Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 78  
Autor Wiadomość
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 lut 2014, o 23:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
W misce jest ciasto o ciekawej nazwie Buraczek.Podam przepis, może ktoś się skusi ;:224 .

Buraczek


4 jajka
1 1/2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1 szkl buraków startych na tarce
1 szkl marchewki startej na grubych oczkach
cukier wanilinowy
garść orzechów (mogą być włoskie)
garść rodzynek
1 porcja proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie wymięszać z olejem, dodać buraki i marchewkę, orzechy i rodzynki.Dodać pozostałe składniki oraz pianę z białek.Piec w temp 180* około 1 godż 15 min, może nawet chwilę dłużej.Warto sprawdzić patyczkiem .

Po upieczeniu, przed posypaniem cukrem pudrem wygląda tak

Obrazek

Szkoda że traci ten wspaniały kolorek ;:131

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 lut 2014, o 00:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
Oczywiście skopiowałam przepis na ciasto - buraczek, dzięki ;:196
Chociażby z ciekawości upiekę w najbliższym czasie, tym bardziej, ze zdrowe to ciacho

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 lut 2014, o 00:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Zawsze jakiś sposób żeby przemycić dzieciakom choćby trochę witamin.
Smacznego :D

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 lut 2014, o 00:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
Dokładnie tak samo pomyślałam - upiekę i ugoszczę moje wnuczki ;:109 ;:113

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 lut 2014, o 14:00 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ciasto wygląda pysznie, ale aż niewiarygodne, że nie zostało nic z tego pięknego koloru. Ja myślałam, że to chłodnik. :D
Ja dziś proponuję ciasto dla leniwych lub zapracowanych. Kremówka bez pieczenia:

Obrazek

Jak się trochę ogarnę to wstawię przepis.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Dorotko, jak się "ogarniesz" to wstaw proszę przepis na te kulki co u Ciebie jadłam ;:173 , bo gdzies ten przepis posiałam ;:223

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:16 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi Ci o bajaderki to są na 8 str, a jeśli o kulki Rafaello to są na 12 str. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
O widzisz ! tej nazwy zapomiałam ;:223 .O bajaderkę mi chodiło.Twoja była pyszna ;:152

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewkapaw
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 15:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3762
Skąd: Szczecin

 0 szt.
To ja poproszę o przepis na kremówkę , oczywiście dla zapracowanych - innych tu na forum nie znajdziesz ;:306 .

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
babuchna
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 15:27 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7607
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1 szt.
Ewa, zastanów się czy nadal ten przepis chcesz i czy on naprawdę jest dla zapracowanych. ;:224
Kobieta od soboty się ogarnia po nim. ;:306 ;:306 ;:306

_________________
Do Doroty- babuchny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 15:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10841
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Ja bardzo często robię 3-bita to wstawię swoja wersję skoro Dorotka gdzieś utknęła ;:224

Moja wersja jest dla bardzo leniwych - wersja dla mniej leniwych - robimy własny krem budyniowy (karpatkowy)

•8 małych paczek herbatników maślanych
•mleko skondensowane słodzone gotowane „krówkowe” inaczej kajmak - polecam z Gostynia
•1 śmietana 36% (opakowanie 500 ml)
•2 śmietanfiksy
•½ szklanki cukru pudru
•krem karpatkowy DELEKTA „5 minut”
•0,4 l mleka
•czekolada mleczna lub deserowa

Wykonanie:

Blachę do ciasta wyłożyć warstwą herbatników, polać sokiem lub ponczem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wyłożyć kajmak, przykryć kolejną warstwą herbatników. Krem karpatkowy zmiksować z mlekiem, wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejna warstwą herbatników. Śmietanę ubić ze śmietanfiksami oraz cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej schłodzić całą noc to warstwy ładnie się skleją i herbatniki zmiękną to ładnie się kroi. "Ponczować" trzeba tylko dolną wersję herbatników bo kajmak jest mało "mokry", reszta zmięknie sama od kremu i śmietany.
Uprzedzam - słodkie jak diabli, kalorii od choleci ale okropnie pyszne ;:172

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 16:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 969
Skąd: łódzkie

 1 szt.
A ja dzisiaj na pózny obiad -bo dzieci wracają ze szkoły o 16tej piekę skrzydełka z miodem wg Dorotki przepisu.Do tego ziemniaki i surówka.

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 16:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 969
Skąd: łódzkie

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Skrzydełka wyglądają i smakują wybornie. Niby tylko takie skrzydełka, ale przyprawy robią z nich wyjątkowe mięsko.
Skrzydełka w miodzie
2 kg skrzydełek
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek maggi
2 łyżki musztardy (sarepska lub stołowa)
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki bazylii
0,5 łyżki pieprzu
1 łyżka koncentratu lub ketchupu
2 łyżki pieprzu ziolowego
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (olej dajemy na końcu) skrzydełka umyć, obciąć końcówki, bo się przypalają. Zalać marynatą, dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawić na min 2 godz, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 160- 180 stopni. Skrzydełka ułożyć na blaszce zalać pozostałą marynatą. Piec około 1 godz.

Powiedzcie mi czy wlewa sie jeszcze olej na blache? Czy wystarczy tyle co jest w marynacie,boje sie ,żeby nie przypalilo sie.

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
babuchna
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lut 2014, o 16:49 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7607
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1 szt.
Nie trzeba dodawać już oleju.
Sama zalewa wystarczy. Zresztą skrzydełka również wypuszczą własny tłuszcz. :wink:

U nas w domu to na stałe już chyba zakorzenione danie. :lol:
(Choć ja robię je z podwójną ilością zalewy, bo lubimy gdy są nią dodatkowo mocno okryte. :D )
Moi domownicy je uwielbiają. ;:173

_________________
Do Doroty- babuchny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *