W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
dzisiaj jest u nas ciepło więc 7 dniowe młode takk jakby się pokazały i jeden młody jest mniejszy od pozostałych dwojga
Co to może być ?? Są najedzone bo brzuszki mają okrągłe, 
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gazda, ile masz lat jeśli mogę zapytać?
Bo jeśli jesteś jeszcze uczniak - to rozumiem Twoje pytania, ale jeśli już dorosły z Ciebie facet to zadziwiają mnie...
Bo jeśli jesteś jeszcze uczniak - to rozumiem Twoje pytania, ale jeśli już dorosły z Ciebie facet to zadziwiają mnie...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
No Pinokio, mnie się nie udaje wysłać na maila, nie wiem dlaczego, więc odpiszę Ci tu.
Witaj.
Facet od którego kupuję króliki dla siebie, nie ma zarejestrowanej hodowli, ale ma naprawdę dobry materiał hodowlany. Byłam dwa razy na wystawie w poznańskiej Palmiarni i muszę przyznać że w porównaniu z wystawianymi zwierzętami, te jego to okazy. Hoduje BO, FB i olbrzymy srokacze- OSC i OSN. Ceny adekwatne do jakości. Znajdziesz taniej, ale gorsze. Nie sprzedaje młodszych niż cztero miesięczne i wszystkie są zaszczepione. Napisz co Cię interesuje i gdzie mieszkasz.
Pan Jacek króli nie wysyła, musiałybyśmy pokombinować.
W maju prawdopodobnie pojadę do Łodzi, jakby co ;-)
Gazda do gniazda nie zagląda.
Witaj.
Facet od którego kupuję króliki dla siebie, nie ma zarejestrowanej hodowli, ale ma naprawdę dobry materiał hodowlany. Byłam dwa razy na wystawie w poznańskiej Palmiarni i muszę przyznać że w porównaniu z wystawianymi zwierzętami, te jego to okazy. Hoduje BO, FB i olbrzymy srokacze- OSC i OSN. Ceny adekwatne do jakości. Znajdziesz taniej, ale gorsze. Nie sprzedaje młodszych niż cztero miesięczne i wszystkie są zaszczepione. Napisz co Cię interesuje i gdzie mieszkasz.
Pan Jacek króli nie wysyła, musiałybyśmy pokombinować.
W maju prawdopodobnie pojadę do Łodzi, jakby co ;-)
Gazda do gniazda nie zagląda.
- BRZOSKWINKA

Twixi czy mogę dać koleżance telefon do Ciebie? Ona bardziej z Twoich stron niż z moich
A gdzie Ty do Łodzi jedziesz? A może pod Łódź czyli bliżej mnie?
A gdzie Ty do Łodzi jedziesz? A może pod Łódź czyli bliżej mnie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Brzoskwinko, oczywiście że możesz, na ile potrafię to pomogę.
10 maja będę w Łódź-Łęczyca, jeszcze nie sprawdzałam gdzie to.
10 maja będę w Łódź-Łęczyca, jeszcze nie sprawdzałam gdzie to.
- BRZOSKWINKA

Twixi przepraszam, że dopiero teraz...
Oto moja młodzieżówka, o którą pytałaś:

i widok z góry jednej połówki.

-- 18 mar 2014, o 09:51 --
Klatka młodzieżowa (jeden boks) ma jakieś 70/200cm, przestrzeń powiększona poprzez obecność dodatkowych półek.
Budowa na palach bardzo się sprawdza ze względu na dużą ilość śniegu zimą.
Klatki kryte osb i papą.
Obok posadzone już drzewa owocowe by z czasem zacieniły.
Dodam, że młodzieżówka to są dwie długie, bliźniacze klatki ze wspólnymi plecami.
Oto moja młodzieżówka, o którą pytałaś:

i widok z góry jednej połówki.

-- 18 mar 2014, o 09:51 --
Klatka młodzieżowa (jeden boks) ma jakieś 70/200cm, przestrzeń powiększona poprzez obecność dodatkowych półek.
Budowa na palach bardzo się sprawdza ze względu na dużą ilość śniegu zimą.
Klatki kryte osb i papą.
Obok posadzone już drzewa owocowe by z czasem zacieniły.
Dodam, że młodzieżówka to są dwie długie, bliźniacze klatki ze wspólnymi plecami.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mamy już pierwszy przychówek kozi w tym roku
Koza - mama to młodziutka kózka, pierworódka, urodziła trochę wcześniej, koźlęta przez pierwsze dwa dni były dość słabe, musieliśmy co dwie godziny podstawiać ich pod strzyki mamy bo nie mieli sił, żeby dłużej ustać na nóżkach. Teraz już, dzięki Bogu, odżyły, nabrały krzepy i wigoru, kicają po całym boksie i samodzielnie ssą mleko
Zdjęcia zrobione na drugi dzień po wykoceniu.

-- 19 mar 2014, o 23:23 --
Asiu klatka - domek super!! Ja chyba też zamontuje takie półki u młodych, wcześniej jakoś mi do głowy to nie przyszło
Zdjęcia zrobione na drugi dzień po wykoceniu.

-- 19 mar 2014, o 23:23 --
Asiu klatka - domek super!! Ja chyba też zamontuje takie półki u młodych, wcześniej jakoś mi do głowy to nie przyszło
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ale super słodziaki
Gratuluje 
- BRZOSKWINKA

Ałła piękne kozy! Jednak sentyment mi pozostał. 
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
pajacykburatino
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 9 mar 2014, o 20:24
hm, ekhm 
śliczniaste kózki
zapytam, jak obeszłaś "problem" kolczyków u matki?
zazdraszczam całym serduchem
czekam na jakąś stodołę i chcę znowu
śliczniaste kózki
zapytam, jak obeszłaś "problem" kolczyków u matki?
zazdraszczam całym serduchem
czekam na jakąś stodołę i chcę znowu
- BRZOSKWINKA

pajacyk a czy jest obowiązek kolczykowania kóz? Wydawało mi się, ze kozy i króle są wolne...
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
pajacykburatino
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 9 mar 2014, o 20:24
jo, jest - osobniczo, nie stada 
choć może jak ktoś tylko tylko dla siebie to może umknie
można zamiast kolczyka tatuaż wypalić
choć może jak ktoś tylko tylko dla siebie to może umknie
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie mylmy chowu amatorskiego z fermamipajacykburatino pisze:choć może jak ktoś tylko tylko dla siebie to może umknie
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie, nie wiadomo jak to jest
, ale z tego co zrozumiałam, to jeśli koza jest w jakimś tam już wieku i nie jest kolczykowana to już się nie da zakolczykować, nawet jakby gospodarz tego chciał.
Z tego co widzę, kozy kolczykowane tylko w gospodarstwach które są zarejestrowane jako producenci sera i nabiału koziego. My na razie nie będziemy tego robić, bo wymogi dotyczące zarejestrowania i prowadzenia działalności serowarskiej są nie dorzeczne!! Gospodarstwa w Polsce, które zarejestrowały taką produkcje są NA SKRAJU BANKRUCTWA!! Tylko o tym żadne media nie mówią ... cicho, sza!! Ci biedni hodowcy - producenci musieli zainwestować ogromne pieniądze w remont/budowę pomieszczenia serowarskiego i jakieś zupełnie nie potrzebne sprzęty, które tylko stoją i się kurzą ale takie, własnie wymogi! Ponoć te wymogi wcale nie są unijne a wymyślone przez polskich urzędników
Z tego co widzę, kozy kolczykowane tylko w gospodarstwach które są zarejestrowane jako producenci sera i nabiału koziego. My na razie nie będziemy tego robić, bo wymogi dotyczące zarejestrowania i prowadzenia działalności serowarskiej są nie dorzeczne!! Gospodarstwa w Polsce, które zarejestrowały taką produkcje są NA SKRAJU BANKRUCTWA!! Tylko o tym żadne media nie mówią ... cicho, sza!! Ci biedni hodowcy - producenci musieli zainwestować ogromne pieniądze w remont/budowę pomieszczenia serowarskiego i jakieś zupełnie nie potrzebne sprzęty, które tylko stoją i się kurzą ale takie, własnie wymogi! Ponoć te wymogi wcale nie są unijne a wymyślone przez polskich urzędników
- BRZOSKWINKA

Z tego co kojarzę króliki, kozy i drób na własny użytek nie podlegają rejestracji.
Ale...
Rolnik może sam legalnie ubić świnię. W życie weszło rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa, które pozwala na domowy ubój zwierząt.
Zwierzę musi być ubijane w higienicznych warunkach, zbadane przed ubojem, później w przypadku świni trzeba jeszcze zbadać mięso.
Surowsze wymagania muszą spełnić rolnicy, którzy chcą sami ubić cielaka, owcę albo kozę. Ze względu na ryzyko BSE muszą przekazać do utylizacji niebezpieczne odpady: mózg czy gałki oczne. Takie regulacje wynikają z rozporządzenia Komisji Europejskiej.
Ale...
Rolnik może sam legalnie ubić świnię. W życie weszło rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa, które pozwala na domowy ubój zwierząt.
Zwierzę musi być ubijane w higienicznych warunkach, zbadane przed ubojem, później w przypadku świni trzeba jeszcze zbadać mięso.
Surowsze wymagania muszą spełnić rolnicy, którzy chcą sami ubić cielaka, owcę albo kozę. Ze względu na ryzyko BSE muszą przekazać do utylizacji niebezpieczne odpady: mózg czy gałki oczne. Takie regulacje wynikają z rozporządzenia Komisji Europejskiej.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia