka a rano powrót..
Matecznych roślin nigdy nie przechowuję. Tnę sadzonki, ukorzeniam w wodzie i sadze po 2 lub 3 różne odmiany w jednej doniczce . Tylko nieliczne rosną pojedynczo. Przy takim podejściu 10 doniczek to 30 odmian , które swobodnie dadzą mi sadzonki wiosną na tyle abym mogła wszystkie aranżacje zrealizować.
Kolorki Twoich śliczne , aż żal ,że powoli sezon sie kończy. Czy każda odmiana rośnie osobno ?
Biedronka641 - Alu koleus Brooklyn Horror powinien wybarwić liście ciemnym fioletowym marginesem i wtedy wygląda fantastycznie.
Na działce kilka pojemników planuje wnieść do szklarenki aby dłużej cieszyć sie nimi.
natomiast te za oknem w bloku niech stoją tyle ile sie da bo takich skrzynek nie mam gdzie wnieść. Czasami jak jest załamanie pogody np 2 lub 3 dniowe spadki a potem powrót to na noc wstawiam do środka a rano powrót..
Matecznych roślin nigdy nie przechowuję. Tnę sadzonki, ukorzeniam w wodzie i sadze po 2 lub 3 różne odmiany w jednej doniczce . Tylko nieliczne rosną pojedynczo. Przy takim podejściu 10 doniczek to 30 odmian , które swobodnie dadzą mi sadzonki wiosną na tyle abym mogła wszystkie aranżacje zrealizować.
Kolorki Twoich śliczne , aż żal ,że powoli sezon sie kończy. Czy każda odmiana rośnie osobno ?
Biedronka641 - Alu koleus Brooklyn Horror powinien wybarwić liście ciemnym fioletowym marginesem i wtedy wygląda fantastycznie.
Dostałam kilka szczepek koleusów wstawiłam je do wody. Ile potrwa zanim puszczą korzenie??? 
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
U mnie trwało to tydzień. Teraz mam zagwozdkę - wsadzę do doniczki i ????
Przetrwają zimę ?
A może tak w kółko urywać końcówki i ukorzeniać ? Aż do wiosny ....
Przetrwają zimę ?
A może tak w kółko urywać końcówki i ukorzeniać ? Aż do wiosny ....
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Oj to będzie ich sporo przez zimę w domu. 
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Ja ukorzeniłam i poszły do doniczek jakieś 2-3 tygodnie temu.
Wszystkie się ładnie przyjęły i rosną.
Na zime przeniosę je po prostu do pokoju, będą jako roślina parapetowa
Wszystkie się ładnie przyjęły i rosną.
Na zime przeniosę je po prostu do pokoju, będą jako roślina parapetowa
Pozdrawiam Kaśka
Też tak robiłam
.
Przez zimę jednak trochę się powyciągały, wiec na wiosnę ponownie szczepki pobierałam.
Przez zimę jednak trochę się powyciągały, wiec na wiosnę ponownie szczepki pobierałam.
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Dzisiaj ogarnęłam 3/4 części koleusów na przezimowanie w domu i przy okazji zrobiłam kilka fotek....tutaj można je obejrzeć....
jeszcze mam kilka doniczek ale na fotorelację poczekam aż nabiorą kolorków 
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O ja też chcę takie mieć...Gdzie to zdobyć? Ladne takie kolorowe listeczki...Idealne do różnych kompozycji...
- koniczynka2014
- 1000p

- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Ja od swoich pobrałam odnóżki i ukorzeniałam by zimowały w domu .Mam nadzieję , że przetrwają .
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
-
guru302
- 500p

- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Jak zimujecie swoje koleusy ? Jakie warunki trzeba im zapewnić, żeby na wiosnę można było się nimi cieszyć ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia