Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
A ja zostawiłem takie rozgałęzienie i prowadzę na dwa pędy 

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2014, o 21:21

moi drodzy to są moje maleństwa które pierwszy raz w życiu posadziłam i nie wiem co robić?? czytam forum i wiem że nic nie wiem im dalej sie zagłębiam...... obrywam wilki.... spryskuje mlekiem... podlewam gnojówką z pokrzyw ..... posadziłam na ziemi zasilonej kurzenicami... a tu co?? na 8 krzakach 3 pomidory ( z których jestem bardzo dumna

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ty ten kurzeniec dałaś do doniczek? Ja bym się bała, że przedobrzę... Te czarne donice czymś osłoń. Nie wiem czy nadmiar nawozu nie powoduje, że rosną liście a nie ma kwiatków za dużo.
Te pierwsze zdjęcie - szkoda, że nie wyraźne. Tam usechł kwiatek czy mały pomidorek?
Te pierwsze zdjęcie - szkoda, że nie wyraźne. Tam usechł kwiatek czy mały pomidorek?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nadmiar azotu może mieć wpływ na opadanie kwiatów. A tak w ogóle gdzie je trzynasz bo jeśli nie ma do nich dostępu owadów ani wiatru to należałoby trząść krzakami lub pstrykać delikatnie w kwiatki
Grona będą się sukcesywnie pokazywać wraz z wzrostem krzaka
Widać na drugim zdjęciu drugie grono.
Fakt, niewyraźne

Fakt, niewyraźne

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja wiem, że to miniaturka, ale straszna ziarnistość zdjęcia jest.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2014, o 21:21
kurcza trzymam pod daszkiem ale na wolnej przestrzeni koło działki i inne warzywka nie mają problemu z zapyleniem:) obornika daje pod wszystkie warzywka w tym ogórki i sa do samych przymrozków... na 1 zdjęciu tym nie wyraźnym jest pokazane jak kwiatki uschły i to mnie martwi. A tak w ogóle to nie ma mają za dużo liści? coś oberwać?? nie znam się 
a te donice to przed czym uchronić? przed słońcem?
A tak w ogóle proszę pisać poprawnie używając wielkich liter.
Moderator- jokaer.

a te donice to przed czym uchronić? przed słońcem?
A tak w ogóle proszę pisać poprawnie używając wielkich liter.
Moderator- jokaer.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- BobejGS
- Kontakt:
muchomorra Tak donice osłaniamy od słońca, aby ziemia się mocno nie nagrzewała. Liści na razie nie obrywaj. Poczekaj by zawiąże się pierwsze grono i wtedy możesz liście do pierwszego grona oberwać(sukcesywnie po 2liście co kilka dni, nie ma się co spieszyć Jeśli liście zdrowe
)
Powracając do tego kwiatka, to czy on cały odpadł? Jeśli nie to delikatnie spróbuj oderwać ten uschnięty kwiat bo może on jest zapylony, a tylko ten kwiatek tak zasechł mocno przy wysokiej temperaturze.

Powracając do tego kwiatka, to czy on cały odpadł? Jeśli nie to delikatnie spróbuj oderwać ten uschnięty kwiat bo może on jest zapylony, a tylko ten kwiatek tak zasechł mocno przy wysokiej temperaturze.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Pozytywnie zaskoczył mnie Ułan. Za bardzo go nie podglądałam, spędzając czas przy rosyjskich perełkach, a on w tym czasie wytworzył największe i najwięcej pomidorków. W tym roku tylko dwa krzaczki, ale jeśli podpasuje mi smakowo w przyszłym roku bedzie więcej.
Mam też cały czas problem z taśmieniem kwiatów. A każdym krzaku (z tych najpopularniejszych na akcji i ruskach) są staśmione potwory. Nie mogę wstawić zdjęcia bo w androidzie ta stopka mi nie dziala:/ To może być jakiś wirus? W necie to za dużo nie ma.
Chyba pora odświeżyć nasieniozbiory..
Mam też cały czas problem z taśmieniem kwiatów. A każdym krzaku (z tych najpopularniejszych na akcji i ruskach) są staśmione potwory. Nie mogę wstawić zdjęcia bo w androidzie ta stopka mi nie dziala:/ To może być jakiś wirus? W necie to za dużo nie ma.
Chyba pora odświeżyć nasieniozbiory..
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 cze 2014, o 20:36
whitedame
Mam Shuntukski Velikan i podobnie jak u ciebie skończył się jednym gronem i liśćmi. Wilki wcześniej poobrywałem. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje?
Mam Shuntukski Velikan i podobnie jak u ciebie skończył się jednym gronem i liśćmi. Wilki wcześniej poobrywałem. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje?
- BobejGS
- Kontakt:
Kilka moich bawolich serc skończyło się pierwszym gronem, ale wiem czym to raczej było spowodowane
po prostu w czasie gdy były jeszcze w doniczkach były kilkakrotnie ostro przesuszone, w czasie hartowania. To im się nie dziwię, że gdy miały tak drastyczne warunki wrostu to coś się im przestawiło i gdy tylko złapały sprzyjające warunki, to szybko poszły w kwiat nawet za cenę wzrostu :wink
Ale to tylko kilka sztuk, które przez brak czasu zaniedbywałem, bo dbałem o perełki z akcji
Jednak sadzonki były eleganckie 
Moje gruntowe odpukać rosną pięknie. Wysadzana do gruntu pierwsza partia już pięknie kwitnie i ma już pozawiązywane owoce na pierwszym gronie
Druga partia rozpoczyna kwitnienie, także powoli do przodu
A tu jeden z pierwszej partii

Ale to tylko kilka sztuk, które przez brak czasu zaniedbywałem, bo dbałem o perełki z akcji

Moje gruntowe odpukać rosną pięknie. Wysadzana do gruntu pierwsza partia już pięknie kwitnie i ma już pozawiązywane owoce na pierwszym gronie

A tu jeden z pierwszej partii

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Moje grunciaki przez 2 tygodnie czerwca były skazane tylko na siebie i niebo. Porosły krzaczory niesamowite z wielkimi wilkami (mimo że przed wyjazdem wyskubałam co tylko zauważyłam). Przed wyjazdem opryskałam OW, ale potem nic nie było i niestety zauważyłam początki ZZ
. Ponowny oprysk OW nie pomógł. Dzisiaj w związku z tym zastosowałam Mildex.

Na niektórych krzakach są już spore owocki.

Na niektórych krzakach są już spore owocki.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Błażeju,czy to Ty szukałeś składu pożywki ,w zależności od fazy rozwojowej pomidora? http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html
- BobejGS
- Kontakt:
Szukałem ale papryczki chili
Ale za to również dziękuje, choć już to widziałem