Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Aniu czytałam że masz róże od Ćwika i piszesz że dobre krzaczki to mnie uspokoiłaś a tak się bałam że wysyłają badziewie bo tam jeszcze nie zamawiałam
tez zamówiłam tam pomponellę , lions rose i pnącą jasmine
muszę tylko dopytać kiedy wysyłka

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aniu witaj.
Piękne liście ma tulacz i pierwszy raz go widzę.Penstemon chyba nie przetrzyma zimy ale nigdy nie mów nigdy.Cany lubię ale nie sadzę nic ,co trzeba wykopać i przechować-po prostu nie mam miejsca.Jednak ta złota jest niesamowita. :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Teresko (tesia39)! Pominęłam Cię ;:131 Ja kann nie podpędzam. W okolicy końca kwietnia dzielę w donicy i nadmiar wydaje. Stawiam przed domem, nawożę i koniec. Na jesień z donicą do garażu i o nich zapominam. Łatwiejszej rośliny chyba nie można mieć. Dodatkowo masz za to u mnie eukomis

Obrazek

Januszu (alphax)! To liście w tułaczu są prawdziwą ozdobą, a kwiaty jedynie małym dopełnieniem. Choć nie można im odmówić uroku. U mnie na szczęści zimuje w gruncie i jak na razie nic mu nie jest, choć trzeba pamiętać, gdzie rośnie, bo strasznie późno startuje. Jest zatem obawa, że coś wu wsadzę na głowę ;:306 Przyznam, e fotografowanie roślin to moje hobby i nawet jeden z sąsiadów myślał, że z tego się utrzymuję ;:224
Dla miłej odmiany żółty orlik

Obrazek

Ewo (ewamaj66)! U mnie co jakiś czas słonko chowa się za chmurami. A co do prac, to wstrzymam się co najmniej do początku marca. Różnie jeszcze może być...
Wiciokrzew?

Obrazek

Ulu (usa1276)! Nie narzekam na sadzonki od Ć., choć ja akurat kupowałam w pojemnikach, początkiem lata 2012r. Ale zimują ładnie. Poza tym w zeszłym roku z F. przyszły takie marne sadzonki, że już myślałam, iż nic z nich nie będzie. Ale zadomowiły się, ruszyły i nie powiedziałabym, że początkiem sezonu były takie liche. Słowem, nie ma co się poddawać i przejmować, że padną. Niekiedy ładne sadzonki padają. Reguły nie ma.
Dla Ciebie odętka wirginijska

Obrazek

Aniu (an-ka)! Kann ani nie wkupuje, ani nie wykopuje. Te rosną od zawsze w donicy. Jesienią ścinam liście, nakrywam podstawką i do wiosny od nich zapominam. A donice stoją przy ścianie w garażu i mi nie zawadzają. Obecnie mam 5 takich donic (2 żółte, 2 czerwone i 1 z białymi) i muszę wydać trochę kann, bo zdecydowanie więcej nie chcę. Zatem jak tylko chcesz :lol:

Złocień pełny. Niestety dokładnej nazwy odmianowej nie znam, bo to kolejna roślina, którą kupiłam jako 'bylinę mix'

Obrazek
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tułacz nie jest u mnie w donicy z powodu zimowania lecz ze względu na duże możliwości szybkiego i niebezpiecznego rozrastania się. Waniliowy zapach i zmieniające kolory piękne liście to jego walory.
Wiciokrzew bajeczny ;:333
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tułacz przecudny!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu! U mnie rośnie na dość wąskiej rabacie , otoczony innymi, więc nie ma wielkiego pola do popisu. Ale widziałam go w moim zaprzyjaźnionym ogrodniczym -bardzo ładnie zadarnia :uszy Wiciokrzew w tym roku, razem z różami, dostanie oprysk profilaktyczny na grzyba, bo niestety o roku go łapie. Z tego powodu dostał inną miejscówkę, ale pozbyć się go nie umiem.
Dla odmiany kwiaty rozchodnika SIEBOLDA "VARIEGATA"

Obrazek

Dorotko! Tułacz ma niesamowite kolory. Wcale nie musiałby kwitnąć :D Z rozchodnikami w sumie jest podobnie

Obrazek
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Aniu, czy wiciokrzew który pokazałaś to Serotina? Kupiłam sobie sadzonkę na jesieni, co możesz o nim powiedzieć?
A tułacz faktycznie mocno się rozrasta, córcia miała go posadzonego u mnie na rabacie, oddając go myślałam że wykopałam cały...jednak nie, wyrósł mi na rabacie w kilku miejscach. Muszę mu znależć inną miejscówkę :lol:
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aniu- witam niedzielnie :D Od rana uwijasz się, jak pszczółka.. Wspomniałaś, że Okami budzi Cię rano.. Ja na szczęście Zaka przestawiłam na swoje godziny urzędowania.. Jak odbierałam go z hodowli, to powiedziano, że wstaje o 6 rano, posiłek.. dzienna aktywność i zasypia ok 21.. Myślałam, że padnę- szybko się przestawił na spacery o 3 w nocy i spanie do 10 :lol:

Zainteresował mnie temat kann (pacioreczników?)- ja popełniłam błąd, kiedyś wsadzając je do gruntu. Pięknie kwitły, przyszła zima i tyle je widziałam.. Mamie bardzo się podobają i chyba przekonam Mamę do hodowli w donicach.. Donice przechowujesz w garażu/piwnicy..? Tak robimy z daturami- zimują w piwnicy. Ciekawa jestem, czy to samo robić z kannami- co roku będą się budzić na wiosnę..?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko! Jeśli Okami miałby mnie budzić o 3 w nocy na spacer, to byłoby źle. Moi klienci byliby biedni :;230 Rytm ma ustalony tak, byśmy dobrze funkcjonowali, szczególnie w tygodniu, jak trzeba iść do pracy. A weekend wypuszczę go do ogrodu, zrobi siusiu zje i idziemy z powrotem spać :D Zresztą gdybym nie wstała, on po chwili także by zasnął z powrotem. Tyle, że pilnuje mu przerw w jedzeniu, bo jako mała rasa je mniej, ale 2 razy dziennie. Co kann, to w gruncie na pewno nie zimują. Moje tak jak już pisałam stoją w donicach w garażu, po ścięciu im liści (gdy zetnie je pierwszy mróz) i po nakryciu donicy podstawką. Nie podlewam ich nawet. Wiosną wywalam zawartość donicy, dzielę nożem na pół. I po połowie zostawiam w dotychczasowej. Około końca maja, początku czerwca już są bardzo ładne. I tak w kółko. Jeśli zatem chcesz nieco kłaczy, nie ma sprawy. Na pewno takie żółte, jak pokazałam i czerwone. Hoduje je w ten sposób od 3 lat i zawsze z sukcesem. Wcześniej robili tak moi rodzice.

Werbena hastata

Obrazek

Na weekend przygotowałam 53 zdjęcia. Zostały 4 ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

sweety pisze:Zwykła macierzanka piaskowa też jest śliczna
a jak pięknie wygląda kwitnąca macierzankowa łąka!
schodząc za szczytu góry Żar, wzdłuż ogrodzenia zbiornika, idzie się przez kilkadziesiąt metrów po kobiercu macierzankowym ...
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju! To prawda i mam nadzieję, że i maja stworzy ładny dywanik. Ma wyznaczone miejsce, w nogach azalii, a do towarzystwa ma jedną sadzonkę tojeści rozesłanej :D Powinno być pięknie ;:173

Szałwię bardzo lubię i mam dobrych parę odmian :D

Obrazek
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Aniu, a ja? ;:145
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko! Mówisz i masz :D Poszukam etykiety od wiciokrzewu i wówczas Ci powiem. Choć nie pamiętam, bym ją miała. Ale sprawdzę. Są jednak i inne odmiany, które dodatkowo pachną. Niestety wszystkie maja skłonność do mączniaka. Dla tułacza idealnie byłoby mu znaleźć jakieś miejsce, gdzie rósłby sam. Tak było w tym ogrodniczym. Rósł nad oczkiem i wyglądał świetnie. Dlatego m.in. go kupiłam.

Lawendę?

Obrazek
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, no widzisz a mnie mówiono że kany trzeba podpędzić bo inaczej będą bardzo późno kwitły. Ale skoro mówisz że takie bezproblemowe to może się jednak na nie skuszę , muszę to jeszcze przemyśleć ;:224 Eukomisy strasznie mi się podobają, mam trzy odmiany, ciekawe czy mi w tym roku zakwitną ;:224
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aniu ;:oj mogłabyś wysłać mi sadzonkę kanny- byłabym bardzo szczęśliwa ;:196 . Jeśli nasze zimowanie w tym roku przeżyją datury, to może skusiłabyś się na wymianę ;:224 ? Albo co tam innego Ci w duszy gra..
Bywam u Ciebie codziennie, więc nieśmiało się przypomnę, gdy będziesz kroić swoje sadzonki..

Co do budzenia na spacer o 3 w nocy- to nie Zak mnie, a ja jego budzę :wink: Zanim się położę, to budzę i go wypuszczam na ogródek, żeby później pospał dłużej.. Ja do pracy najczęściej chodzę po południu i siedzę do 20.. więc mój "dzień" ma nieco inne ramy :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”