To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli chodzi Ci o bajaderki to są na 8 str, a jeśli o kulki Rafaello to są na 12 str.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O widzisz ! tej nazwy zapomiałam .O bajaderkę mi chodiło.Twoja była pyszna
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To ja poproszę o przepis na kremówkę , oczywiście dla zapracowanych - innych tu na forum nie znajdziesz .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewa, zastanów się czy nadal ten przepis chcesz i czy on naprawdę jest dla zapracowanych.
Kobieta od soboty się ogarnia po nim.
Kobieta od soboty się ogarnia po nim.
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja bardzo często robię 3-bita to wstawię swoja wersję skoro Dorotka gdzieś utknęła
Moja wersja jest dla bardzo leniwych - wersja dla mniej leniwych - robimy własny krem budyniowy (karpatkowy)
?8 małych paczek herbatników maślanych
?mleko skondensowane słodzone gotowane ?krówkowe? inaczej kajmak - polecam z Gostynia
?1 śmietana 36% (opakowanie 500 ml)
?2 śmietanfiksy
?? szklanki cukru pudru
?krem karpatkowy DELEKTA ?5 minut?
?0,4 l mleka
?czekolada mleczna lub deserowa
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć warstwą herbatników, polać sokiem lub ponczem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wyłożyć kajmak, przykryć kolejną warstwą herbatników. Krem karpatkowy zmiksować z mlekiem, wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejna warstwą herbatników. Śmietanę ubić ze śmietanfiksami oraz cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej schłodzić całą noc to warstwy ładnie się skleją i herbatniki zmiękną to ładnie się kroi. "Ponczować" trzeba tylko dolną wersję herbatników bo kajmak jest mało "mokry", reszta zmięknie sama od kremu i śmietany.
Uprzedzam - słodkie jak diabli, kalorii od choleci ale okropnie pyszne
Moja wersja jest dla bardzo leniwych - wersja dla mniej leniwych - robimy własny krem budyniowy (karpatkowy)
?8 małych paczek herbatników maślanych
?mleko skondensowane słodzone gotowane ?krówkowe? inaczej kajmak - polecam z Gostynia
?1 śmietana 36% (opakowanie 500 ml)
?2 śmietanfiksy
?? szklanki cukru pudru
?krem karpatkowy DELEKTA ?5 minut?
?0,4 l mleka
?czekolada mleczna lub deserowa
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć warstwą herbatników, polać sokiem lub ponczem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wyłożyć kajmak, przykryć kolejną warstwą herbatników. Krem karpatkowy zmiksować z mlekiem, wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejna warstwą herbatników. Śmietanę ubić ze śmietanfiksami oraz cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej schłodzić całą noc to warstwy ładnie się skleją i herbatniki zmiękną to ładnie się kroi. "Ponczować" trzeba tylko dolną wersję herbatników bo kajmak jest mało "mokry", reszta zmięknie sama od kremu i śmietany.
Uprzedzam - słodkie jak diabli, kalorii od choleci ale okropnie pyszne
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja dzisiaj na pózny obiad -bo dzieci wracają ze szkoły o 16tej piekę skrzydełka z miodem wg Dorotki przepisu.Do tego ziemniaki i surówka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Powiedzcie mi czy wlewa sie jeszcze olej na blache? Czy wystarczy tyle co jest w marynacie,boje sie ,żeby nie przypalilo sie.szarotka66 pisze:Skrzydełka wyglądają i smakują wybornie. Niby tylko takie skrzydełka, ale przyprawy robią z nich wyjątkowe mięsko.
Skrzydełka w miodzie
2 kg skrzydełek
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek maggi
2 łyżki musztardy (sarepska lub stołowa)
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki bazylii
0,5 łyżki pieprzu
1 łyżka koncentratu lub ketchupu
2 łyżki pieprzu ziolowego
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (olej dajemy na końcu) skrzydełka umyć, obciąć końcówki, bo się przypalają. Zalać marynatą, dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawić na min 2 godz, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 160- 180 stopni. Skrzydełka ułożyć na blaszce zalać pozostałą marynatą. Piec około 1 godz.
