Rozpoznanie gatunków wisni i czereśni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
pekulski104
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2012, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rozpoznanie gatunków wisni i czereśni

Post »

Witam! jak w temacie chciałem się dowiedzieć jak się nazywają te drzewa owocowe.
Tutaj na tej fotce są grube owoce czyli czereśnie słodkie są

Obrazek

Tutaj wlaśnie mam problem co to za gatunek te owoce są znacznie mniejsze i są gorzkie.

Obrazek

Obrazek

Wielkość mniej wiecej taka sama tylko owoce napierw są czerwone potem czarne słodkie najlepsze zaraz po czereśniach

Obrazek

Obrazek

Tutaj są wiśnie tylko jaki gatunek?

Obrazek

Obrazek

Wszystkie drzewa prawie jakby identyczne mimo to mają inne jagody. Widzę że teraz wypuszczają dużo z pestek rzuconych na ziemię więc posadziłem te czereśnie z pestek które są na 1 fotce jakie mają wymagania takie gatunki? chyba raczej stanowisko słoneczne ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za gatunek drzew? drzewa owocowe.

Post »

Fotki nr 2,3,4,5 to trześnia - tak u nas mówią (dzika czereśnia albo czereśnia ptasia). Z czarnych i czerwonych owoców, pomieszanych wychodzi pyszna zupa owocowa. Ostatnie zdjęcie to chyba wiśnia szklanka.
Może Maryan lub któś bardziej oblatany poda Ci więcej szczegółów.
Pozdrawiam! Gienia.
pekulski104
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Okey no bo to 1 na fotce to bardzo słodkie owoce grube a tamto to tak jakby "dzikie" małe owoce.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pamietam wakacyjne ekspedycje na sady,z lat dziecięcych.
Mówiliśmy na te małe owoce - "czesinki", słodkie z niewielka ilością miąższu
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Drobna, gorzka czereśnie to najczęściej siewka z pestek jakiejś odmiany. Trudno dojść kto co zapylił.
Wiśnie jeszcze nie dojrzałe, za parę tygodni po smaku i konsystencji można coś próbować dopasować...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
pekulski104
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hmm czyli ogólnie trudna sprawa z tymi trześniami, czereśniami hm.. zapylają się jak nie wiadomo co :D hm najlepiej to żeby było takie owoce jak na 1 fotce :) ale popatrzyłem w necie i też stawiałbym na tą czereśnie ptasią.. ;] hmm w ogóle posadziłem z pestek to mam nadzieję że za kilkanaście lat będą takie grube mięsiste owoce jak na obrazku ;] i czarne te jagodki mm.. dobrze że się trochę pod drzewem z pestek same sadzą.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Z pestki czereśni wyrośnie Ci trześnia, ale możesz na niej zaszczepić tę czereśnię z pierwszej fotki- jeśli tak Ci smakuje! :D
Pozdrawiam! Gienia.
pekulski104
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aha czyli żeby uzyskać takie to trzeba zaczepić ale to chyba już za późno :( Ale jak posadzę z tej czarnej trześni to chyba czarna wyrośnie :) ? :D Aha jeszcze takie pytanko przy okazji jeśli jest posadzone kilka odmian winogrona koło siebie w jakiś sposób one się zapylą i zrobi się jednej gatunek? czy będą różne :) ? i na jaka odległość mogę urosnąć?

To pytanie należy zadać w wątku winoroślowym, po to właśnie są różne tematy.
Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Tak, to sprawa dla wprawnego detektywa, żeby poidentyfikować te wisienki... Możliwe, że są to poprzepylane botaniczną wiśnią pospolitą odmiany uprawne. I to samo może tyczyć się czereśni.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

pekulski104 pisze:jest posadzone kilka odmian winogrona koło siebie w jakiś sposób one się zapylą i zrobi się jednej gatunek? czy będą różne
Nie, to botanicznie niemożliwe....
Poczytaj o prowadzeniu i cięciu winorośli. słyszałem o dwudziestometrowych pędach, ale ja mam posadzone co metr.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Re: Rozpoznanie gatunków wisni i czereśni

Post »

Czy trafi się jadalna dzika czereśnia, to prawdziwa loteria. W mojej okolicy na obrzeżach lasu rośnie kilka. Jedno drzewo daje owoce pyszne, żółte z czerwonym rumieńcem, natomiast kilka ma owoce małe, ciemne i gorzkie aż twarz wykręca. Na zdjęciach ciemne czereśnie znowu są słodkie. Reguły więc nie ma. Za to testować tych dzikusów nikt nam nie zabroni, prawda? W końcu parę odmian drzew owocowych znaleziono przypadkiem. ;)
Widzę że teraz wypuszczają dużo z pestek rzuconych na ziemię więc posadziłem te czereśnie z pestek które są na 1 fotce jakie mają wymagania takie gatunki?
Takie jak inne czereśnie. :) Tutaj znajdziesz kilka ciekawych tematów, a tu link do wątku czereśniowego.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozpoznanie gatunków wisni i czereśni

Post »

Czy karłowe odmiany też się przycina po owocowaniu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”