Ogród z furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z furtką

Post »

Teresko i Tadziu Miło mi, że podoba się wam to co z trudem tworzę. Pamiętam swoje początki kiedy Tadeusz był moim ogrodowym guru. Do tej pory zaglądam do notatek z jego wskazówkami i dlatego wielkie dzięki. ;:180

Agusiu zaraz zobaczysz zdjęcia z dzisiejszego dnia, mój mąż mówi, że to Afganistan i wzdycha na wspomnienie pięknego trawnika. Obawiamy się tylko deszczu, który ma spaść w nocy i padać przez cały jutrzejszy dzień, ale wola Twoja Panie.
Kiedy przyjedziesz do Lublina?

Patrycjo będziesz zawsze miłym gościem. Zapraszam.

Iwonko to wyraz sympatii do ciebie. Nazwy odmian napiszę jak odzyskam pamięć ;:14

Ewo jeżdżąc trochę po Polsce, dochodzę do wniosku, że Lubelszczyzna jest jednym z piękniejszych rejonów kraju. Im bardziej zbliżam się do Lublina i Roztocza lubię na głos powtarzać: jak tu pięknie, więc jeśli będziecie mieszkali w tych okolicach, nieważne jak daleko od Lublina, to i tak będzie to na pewno urocze miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

To prawda,że Lubelszczyzna jest piękna ;:138 Ja nic nie straciłam bo dolinę Ciemięgi zamieniłam na Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie.Mieszkam niedaleko Piaseczna i jest super.To trochę od Lublina ale dużo jezior,lasów...jest gdzie rowerem pojeżdzić :wit My z mężem dopiero co kupiliśmy działkę i jeśli pozwolisz to będę do Ciebie wpadać ,ponieważ masz piękny ogród i na pewno będzie dla mnie inspiracją ;:180
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, nie przypuszczałam, że tak ci rozkopią ogród :roll: ale nie ma tego złego co by na dobre wyszło :D Ile zaoszczędzonego czasu :tan
Szkoda , że świerk nie przeżył zimy. Niby nie była mroźna a szkody są.
Rabaty wokół domu, urzekają mnie, za każdym razem jak je oglądam, kształt, nasadzenia, pięknie!
Powodzenia w pracach i jak najmniej szkód ;:168
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witam.
Bardzo spodobały mi się rabaty w Twoim ogrodzie. Nasadzenia są takie przemyślane, uporządkowane.
Będę tu częstym gościem.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
śledziłam twoje ogrodowe poczynania w pierwszej części pozwolisz że i drugą będę śledzić
przeglądając zdjęcia z twojego ogrodu zobaczyłam jak piękne plamy kolorystyczne do ogrodu wprowadzają żurawki
pięknie komponują sie z zielenią trawnika a przy tym podkreślają linie rabat
muszę się i ja za nimi rozejrzeć
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Rewolucja przez duże R.
Przy takich przedsięwzięciach trzeba się liczyć z przekopanym trawnikiem i ogólnym ogrodowym chaosem. Jestem ciekawa czy firma która zakłada Wam instalacje wycinała darń aby po wszystkim nie było śladu przy po prostu kopała?
Automatyka fajna rzecz, w moim maleństwie posunięcie nieopłacalne zupełnie.
Trzymam kciuki aby prace poszły sprawnie a pogoda sprzyjała.
Lublin powiadasz? szczerze się przyznam, że nie znam tych rejonów w ogóle. Jednak przed Nami spore przedsięwzięcie a więc odpuszczamy wszelkie dalsze i bliższe wyjazdy, zrezygnowaliśmy nawet w tym roku z wakacji, coś kosztem czegoś. Mimo wszystko może kiedyś uda mi się Cię poznać osobiście i pospacerować po twoim eleganckim ogrodzie ;:168
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Aniu co tu się dzieje, ale rewolucja ;:oj
Pięknie u Ciebie podziwiam wcześniejsze zdjecia , porządek, ład, harmonia. Wszystko przemyślane. Bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak tam prace?
Awatar użytkownika
oriona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 cze 2011, o 19:18

Post »

Witaj :wit
Piękne te rabatki u Ciebie, szczególnie podobają mi się te z żurawkami. Na jednym zdjęciu widziałam modrzew. U mnie na modrzewiu po mroźnej nocy w tamtym tygodniu zaczęły brązowieć igły, nie wiem czy to mróz czy jakaś choroba grzybowa? Mam ich 6 szt i wszystkie od góry mają brązowy kolor.
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Witaj siostro ! Czy wykopki już zakończone, można jechać na "inspekcję" ?
Ogród bardzo się zmienił ,wypiękniał , chociaż poprzednie wcielenie też mi się podobało, nabrał takiej szlachetności to chyba sprawiły te kąty proste na rabatkach.Mam nadzieję że Was nie zalało, już nie mogę się doczekać słońca i ciepełka.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Patrycjo, Ewo, Reniu, Aniu, Ulu, Agnieszko, Sylwio, Aneto i Jolu dziękuję wam bardzo za wasze odwiedziny i wpisy.
Postaram się odpowiedzieć wam wszystkim i pokazać spustoszenia po "ryciu" trawnika i po ulewnych deszczach.
Najbujniej teraz rosną chwasty i to pokaźnych rozmiarów, trudno więc zrobić zdjęcie, aby nie wchodziły w kadr. Ziemia jest tak nasiąknięta wodą, że pod nogami słychać chlupot. Dlatego też odchwaszczanie musi poczekać.

Jeszcze kwitną ostatnie tulipany. Nie wiem co to za odmiana, ale utrzymuje się najdłużej, około miesiąca. Kroku dotrzymuje jej ciemnofioletowa "Qween of night".

Obrazek

Od dawna zaś kwitnie kocimiętka a szykuje się lawenda

Obrazek

.......bosko pachną bzy....

Obrazek

a kwiaty czosnków nieśmiało nabierają kształtu kuli

Obrazek

...obfite deszcze służyły trawom, żurawkom i bukszpanom

Obrazek

W piątek przeszła potężna burza z huraganowym deszczem, ale żaden czosnek nie wychylił się od pionu

Obrazek

Następny tydzień będzie najlepszą porą na uszczykiwanie sosnowych świeczek. To precyzyjna robota dla baaaaardzo cierpliwych ogrodników.

Obrazek

Świerka srebrnego podsadziłam begonią, która będzie kwitła do przymrozków

Obrazek

Lubię wielorakość faktur i kształtów, byle to były kule i stożki :;230

Obrazek

Gledicja dopiero teraz budzi się ze snu

Obrazek

A teraz zdjęcia z "krajobrazem po bitwie". Nawodnienie robiła nam ta sama firma, która zakładała trawnik. Miała bardzo trudne warunki, bo ciągle uciekali przed deszczem albo pracowali w deszczu. U nas jest teren gliniasty w którym trudno jest kopać, więc większość prac wykonywali specjalną minikoparką, a dojścia do zraszaczy ręcznie i wtedy wykopana murawa trafiała z powrotem na swoje miejsce. Niestety najobfitsze deszcze przyszły jak była już dosiana trawa. Na takie ilości wody nie ma mocnych i nasiona z torfem zostały w wielu miejscach wymyte. U nas tylko tyle szkód, a u sąsiadów woda zmyła zasiewy i pola zamieniły się w stawy.
Obrazek

Obrazek

Szukam miejsca na ambrowca amerykańskiego i tu mam upatrzone miejsce

Obrazek

a to jedyny kawałek chodnika w ogrodzie, ulubione miejsce buszowania krecika

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu po zobaczeniu foto relacji z prac jestem pewna, że Panowie wiedzieli co robią i naprawdę szkody w trawniku są niewielkie. Przy takich przedsięwzięciach trzeba się liczyć ze stratami. Trawa zarośnie szybciej niż ci się wydaje i po inwestycji nie będzie śladu a będziecie dostrzegać jedynie same zalety nawodnienia.
Z tymi kształtami to mamy podobnie, akceptuję wszystko jeśli ma kształt kuli, fal, łuków i półłuków ;:306 tak już mam.
Każdy jakiegoś bzika ma :wink:
Może będę inna, ale mnie urzekł najbardziej widok lawendy na tle składziku drewna ;:167

Ściskam serdecznie i oby od dziś już tylko na niebie gościło ;:3
;:168
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu czyżbyś wyjechała do sanatorium tak jak radziły córki i dla tego nic nie piszesz?
Mam nadzieję że nie zalała Cie ta nawałnica w ubiegłą środę?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bardzo dziękuję za pokazową lekcję wyplatania pachnideł do szafy.
Mam nadzieję że mój kolejny wpis zmobilizuje Cie do pokazania tego co się dzieje w ogrodzie z furtką.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, my tu czekamy na twoje ogrodowe fotki ;:65
Jak nawadnianie, spełniło twoje oczekiwania?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”