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nie trzeba dodawać już oleju.
Sama zalewa wystarczy. Zresztą skrzydełka również wypuszczą własny tłuszcz.
U nas w domu to na stałe już chyba zakorzenione danie.
(Choć ja robię je z podwójną ilością zalewy, bo lubimy gdy są nią dodatkowo mocno okryte. )
Moi domownicy je uwielbiają.
Sama zalewa wystarczy. Zresztą skrzydełka również wypuszczą własny tłuszcz.
U nas w domu to na stałe już chyba zakorzenione danie.
(Choć ja robię je z podwójną ilością zalewy, bo lubimy gdy są nią dodatkowo mocno okryte. )
Moi domownicy je uwielbiają.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ale śmieszne............. baaaaaaaaaardzo śmieszne . Dziś kręcę kichy i naprawdę nie wyrabiam z czasem, ale Monia podała prawie taki sam przepis na kremówkę. ja obiecuje na dniach wstawić swoją wersję. Muszę jeszcze podać przepis na te smażone dla Moniki79. Obiecuje poprawę.babuchna pisze:Ewa, zastanów się czy nadal ten przepis chcesz i czy on naprawdę jest dla zapracowanych.
Kobieta od soboty się ogarnia po nim.
Tymczasem radżcie sobie sami. Ja jeszcze mielonkę do słoików i pasztetową, jutro wędzenie kiełbasy i nóżki w galarecie do słoików, a potem tylko degustacja. Zapomniała bym o podłoże, też do słoików.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota spokojnie , mamy czas . Należymy do kobiet zapracowanych i poczekamy .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mam chwilę, więc obiecane przepisy;
Kremówka bez pieczenia
1 puszka masy krówkowej
50 dag herbatników
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
posypka lub starta czekolada
Masa budyniowa
0,5 l mleka
2/3 szkl cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Przygotować masę budyniową. 1,5 szkl mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszając aby nie powstały grudki, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć dodając stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników. Masę krówkową lekko podgrzać wstawiając otwartą puszkę do gorącej wody na 2 min. Rozsmarować ją na herbatnikach. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na to masę budyniową i ostania warstwa herbatników. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać żelatynę, wymieszać, wyłożyć na herbatniki, posypać czekoladą. Dobrze schłodzić.
A teraz obiecany Monice przepis na ciasto na ciasteczka z tych foremek;
Ciasteczka babuni
1 szkl mąki
1 jajko lub 2 żółtka
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szkl wody
odrobina proszku do pieczenia
Można dodać łyżkę śmietany lub serka homogenizowanego
1 łyżeczka octu lu spirytusu
Wszystkie składniki zmiksować, odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Po tym czasie smażyć ciasteczka.
Kremówka bez pieczenia
1 puszka masy krówkowej
50 dag herbatników
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
posypka lub starta czekolada
Masa budyniowa
0,5 l mleka
2/3 szkl cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Przygotować masę budyniową. 1,5 szkl mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszając aby nie powstały grudki, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć dodając stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników. Masę krówkową lekko podgrzać wstawiając otwartą puszkę do gorącej wody na 2 min. Rozsmarować ją na herbatnikach. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na to masę budyniową i ostania warstwa herbatników. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać żelatynę, wymieszać, wyłożyć na herbatniki, posypać czekoladą. Dobrze schłodzić.
A teraz obiecany Monice przepis na ciasto na ciasteczka z tych foremek;
Ciasteczka babuni
1 szkl mąki
1 jajko lub 2 żółtka
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szkl wody
odrobina proszku do pieczenia
Można dodać łyżkę śmietany lub serka homogenizowanego
1 łyżeczka octu lu spirytusu
Wszystkie składniki zmiksować, odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Po tym czasie smażyć ciasteczka.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
taką kremówkę bez pieczenia robiłam na słonych herbatnikach(krakersach)Troche mnie odrzucało na samą myśl połączenia krówki z sola ,ale uwierzcie mi smak ciasta ,,nieziemski,,,a sól jakby solą nie była
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Każde słodkie ciasto trzeba odrobinę posolić bo sól wzmacnia i "zaokrągla" słodki smak.