Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 sie 2014, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4238
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Myślę, że na małą tortownicę ok, najwyżej będzie niski, ale nie myślę.
Madzia już teraz zaczyna mieszać, a później będzie pomagać :;230

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 sie 2014, o 14:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25967
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Justynko Twoja Madzia to przecudna dziecinka i rośnie jak na drożdżach ;:196 Już niedługo naprawdę będziesz mieć cudną pomocniczkę .... już nabiera wprawy ;:167
Co do ciasta mam pytanie, czy jest wilgotne, czy raczej takie zbliżone konsystencją do biszkoptu?

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 sie 2014, o 14:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4238
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj ;:196 Smakuje tak jak zebra-babka, nie jest suche.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 11:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Widzę,że ciasto upieczone.Ale Twoje wyższe od mojego.Faktycznize smakuje jak zezbra,nawet sie zastanawiałam jakby go zrobił w keksówce,bez owoców,byłoby jak zebra,piaskowe..... :roll:

Sałatki szwedzkiej też troche zrobiłam na zime,ale nie próbowałam.Tej sklepowej nigdy nie kupowałam,ale tam chyba jest troszke papryki...Jeszcze mam ochote zrobić ,te Twoje ogórki z zdodatkiem papryki ;:108 Tez pewnie pyszne,bo ładnie wyglądaja :D

Wczoraj upiekłam rolsiki.Bułki drożdzowe.Przepis z netu,dziewczyny wstawiły kiedyś na forum,ale ciasto robie z mojego przepisu,jest brdziej miękkie i wilgotne.
Obrazek
Obrazek

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ancyk33
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 11:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 465
Skąd: malopolska

 1 szt.
Witaj Justynko światecznie ;:196 Pomocnica rośnie ,oj będzie z niej pociecha jak tylko zacznie pomagać Słodziutka jest ;:3
Upiekłam dzisiaj ciasto z twojego przepisu Łaciate ze śliwkami Jest pyszne i wilgotne takie jak lubimy
Kawałek zostawiam bo z blachy została już tylko resztka ale jest nas tu 10 osób to nie ma się co dziwić
Obrazek
Dziękuje za wszystkie przepisy Moje smaki ;:196

_________________
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 11:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Aniu, ;:oj ;:oj ;:oj ale wysoki,chyba zwiekszyłas porcje?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewkapaw
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 12:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3795
Skąd: Szczecin

 ---
Moniko to może podasz swój przepis na bułeczki drozdżowe ;:180 .

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 13:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
I ja też upiekłam łaciate ze śliwkami,z połowy porcji w okrągłej tortownicy,jest pyszne,i bardo szybko się je robi ;:333

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ancyk33
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 15:10 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 465
Skąd: malopolska

 1 szt.
Moniczko nie zwiększałam porcji tylko upiekłam na mniejszej blaszce

_________________
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 15 sie 2014, o 21:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4238
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ancyk,super ciasto Ci wyszło ;:oj Dziękuję za zdjęcie. Prawda, że szybko się robi.
Moniko, świetnie wyglądają te ślimaczki, wstaw przepis, plisss.

Może taki przepis ;)

64. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KRÓWKAMI


Ciasto:
300g mąki pszennej + do podsypywania
szczypta soli
½ szklanki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy

Nadzienie:
cukierki krówki

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki ciepłej wody

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, oliwą, dodać 1 jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ścierką i odstawić na godzinę. W ciepły dzień ciasto dosyć szybko powinno podwoić objętość.
Piekarnik na 200°C (piekłam z opcją góra-dół)
Ciasto podzielić na 8 części. Na podsypanym mąką blacie każdą część ciasta rozgnieść delikatnie na placek. Na środek nałożyć 1 lub 2 cukierki krówki, posypać 1 płaską łyżeczką cukru pudru, ciasto skleić zawijając do środka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki klejoną częścią do dołu.

Przykryć ścierką i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
W misce rozbełtać widelcem jajko, posmarować nim dokładnie wszystkie bułeczki. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 16 sie 2014, o 11:19 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Proszę bardzo,sa i ......
DROŻDŻOWE SLIMACZKI,ROLSIKI

1 op drożdży
pół szkl cukru
1 kg mąki
200 g stopionej margaryny
4 jajka
1 szkl mleka

Drożdże wymieszać w małej ilości mleka,z odrobina cukru i mąki.Niech wyrosną.
Cukier utrzeć z jajkami.Dodać ciepłe mleko-ja od razu rozpuszczam margaryne w mleku :wink: Dodać reszte składników.Wyrobić.Niech wyrośnie.

Nadzienie

3/4 szkl cukru
1 łyka cynamonu
85g margaryny
Utrzec wszystko razem.Masy starczy na 2 rolady.

Ciasto podzielić na 2 cżęści.Rozwałkowac jak na makowca.posmarować masą .Zostawiajac troche nie posmarowanego brzegu na końcu.Zwinąć w rolade.Kroić na plastry 1,5-2cm.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Zostawić do wyrośnięcia.

Piec 15-17 minut.Piec na jasno złoty kolor,wtedy beda miekkie i wilgotne.Dłuższe pieczenie powoduje,że sa suche i twardsze.

Slimaczki można również smarować marmoladą,masa serową,masą makową.
Musze jeszcze spróbowac zrobić z budyniem.....

Sa pyszne i bardzo sie szybko je robi.

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 16 sie 2014, o 21:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4238
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Moniko, dziękuję. Spróbuje kolejnym razem, bo na dziś upieczony sernik z kokosową kołderką ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 sie 2014, o 16:51 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justuś,to Twoje ciasto ze śliwkami i twarogiem to sie gniecie jak na kruche?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ancyk33
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 sie 2014, o 17:02 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 465
Skąd: malopolska

 1 szt.
Justynko melduję ,że szwedzka sałatka spróbowana Moja rodzinka zachwycona Dziękuje ;:196

_________________
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Shire i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *