Krysiu nie wiem za jaką przyczyną, ale trudno niech już będzie skoro się podoba. Nawet patrzyłam co rośnie obok czy innej rośliny nie nawoziłam
Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20
Marteczko jak tam wypoczęłaś już? to wracaj bo mi brakuje Twojego ogrodu! u mnie hortensje dają popis ku radości mojej i moich gości
Pozdrawiam i nabieraj sił
Krysiu nie wiem za jaką przyczyną, ale trudno niech już będzie skoro się podoba. Nawet patrzyłam co rośnie obok czy innej rośliny nie nawoziłam
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kwiaty hortensji o barwie różowej - występują na glebach ubogich w glin http://muratordom.pl/ogrod/rosliny-do-o ... _7640.html
Ja lubię niebieskie kwiatki ale...........nie u hortensji, prawdziwa hortensja jest różowa lub biała, oczywiście dla mnie, bo przecież każdy ma inne upodobania
- Maska

- Kontakt:
No to jeszcze trzeba wyjaśnić skąd wziął się ten glin tak nagle
Iwonko jak czytałaś wcześniejsze wpisy to niechęć do zaniebieszczonej hortensji nas łączy
Karczocha chyba ugotuję na niedzielny obiad
, bo coś czuję że u mnie w tym roku pąków może nie być, ale najważniejsze że nornice na grobek nie włażą
A w polu już drugi seler leży wygryziony od spodu
Piękne dzięki 
Iwonko jak czytałaś wcześniejsze wpisy to niechęć do zaniebieszczonej hortensji nas łączy
Karczocha chyba ugotuję na niedzielny obiad
A w polu już drugi seler leży wygryziony od spodu
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Marysiu, a ja mam pytanie. Gdzieś wcześniej pisałaś o borówkach. Powiedz mi, jak duże rosną krzaki borówki? Aronia już wiem, że duża, a borówki ?
- Maska

- Kontakt:
Asiu mniej więcej o połowę mniejsza a nawet może mniej tak do 1,5 m oczywiście jedną i drugą trzeba ciąć (wycinać stare pędy) 
- cyganka77

Czyli niech sobie rosną spokojnie, nie będę ich ruszać.
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
A bo niebieski kolor wydaje mi się nienaturalny u hortensji, chociaż Twoja hortka temu zaprzecza
Moja miłość to różowych i białych hortensji zakiełkowała w dzieciństwie, u nas zawsze na Wielkanoc kościół (mały) ukwiecony był (szczególnie Grób) donicami z takimi właśnie hortensjami. Ogromne kwiaty w pięknych jasnych kolorach, było ich mnóstwo (tak się zastanawiam skąd ksiądz je pozyskiwał
), czułam się wśród nich jakby w obłokach, cudnie było, co roku tak samo, nawet nie wiem na co bardziej czekałam czy na święta czy na te hortensje
A moja mamcia dziwi się dlaczego nie lubię niebieskich hortensji i ciągle mnie namawia żebym chociaż jedną, podlewała ałunem na niebieski kolor, oczywiście bezskutecznie.
Moja miłość to różowych i białych hortensji zakiełkowała w dzieciństwie, u nas zawsze na Wielkanoc kościół (mały) ukwiecony był (szczególnie Grób) donicami z takimi właśnie hortensjami. Ogromne kwiaty w pięknych jasnych kolorach, było ich mnóstwo (tak się zastanawiam skąd ksiądz je pozyskiwał
- Maska

- Kontakt:
Asiu ważne żeby rosły na słońcu
i miały kwaśno
Iwonko masz rację od pewnego czasu groby dekorowano hortensjami i w tych kolorach
ale nie mam do nich jakiegoś osobistego stosunku
Ja nie lubię teraz tych niebieskich wielkich łbów, bo są dla mnie nienaturalne
I chyba mi się nie podobają te ogromne bukietowe, a może nie pasują do mojego ogrodu?
Iwonko masz rację od pewnego czasu groby dekorowano hortensjami i w tych kolorach
Ja nie lubię teraz tych niebieskich wielkich łbów, bo są dla mnie nienaturalne
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ty posiejesz coś marysiu i czekasz - co urosło. Ja juz kilka razy rozpędziłam się z plewieniem i okazało się, że za duzo wyrwałam... 
- cyganka77

