w sobotę może pojedziemy na działkę , ciekawa jestem jak tam sobie roślinki dają radę ,na działce mają gorsze warunki
Moje kwiaty w przechowalni
-
elakuznicom
- 500p

- Od: 13 cze 2012, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiaty w przechowalni
Halinko cudne u Ciebie wszystko , dużo cieplej też u mnie lilie w przydomowym 18 cm od strony południowej a wschód/zachód ledwo co widać, ale są z liliowcami podobnie
w sobotę może pojedziemy na działkę , ciekawa jestem jak tam sobie roślinki dają radę ,na działce mają gorsze warunki
pozdrawiam Ela
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, piękne zdjęcia sasanek i pierwiosnków! Te pierwsze rzeczywiście najlepiej sobie wysiać, a potem pozwolić im się wysiewać, co robią chętnie. Już mam drugie pokolenie i tak mi się podobają, że rzadnej siewki nie wyrzucam 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Halinko ależ cudne kolorowe kwiatuszki.... wiosna prze do przodu nie zważając na nocne przymrozki.... z dnia na dzień więcej piękności
Na sasanki dosłownie nie mogę się napatrzeć.... to moje ukochane wiosenne kwiaty, a Ty masz mnóstwo pięknych kolorków.... i takie bogate kępy 
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Witam miłych gości
Eluniu dziękuję za pochwały. Rzeczywiście, piękna pogoda spowodowała przyspieszenie wegetacji. Moje lilie są, w tej chwili, dużo mniejsze. Nie wszystkie wyszły jeszcze z ziemi, a te największe mają około 5 cm.
Życzę Ci miłego pobytu na działce i dobrej pogody
Jacku oj tak! Oczywiście, masz rację. Ja również ani myślę pozbywać się żadnej siewki. To ulubione wiosenne kwiaty mojego M.
Aguś łączy nas miłość do tych wiosennych maluchów. Po zimowej szarzyźnie pierwsze kolory na rabatach cieszą przeogromnie. Na rozrośnięte kępy sasanek czekałam dwa lata. Ale warto było. Te ich puchate buźki...
Idąc za Twoja poradą poobsypywałam pierwiosnki przekompostowana korą. Mam nadzieję, że dobrze to wpłynie na ich listki.
Basieńko ten lepiężnik jest dziko rosnący i osiąga ogromne rozmiary. Nie mam zamiaru zapraszać go do ogródka.
Eluniu dziękuję za pochwały. Rzeczywiście, piękna pogoda spowodowała przyspieszenie wegetacji. Moje lilie są, w tej chwili, dużo mniejsze. Nie wszystkie wyszły jeszcze z ziemi, a te największe mają około 5 cm.
Życzę Ci miłego pobytu na działce i dobrej pogody
Jacku oj tak! Oczywiście, masz rację. Ja również ani myślę pozbywać się żadnej siewki. To ulubione wiosenne kwiaty mojego M.
Aguś łączy nas miłość do tych wiosennych maluchów. Po zimowej szarzyźnie pierwsze kolory na rabatach cieszą przeogromnie. Na rozrośnięte kępy sasanek czekałam dwa lata. Ale warto było. Te ich puchate buźki...
Idąc za Twoja poradą poobsypywałam pierwiosnki przekompostowana korą. Mam nadzieję, że dobrze to wpłynie na ich listki.
Basieńko ten lepiężnik jest dziko rosnący i osiąga ogromne rozmiary. Nie mam zamiaru zapraszać go do ogródka.
Pozdrawiam Hala
- hala67

... kilka wspomnień z dzisiejszej wizyty na działce...

Pozdrawiam Hala
- asta6265

- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Wiosenne kolorowe piękności - wszystko budzi się do życia, ale dla mnie sasanki są nr jeden i zasługują na 
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- hala67

Witam Cię Aniu bardzo serdecznie
. Dziękuję za wizytę i miły komentarz. Całkowicie się z Tobą zgadzam, sasanki rules. Zapraszam do ponownych odwiedzin 
Pozdrawiam Hala
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Cię Halinko czy ten pierwszy to też pierwiosnek? a ten drugi ma śliczny kolorek
i sasanki pięknie kwitną, cieszynianka już mi przekwitła a u Ciebie śliczna jeszcze. Lepiężnika mam przyrzeczonego bo to bardzo oryginalna roślinka 
- hala67

