Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

A ja zostawiłem takie rozgałęzienie i prowadzę na dwa pędy :wit
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
muchomorra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2014, o 21:21

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
moi drodzy to są moje maleństwa które pierwszy raz w życiu posadziłam i nie wiem co robić?? czytam forum i wiem że nic nie wiem im dalej sie zagłębiam...... obrywam wilki.... spryskuje mlekiem... podlewam gnojówką z pokrzyw ..... posadziłam na ziemi zasilonej kurzenicami... a tu co?? na 8 krzakach 3 pomidory ( z których jestem bardzo dumna ;:303 ) ale jak widać na jednym zdjęciu były kwiatki i po nich uschły!! i nie wiem jaka to odmiana pomidorów?? bedą wysokie?? ktoś może pomóc?? gdzie te kwiatki bedą rosły bo na razie to pełno liście a kwiatów mało:( ;:218 proszę o pomoc :(
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ty ten kurzeniec dałaś do doniczek? Ja bym się bała, że przedobrzę... Te czarne donice czymś osłoń. Nie wiem czy nadmiar nawozu nie powoduje, że rosną liście a nie ma kwiatków za dużo.

Te pierwsze zdjęcie - szkoda, że nie wyraźne. Tam usechł kwiatek czy mały pomidorek?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nadmiar azotu może mieć wpływ na opadanie kwiatów. A tak w ogóle gdzie je trzynasz bo jeśli nie ma do nich dostępu owadów ani wiatru to należałoby trząść krzakami lub pstrykać delikatnie w kwiatki :) Grona będą się sukcesywnie pokazywać wraz z wzrostem krzaka :) Widać na drugim zdjęciu drugie grono.
Fakt, niewyraźne :uszy
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja wiem, że to miniaturka, ale straszna ziarnistość zdjęcia jest.
muchomorra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2014, o 21:21

Post »

kurcza trzymam pod daszkiem ale na wolnej przestrzeni koło działki i inne warzywka nie mają problemu z zapyleniem:) obornika daje pod wszystkie warzywka w tym ogórki i sa do samych przymrozków... na 1 zdjęciu tym nie wyraźnym jest pokazane jak kwiatki uschły i to mnie martwi. A tak w ogóle to nie ma mają za dużo liści? coś oberwać?? nie znam się :?
a te donice to przed czym uchronić? przed słońcem?

A tak w ogóle proszę pisać poprawnie używając wielkich liter.
Moderator- jokaer.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Kilka gruntowych pod domem:
Obrazek
Obrazek
Na pierwszym wielkoowocowe,na drugim koktajlówki.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

muchomorra Tak donice osłaniamy od słońca, aby ziemia się mocno nie nagrzewała. Liści na razie nie obrywaj. Poczekaj by zawiąże się pierwsze grono i wtedy możesz liście do pierwszego grona oberwać(sukcesywnie po 2liście co kilka dni, nie ma się co spieszyć Jeśli liście zdrowe :) )
Powracając do tego kwiatka, to czy on cały odpadł? Jeśli nie to delikatnie spróbuj oderwać ten uschnięty kwiat bo może on jest zapylony, a tylko ten kwiatek tak zasechł mocno przy wysokiej temperaturze.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Pozytywnie zaskoczył mnie Ułan. Za bardzo go nie podglądałam, spędzając czas przy rosyjskich perełkach, a on w tym czasie wytworzył największe i najwięcej pomidorków. W tym roku tylko dwa krzaczki, ale jeśli podpasuje mi smakowo w przyszłym roku bedzie więcej.

Mam też cały czas problem z taśmieniem kwiatów. A każdym krzaku (z tych najpopularniejszych na akcji i ruskach) są staśmione potwory. Nie mogę wstawić zdjęcia bo w androidzie ta stopka mi nie dziala:/ To może być jakiś wirus? W necie to za dużo nie ma.
Chyba pora odświeżyć nasieniozbiory..
Udanych plonów.
Magda
ToMasz-Rally
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2014, o 20:36

Post »

whitedame
Mam Shuntukski Velikan i podobnie jak u ciebie skończył się jednym gronem i liśćmi. Wilki wcześniej poobrywałem. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka moich bawolich serc skończyło się pierwszym gronem, ale wiem czym to raczej było spowodowane :) po prostu w czasie gdy były jeszcze w doniczkach były kilkakrotnie ostro przesuszone, w czasie hartowania. To im się nie dziwię, że gdy miały tak drastyczne warunki wrostu to coś się im przestawiło i gdy tylko złapały sprzyjające warunki, to szybko poszły w kwiat nawet za cenę wzrostu :wink

Ale to tylko kilka sztuk, które przez brak czasu zaniedbywałem, bo dbałem o perełki z akcji :wink: Jednak sadzonki były eleganckie :D

Moje gruntowe odpukać rosną pięknie. Wysadzana do gruntu pierwsza partia już pięknie kwitnie i ma już pozawiązywane owoce na pierwszym gronie :) Druga partia rozpoczyna kwitnienie, także powoli do przodu :D

A tu jeden z pierwszej partii :) Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moje grunciaki przez 2 tygodnie czerwca były skazane tylko na siebie i niebo. Porosły krzaczory niesamowite z wielkimi wilkami (mimo że przed wyjazdem wyskubałam co tylko zauważyłam). Przed wyjazdem opryskałam OW, ale potem nic nie było i niestety zauważyłam początki ZZ ;:oj . Ponowny oprysk OW nie pomógł. Dzisiaj w związku z tym zastosowałam Mildex.

Obrazek

Na niektórych krzakach są już spore owocki.

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Jode, śliczne i duże masz owocki ;:oj ciekawe co to za odmiana? U mnie Betalux, Pokusa i Violet Jasper na razie mają najwieksze, reszta maleństwa o średnicy około 0,5-1cm :)

Betalux
Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Błażeju,czy to Ty szukałeś składu pożywki ,w zależności od fazy rozwojowej pomidora? http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szukałem ale papryczki chili :wink: Ale za to również dziękuje, choć już to widziałem :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”