I to jest problem. Posadziłam na wiosnę w donicy bratki. Teraz patrzę, że już uschły, miałam chęć wyrzucić wszystko do kompostu, a patrzę dziś, a tam jakieś maleństwa siedzą. Dużo ich - bratki nie bratki, wyrzucić, zostawić, przesadzić. Sama nie wiem, co z tym fantem zrobić.
- Maska

- Kontakt:
Aniu nie zawsze grzecznie czekałam
przez wiele lat plewiłam. Teraz wzięłam się na sposób sieję i opisuję a ja plewię to z nosem przy ziemi szukam co wygląda inaczej niż chwast
Asiu nie wyrzucaj to są siewki bratków, bo nim uschły wydały nasiona i się wysiały. Podlej czasem i w zimie trzeba byłoby zabezpieczyć przez mrozem
Asiu nie wyrzucaj to są siewki bratków, bo nim uschły wydały nasiona i się wysiały. Podlej czasem i w zimie trzeba byłoby zabezpieczyć przez mrozem
- cyganka77

Marysiu, mam nadzieję, że to siewki bratków, zrobiłam zdjęcie to może ktoś podpowie, jeśli tak to bardzo się cieszę, bo to te drobniutkie.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Marysiu cudowna niebieska hortensja, powinnaś być z niej dumna.
Wiem z własnego doświadczenia, że są takie odmiany i to od dawna, których nie trzeba zupełnie zakwaszać, żeby były niebieskie.
Ze dwadzieścia lat temu kupowaliśmy u pewnych ludzi wiśnie, a przy starym domu rosły piękne krzewy niebieskich hortensji.
Posadzone w zwykłej ziemi, nie okrywane na zimę. Innych kwiatów tam nie było więcej, tylko te hortensje.
Wiem z własnego doświadczenia, że są takie odmiany i to od dawna, których nie trzeba zupełnie zakwaszać, żeby były niebieskie.
Ze dwadzieścia lat temu kupowaliśmy u pewnych ludzi wiśnie, a przy starym domu rosły piękne krzewy niebieskich hortensji.
Posadzone w zwykłej ziemi, nie okrywane na zimę. Innych kwiatów tam nie było więcej, tylko te hortensje.
- Maska

- Kontakt:
Asiu zrób zdjęcie i wstaw na pewno pomożemy
Tereniu co idę przez ogród to patrzę na nią coraz łaskawszym wzrokiem, wierz mi uraz jest po tych sztucznie wyniebieszczonych.
Na chwilę przestał padać deszcz i nawet słonko próbowało się przebić, ale trwało to krótko bo wróciłam do domu już z siąpiącym deszczykiem jednak parę zdjęć zrobiłam

druga niebieska
czy wiecie może jak nazywa się ta hortensja ogrodowa?

I coś dla żołądka

Moja nowa parka, niestety ruchliwe to to strasznie i młodzian jest niewyraźny

W ogrodzie mokro a dla Was spacer na sucho
Tereniu co idę przez ogród to patrzę na nią coraz łaskawszym wzrokiem, wierz mi uraz jest po tych sztucznie wyniebieszczonych.
Na chwilę przestał padać deszcz i nawet słonko próbowało się przebić, ale trwało to krótko bo wróciłam do domu już z siąpiącym deszczykiem jednak parę zdjęć zrobiłam

druga niebieska

I coś dla żołądka

Moja nowa parka, niestety ruchliwe to to strasznie i młodzian jest niewyraźny

W ogrodzie mokro a dla Was spacer na sucho
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Marysiu te sztucznie wyniebieszczone hortensje zawsze będą miały tendencję powracania do różowego koloru, a Twoja jest autentycznie niebieska zawsze .
Cudny, nostalgiczny widok kurek.
Guzikowiec zakwita, czy już przekwitł? Mój niestety padł, ale nie od mrozu tylko z suszy, one lubią wilgotną ziemię. 
Cudny, nostalgiczny widok kurek.