Marysiu! O, jak się cieszę, że wróciłaś nareszcie z wojaży sanatoryjnych. Tak, masz rację, na pierwszym zdjęciu jest pierwiosnek różowy (Primula rosea). Ten drugi w łososiowym odcieniu to pierwiosnek wyniosły. Cieszynianka zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Po przeprowadzce martwiłam się, że nie zakwitnie wcale. Lepiężnik, który pokazywałam na zdjęciu, to roślina dziko żyjąca. Ma ogromne liście i jak widziałam, jest bardzo ekspansywna. Zapewne, odmiany ogrodowe, są bardziej ucywilizowane.
Pozdrawiam Hala
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ach te prymulki.
Pozwolisz, że sie pochwalę swoim sukcesem na prymulkowej niwie.W zeszłym roku wysiałem, teraz kwitną i to każdy inny.
Pozwolisz, że sie pochwalę swoim sukcesem na prymulkowej niwie.W zeszłym roku wysiałem, teraz kwitną i to każdy inny.
- hala67

Jureczku gratuluję! Jaka szkoda, że nie mogę tego zobaczyć. Załóż wątek i chwal się swoim kwieciem
.
Pozdrawiam Hala
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Halinko,piekne kolory prymulek.Moje się chyba zmutowały,bo prawie wszystkie są fioletowe.
- hala67

Małgosiu dziękuję Ci za wizytę. Jak wiesz, bardzo lubię pierwiosnki. Co roku wsiewam te kwiatuszki i czasem zdarzają mi się ciekawe kolorki.
U Ciebie, jak myślę, pozostał pierwiosnek gruziński. To terminator wśród prymulek. Czy się zmutował? Chyba nie. Może inne kolory wyginęły/zmarzły Ci?
Czytam, iż w wielu rejonach Polski padał dzisiaj deszcz. U mnie niestety nie
. Jest już okropnie sucho. Muszę codziennie podlewać co wrażliwsze rośliny.
... kilka dzisiejszych fotek...
Tawuła japońska 'Golden Princess'
Narcyz NN
Miodunka 'Majeste'
Pierwiosnek
Pierwiosnek z mojego siewu - troszkę przypalony przez słoneczko
Tojeść kropkowana 'Alexander'
Sasanka 'Pink Shades'
U Ciebie, jak myślę, pozostał pierwiosnek gruziński. To terminator wśród prymulek. Czy się zmutował? Chyba nie. Może inne kolory wyginęły/zmarzły Ci?
Czytam, iż w wielu rejonach Polski padał dzisiaj deszcz. U mnie niestety nie
... kilka dzisiejszych fotek...
Tawuła japońska 'Golden Princess'
Narcyz NN
Miodunka 'Majeste'
Pierwiosnek
Pierwiosnek z mojego siewu - troszkę przypalony przez słoneczko
Tojeść kropkowana 'Alexander'
Sasanka 'Pink Shades'Pozdrawiam Hala
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, piękne jak zwykle zdjęcia
Ten, co na zdjęciu "Pierwiosnek gruziński", raczej jest primula vulgaris. Pierwiosnek gruziński ma długość listka ok. 1cm. A kwiaty faktycznie takie same. Ja też długo byłe w błędzie, dopóki nie zdobyłem prawdziwego primula juliae.
Ten siany też nie wygląda na primula eleatior, którego łodyżki kwiatowe mają 10-15cm.
Sorki za te sprostowania
Ten, co na zdjęciu "Pierwiosnek gruziński", raczej jest primula vulgaris. Pierwiosnek gruziński ma długość listka ok. 1cm. A kwiaty faktycznie takie same. Ja też długo byłe w błędzie, dopóki nie zdobyłem prawdziwego primula juliae.
Ten siany też nie wygląda na primula eleatior, którego łodyżki kwiatowe mają 10-15cm.
Sorki za te sprostowania
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Halinko dlaczego mnie jeszcze u Ciebie nie było???
Dzięki Twojej wizycie odnalazłam twój wątek aby rewizytę złożyć ...Piękne zdjęcia podkreślają piękno Twoich roślin ..sasanki - cuda.U mnie jakoś się nie darzą a już o rozsiewaniu mowy nie ma...nigdy mi się nie udało choć
niektórzy twierdzą,że to takie bezproblemowe rośliny.Wyjątkowo pokazały się w tym sezonie po zimie chociaż niezbyt wybujałe...w ub.sezonie większe kupowałam...Pierwiosnkowo i ja się w tym sezonie zakręciłam bo jakoś z ilości które dawniej miałam było coraz mniej...Posiałam w lutym kandelabrowe i ani jedna siewka się nie ukazała mimo przemrożenia nasion.
Miłego dnia ! Wrócę do Ciebie !

Miłego dnia ! Wrócę do Ciebie !